>VAD är detta?

0

>
Under mina irrfärder i Portugals vinhistorik stöter jag ibland på flaskor som kräver detektivarbete utanför min kompetens! Visst lär man sig om flaskformer, förslutningar och att tolka det lilla som ges men när det enda jag får är V.V. och Frasqueira Particular är jag förvirrad!

Frasqueira står egentligen för årgång. Particular säger väl sig självt; att den förväntas vara extra bra. Nu står emellertid ingen årgång angiven på flaska, etikett, kork eller hölje. Att den är gammal råder det dock ingen tvekan om; sannolikt i spannet 50-80 år med det senare som mest troligt. Nivån har sjunkit betänkligt i samtliga fem flaskor jag och min bror kom över – till skulderpartiet närmre bestämt.

V.V. var det. Vinho Velho; gammalt vin. Oftast en benämning man använde sig av i Douro på vin som inte passerat tullarna i Vila Nova de Gaia och som var avsett för eget bruk, åt familj och vänner. Med åren när hus fusionerades, försvann och gamla privata vinkällare gick ut på auktion har det dykt upp en del viner som dessa; oftast av tawnytyp.

Ingen mening här försöka dra upp korken som helt sonika trycks ner i flaskan. Karaff och sil åker fram och vinet får luftas en längre tid. Att det sannolikt är en tawny avslöjar såväl doft som smak som bjuder på hasselnötter, kaffesump, vaniljfudge och russin och fikon. Förvånansvärt friskt även om åldern också är påtaglig.

Smaken är maffigt söt med litet volatilt syrabett; i sammanhanget är syran ytterst välkommen och friskar upp. Koncentrerat, mörkt och russinaktigt samt med en ton av färska valnötter är det en häftig upplevelse för de ynka 200 kronor det kostade mig! 10 år gammal tawny någon efter en sån här?

Dessutom är hållbarheten fantastisk – två veckor i kyl har inte påverkat nämnbart även om den färska nötigheten avtagit något.

Till mat? Nej, tack! Ett glas är en dessert i sig och dessutom vore det elakt mot efterrätten som helt hamnat i skuggan när en åldersherre äntligen får se dagens ljus; efter kanske seklet i flaska!

Share.