Turen går till Bordeaux

0

 

Sommaren är snart här och med den kommer i år även ett fotbolls-EM och OS! Krydda detta med att vara föräldraledig och vara hemma med sin underbara, snart ett år gamla dotter så är ju tillvaron nästan fulländad! Men, inte nog med det! Blivande svärföräldrarna har inviterat barn (och respektive!) och barnbarn till Bordeaux i sommar där de har hyrt en lägenhet i ett slott i den lilla byn Tabanac. -Ta er dit så bjuder vi på boendet, säger de. Hur kan man motstå en sådan inbjudan?

Det kan man inte så nu är flygresa bokad och vi ser fram mot en tiodagars vistelse i Bordeaux. För att krydda resan lite extra flyger vi ner innan svärföräldrarna är installerade och bor ett par nätter i SaintEmilionLogis des Remparts. Kan knappt bärga mig att få besöka denna del av Bordeaux och än mer att få se Cheval Blanc som, i mitt tycke, är ett av de största vinerna i världen. Inte för koncentrationen men det som gör mig såld på bra Bordeaux – doften. Det finns inget mer väldoftande rödvin än en Bordeaux och helst ska de komma från Cheval Blanc, La Mission-Haut-Brion eller Palmer för att göra mig salig! Desvärre är prislapparna därefter på dessa pärlor vilket innebär att jag knappast kan ha dem på middagsbordet allt för ofta.

På tal om Bordeaux så längtar jag efter att få förkovra mig smakmässigt i årgång 2005! Så här långt har jag fått nöja mig med de enklare vinerna som letat sig till Sverige (och dessa har varit mycket bra!) men nu ser jag att det börjar trilla in lite 2005:or på min en primeur-depå i England och genast blir man ju sugen! Det farliga med stora årgångar är att de är så delikata att dricka i sin ungdom och det gäller således att förse sig med en rejäl portion självdisciplin! Tack och lov lagrar jag vinet i England och kan därför inte bara korka upp en flaska sådär en fredag kväll. Men jag utgår från att Systembolaget snart börjar sälja lite klassificerad Bordeaux 2005 i sortimentet så man får stillat sin nyfikenhet!

Om inte får jag nog mitt lystmäte tillfredsställt i sommar, på plats, i Bordeaux.

Share.