>Torr Barsac och världsklass-Côtes de Castillon!

4

>
36 år gammal i lördags. Hur firar man det på bästa sätt? Tja i mitt fall behövs inte så mycket firande – ge mig bara en Bordeaux 2005:a så är jag nöjd! Vi bjöd hem J:s familj för att dels fira födelsedagen men främst för att tacka för sommarens vistelse på Chateau Sentout i Bordeaux.

Som förrätt blev valet ett tapasinspirerat upplägg; svampar uppfrästa i vitlök och olivolja, thailändska mini-auberginer wokade med lök i röd curry, avocadoröra med grönsallad, mozzarella och vinäger och en grillad halloumi. Till det korkades en 2006 Doisy-Daëne Grand vin sec upp. Vinet inhandlades under besöket i Barsac i somras och min erfarenhet av torr Sauternes (om man nu kan kalla det så) är tämligen begränsad till ett par årgångar av “Y”.

För sötvinsälskaren är butiken Grands Vins de Barsac – Sauternes ett paradis proppfull med de lokala storheterna Sauternes och Barsac men man finner även mindre kända Bordeauxdistrikt som Saint Croix du Mont, Cadillac, Cerons, Loupiac….

Doisy-Daëne har ett gott renommé för sitt torra vin och jag blev rekommenderad den av försäljaren jag rådgjorde med. 2006:an menade han skulle drickas inom två år från inköp så varför vänta längre?

Denis Dubourdieu som äger slottet har fått en del kritik genom åren för att allt krut lagts på supercuvéen Cuvée L’Extravagant. Detta har främst drabbat deras ordinarie Sauternes som svajat en del i kvalitet då man ansträngt sig så att göra en av de bästa Sauternes-vinerna med L’Extravagant. Frågan är om det går ut över det torra vinet också?

Vinet hälls upp och smakas av; förra helgens korkade 2006 Tour de Mirambeau är i mina tankar men det visar sig vara obefogat! Det här vinet är bra. Färgen är lätt ljusgul, ingenting avslöjar att den kommer från ett sötvinsdistrikt. Doften är verkligen udda och gör åtminstone mig väldigt paff. Ur glaset väller nämligen en Loireliknande Sauvignon-doft med vinbär, buxbom och lätt fläderton! Ett intressant drag av passionsfrukt smyger sig även på och i bakgrunden döljer sig ett fatinslag vilket ökar djupet avsevärt. Smaken har dock inte någon air av Loire över sig utan här kommer mer klassiska Bordeauxtoner fram; fatet är tydligare och gör sig bra med passionsfrukten, vinbären och den pigga syran. Fin behaglig längd. EUR 15 är inget att orda om – värt varenda cent! En udda bekantskap men en som jag ser fram emot att möta igen. En flaska kvar…

Dags för en stadig köttbit. Inspirerad av köttbitarna i Saint Emilion så hade jag dagen till ära valt ut en välhängd entrecote som stektes upp och sedan täcktes med finhackad gul lök. Till det en koncentrerad skysås gjord på ett långkok av märgben, ugnsbakad hel potatis med smör över och en grönsallad. För vissa kanske det här inte låter så märkvärdigt men prova kombinationen med en bra nötbit och lök till en Merlotdominerad Bordeaux och ni är i himlen! Bordeauxvalet föll återigen på en 2005:a och på Perse’s Clos les Lunelles. De som följer mina inlägg vet säkert jag har en viss fäbless för Perse och den vinstil han står för. Jag var därför extra nyfiken på dennes Côtes de Castillon – ett område som knappast står för högklassiga viner även om en del intressant sker där just nu.

Jag ser mig inte som Parkerifierad (även om jag hyser största respekt för hans kunnande) då jag läser allt jag kommer över vad gäller Bordeaux men i fallet 2005 Clos Les Lunelles är han “spot on” och jag vill därför citera RP’s kommentar om vinet:

This is the greatest Cotes de Castillon I have ever tasted. The 2005 Clos les Lunelles is a blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Inky/purple to the rim, the stunningly flamboyant perfume offers up scents of black fruits, spring flowers, and crushed rocks. The wine hits the palate with unbelievable concentration, full-bodied power, beautifully integrated acidity, tannin, wood, and alcohol, a layered, multidimensional mouthfeel, and a finish that lasts for nearly 45 seconds. This superb achievement is a tour de force in winemaking. Drink it over the next 15+ years. Score: 94. —Robert Parker, April 2008.”

Jag kan bara instämma – det här är tour de force och jag basunerar inte bara ut att det är den bästa Côtes de Castillon jag provat, det är även den bästa 2005:a från Bordeaux jag provat så här långt! Herrejisses, kan man göra sånt här vin i Castillon så är det dags att inse vad som väntar en från de riktigt stora husen 2005.

Den solmogna doften, den rena frukten i smaken, tanninerna och eftersmaken var så perfekt sammansmälta att man inte ens tänkte på de 14% som vinet består av! Det som jag beundrar med Perse’s stil är att han lyckas kombinera elegans och kraft som få och det är en konstart som tilltalar mig. För ett tag sedan läste jag en tråd på Mark Squire’s Bulletinboard där trådskaparen ställde frågan: Är Chateau Pavie världens bästa vin? Naturligtvis är en sådan fråga mer av retorisk art då det inte existerar en mall över vad som är bra kontra mindre bra. Men är man tydlig med sitt tyckande och förklarar vilken stil man själv föredrar är det lättare att uttala sig om ‘världens bästa vin’. Jag har förklarat min respekt för Perse och i den fas jag befinner mig just nu vad gäller preferenser kan jag nog skriva på att Chateau Pavie kan vara världens bästa vin. Och nu när jag sagt det så är det bara att erkänna jag förmodligen gör ett försök få en flaska av 2005:an på onsdag, trots en prislapp om 2957 kr! Så dyrt har jag aldrig köpt och jag vet inte om hustrun tillåter men prislappen är internationellt sett bra och en gång i livet vill jag gärna dricka ett vin av sådan dignitet hemma, ensam och i lugn och ro. Inte på en vinprovning där allt analsyeras sönder och samman. Bara ren och skär njutning.

Castillon-projektet är begränsat till 2100 lådor vin. Inköpt för ca en månad sedan i Tyskland och för EUR 39 vilket får betraktas som ett veritabelt fynd. Vem sade att Bordeaux i 2005 var överprisat????

Alla ni som inte köpt era 2005’or än; ställ er i kö på onsdag för det är värt varenda krona!

Share.
 • MMM

  >Ser man på auktionspriserna för 2005 är nästan alla “premier league” vinerna billigare i Danmark än SB’s pris i morgon – dock inte Pavie! Du får säkert ett helt osannolikt bra vin för pengarna – så det är bara att önska lycka till!

 • Niklas J

  >Japp, har kollat runt och ingenstans har jag funnit Pavie billigare än på SB! Hoppas jag får en nu!

 • Anonymous

  >En fråga angående maten eftersom jag gärna snappar upp lättlagade men underbara recept till Bordeaux…
  Ska löken vara rå eller stekt?
  /Martin

 • Niklas J

  >Hej Martin,

  Löken ska vara gul, finhackad och rå! När du stekt färdigt efter behag så är det bara att täcka biffen. Hoppas du gillar det.

  /Niklas

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers