>Vinveckan som varit – #2

13

>
Dags att summera de vinhändelser och nyheter jag stött på under veckan som gått.

*

Finanskris, finanskris och finanskris. De flesta är nog ganska trötta på att läsa om hur uselt vi har det och hur uselt vi kommer få det de närmaste åren. Huruvida vinförsäljningen påverkas är ännu svårt sia om men enligt International Wine & Spirits Record får finanskrisen endast en ringa effekt på den framtida försäljningen. Enligt en undersökning beställd av Vinexpo förväntas den globala vinkonsumtionen 2012 ha stigit med 6%. Framförallt stiger efterfrågan i Kina och Ryssland med stormsteg, trots nuvarande kris. I Kina räknar man med med en försäljningsökning runt 36% och i Ryssland med 24%, fram till år 2012. Detta skulle innebära att länderna går om Spaniens årliga vinkonsumtion vilket säger en hel del.

De bägge länderna beräknas stå för 58% av försäljningsökningen i världen närmaste fyra åren vilket egentligen bara får mig att inse hur glädjande det är att fler vill ta del av alla underbara viner som produceras men att det samtidigt innebär att bra köp snart är ett okänt begrepp. Prisvärde är ett begrepp som blir mer och mer förlegat i en värld där snart efterfrågan vida överstiger tillgången.

*


Jag läser på Wow News att Bonniers satsar på en publik vinsida, vinvin. “− Vi vänder oss inte till konnässörer, utan till vanligt folk med ett genuint vinintresse och som kanske har blivit avskräckta av för mycket expertis.” Orden är Susanne B. Olssons och hon fortsätter:

– Sedan finns det ingen riktigt konkurrent med den nischen och den redaktionella inriktningen vi har. Vi ska vara oerhört publikvänliga, en bred och folklig sajt.” På frågan om det inte finns tillräckligt skrivet om vin levereras svaret: “− Inte på webben, i tidningarna möjligen. Men på webben är vi ensamma om den här inriktningen.”

Visst är det kul att det startas fler vinsajter på svenska men ärligt; är det så ont om publika vinsidor? Allt som kan läsas i dagstidningarnas pappersform kan också läsas på nätet och dessa är ju enbart “publika” och skriver om BiB och fyndviner under 69 kr. Hur många svenska sidor finns det då för så kallade konnässörer? Nej, ännu en reklamfylld sida tjatandes om fyndviner till höger och vänster gör då inte mig intresserad. Är det snart inte dags att inse att man inte behöver vara konnässör för att vilja läsa om annat än lågprisviner? Vinglättighet och klämkäckhet är nämligen lika trist som vinsnobbism….

Förstår helt enkelt inte vad som menas med: “Vi vänder oss inte till konnässörer, utan till vanligt folk med ett genuint vinintresse.” Ett genuint vinintresse alltså; bara inte flaskan kostar för mycket för då är jag konnässör och vem vill vara det???? Kalla mig konnässör som i vin-Sverge uppenbarligen är så negativt laddat men Vinvin just nu; nej tack.

*

DI har rekryterat ytterligare två vinskribenter; Charlotte Bengtsson och Mario Moroni. Det gladde åtminstone mig när jag läste detta och min förhoppning var att de skulle våga vara “konnässörer”. Men hur startar det? Jo, med BiB-tips i finanskrisens spår och billiga vinval, alltså ytterligare två som inte vågar sticka ut. Mario gör dock ett försök i sin vinkrönika att lobba för Riesling till svensk husman och det är trevligt. Men mycket mer av detta och släng ut de förbannade pappkartongerna och 59-kronors fynden!

*

För mig som är förtjust i portugisiska viner är det extra glädjande se att det inte bara är jag som lockas av landets viner. Systembolagets försäljning av portugisiska viner i november 2008 ökade med hela 37% i jämförelse med samma månad året innan. Detta enligt danska Vinavisen. Volymmässiga siffror har jag inte sett men det är oerhört skoj se landet äntligen får lite återbetalning för sina hedervärda insatser att bevara inhemska druvor!

*

BKWine har ett inlägg om svenska bloggar. Hela 35 stycken räknar de till vilket är imponerande. Antalet vinbloggar ser jag som ett tecken på att vi är flera som anser behovet av alternativ till övrig svensk vinjournalistik är önskvärt. Spridningen är god och många bloggar om det som står dem närmast vilket jag personligen finner roligast att läsa om – detta är ju yttersta tecknet på passion och anledningen till varför vi gör detta. Det handlar inte om prisvärdhet, bästa fyndet utan bara om vinets underbara värld och varje bloggares upptäckter och tankar. Tack för ert härliga driv och för att ni skänker dimensioner och alternativ till lådjakten!

BKWine finner det dock märkligt de flesta är anonyma och ställer sig undrandes till varför man inte vill stå för sina åsikter. Är ni inte lite väl mycket fegisar!?” avslutar de med. Kanske vi är fega, kanske vi är ointresserade av att vara ett/bli ett namn. Jag tjänar ingen rent ekonomiskt på mitt bloggande, har ingen reklam på bloggen och gör detta enbart utav passion som är betalning nog för mig. Passion förmedlar mycket mer ärlighet och mitt namn är underordnat passionen. Vill man komma i kontakt med mig så är det dock bara att skicka ett mail. Jag nöjer mig annars med att vara Niklas J och välkomnar all konstruktiv kritik av mitt val; mina inlägg, åsikter och mina provningskommentarer.

