Veiga França – Madeira Reserva Solera 1940

0


Vinet jag nu vill berätta om gör mig snudd på gråtfärdig! Dels för att det är ett så fantastiskt vin men också för att det representerar något som inte finns längre.

Veiga França stängde för ett antal år sedan på grund av finansiella problem, något som tyvärr drabbat många Madeiraproducenter. Namnet Veiga França lever dock fortfarande då det köptes upp av Silva Vinhos men det är inte samma vin längre. Veiga França är känt i initierade Madeirakretsar som en kompetent och mycket tillförlitlig producent. De var dessutom kända för sin imponerande Solera (för er som inte är bekanta med begreppet – läs länken).

Flaskan som andaktsfullt öppnades då min bror var på besök var en Solera 1940. Flaskan är inköpt i Lissabon och var mycket gammal, gissningsvis tappad på 70-talet om man ser till de ledtrådar som gavs på flaskan och etiketten. Veiga França’s solera köptes i slutet på 80-talet upp av H.M. Borges, en av de mest ansedda firmorna på ön. Vinet var mörkt i färgen och något grumligt. Jag valde att inte dekantera då flaskan stått upprätt (Madeira ska aldrig förvaras liggande!).
Färgen var mörkt bärnstensaktig med den där typiska grönaktiga kanten. Mycket vackert att skåda. Doften är en fullkomlig explosion av komplexitet men toner av karamell, bränt socker, mandelmassa och fat kan urskiljas. Doften är mer än halva upplevelsen – det är så unikt och delikat att man som sagt blir gråtfärdig! Och förstår varför man är vinnörd! Smaken är klassiskt syrlig, halvsöt och med karamelliserade toner, fat och nötig. Lång, intensiv och kvarhängande eftersmak.
VeigaFrança Solera 1940 är än så länge min största vinupplevelse i år. Bäst av allt är ändå att en öppnad flaska, även om den är så gammal som denna håller i månader utan att tappa! Således kan jag fortsätta njuta de ädla dropparna ett tag till trots öppnat tillstånd.

Jag är en stor förespråkare av Madeira och håller det som världens största starkvin. Inte bara för dess snudd på eviga liv men dess variation, unika karaktär och att det passa till så oerhört mycket; fördrink (en 10-årig Sercial i glaset som välkomstdrink är klockrent!), förrätter (exempelvis en Verdelho till en svampsoppa), desserter (nötter, choklad) och ostar (allt från herrgård till Stilton).

Share.