*

Hur går det egentligen för dessa svenska vinsajter som dyker upp; Winefinder, Goodwine och Australian Wine Club? Personligen applåderar jag initiativet men frågar mig ändå varför jag ska köpa härifrån när priserna oftast är påfallande höga, sortimentet är begränsat, leveranstiderna relativt långa och det råder stor osäkerhet kring exempelvis reklamationer. På Goodwine’s hemsidas FAQ kan man läsa på frågan om varan är dålig: “Vi måste godkänna alla reklamationer, därefter får du ett tillgodokvitto av Goodwine som du kan använda vid din nästa beställning.” Det låter enkelt och bra men hur fungerar det rent praktiskt och juridiskt; lyder bolaget under tvingande svensk konsumentlagstiftning, eller följer de denna, eller är det firmans registreringslands lag som följs uteslutande? Jag har juridisk utbildning men kan inte ett skvatt om tysk konsumentlagstiftnig och har heller inte lusten sätta mig in i denna. För att rekrytera kunder; klargör tydligt vad som gäller! Då kanske….

Ringer man företaget hamnar du hos Ag Bell Communications AB – en outsourcad lösning med andra ord. Nja, jag är ännu ytterst tveksam till konceptet och är undrande till om det här går att lita på till 100%. Systembolaget, hur trist det än må låta, känns bra mycket tryggare att handla med, när priset nu knappast är det som avgör.

*


Fine. Är det någon som stött på denna vintidsskrift? Jag hade aldrig hört talas om den förrän i veckan då jag fann den på Press-stopp’s hyllor. Oerhört vackra bilder, snygg layout och mycket välskriven gör att jag ger den här en chans! Kanske lite väl mycket vin-porr över bilderna men vad tusan; tidsskrifterna ska ju vara underhållande och den här är onekligen så. Veckans fynd utan tvivel!

*


Är du precis som jag Rieslingsucker? Då är mars månaden du ska bege dig till Systembolaget och köpa 2007 från Tyskland. Många topphus släpps då; bland annat Dönnhoff, Juliusspital, Gunderloch, Christmann, Wegeler, Weil och Emrich-Schönleber. Plånboken får sig en törn men i mitt fall har jag inte mycket val; min dotter är född 2007 och visst ska hon ha lite Dönnhoff till 20-årsdagen! Att dricka tillsammans med far sin naturligtvis….

*


Ny vinauktion på Bruun-Rasmussen. Fredagen den 6 februari beger sig vinintresserade skåningar till Bredgade och spanar in auktionen. Visst är svenska kronan på Pesetas-nivå i förhållande till den danska men chansen till goda och unika köp är ändock god. Suck, ibland saknar jag verkligen Skåne och närheten till kontinenten. Men nu är ju Stockholm så förbannat vackert att det är svårt lämna….

*
Share.
 • Café Rotsunda

  >Niklas,
  Bra inlägg! Håller med dig i det mesta och har under lång tid följt den typer av åsikter du framför.
  Skulle vilja komma i kontakt med dig om en privat grej – har du lust att kika in på med websida http://www.mvg.nu och dra iväg ett mejl till mig, då hör jag av mig.

 • Niklas J

  >Kul det är uppskattat! Visst kan vi alla inte vara av samma åsikt men om jag inte yttrar mina önskemål så sker inget nytt…

  Jag mejlar dig…

  /Niklas J

 • Kayaker

  >Vinglättighet och klämkäckhet är mycket värre än vinsnobbism av en mycket viktig anledning: Man blir fullkomligen dränkt av alla pappkartonger…

 • Per and Britt

  >Tack för omnämnande.
  “BKWine har ett inlägg om svenska bloggar. Hela 35 stycken räknar de till vilket är imponerande.”

  Imponerande, jo.

  Kanske skulle det vara kul att se vilka bloggar folk uppskattar. Har tyvärr inget bra verktyg för att göra det, men om det är någon som vill ha åsikter så är alla välkomna att kommentera! Här:

  http://bkwine.blogspot.com/2009/01/svenska-vinbloggar.html

  Och till nästa månad så kommer det ett par stycken nya.

  Men jag vidhåller det där med ”fegisar”. Vi kan inte begripa varför.

  ”Kanske vi är fega, kanske vi är ointresserade av att vara ett/bli ett namn. Jag tjänar ingen rent ekonomiskt på mitt bloggande, har ingen reklam på bloggen och gör detta enbart utav passion som är betalning nog för mig. Passion förmedlar mycket mer ärlighet och mitt namn är underordnat passionen.”

  Med förlov sagt kallar jag det ett ihåligt resonemang (eller struntprat).

  Man behöver inte ha ett ekonomiskt intresse av något för att våga tala om vem man är.

  Man kan ha passion även om man har ett namn. (Fråga Michel Jamais t.ex. Eller oss.)

  Ointresserad av att vara ett namn… Försök då att förklara varför du bloggar! Det är uppenbarligen så att det finns en önskan att sprida sina synpunkter, annars finns det ingen anledning att blogga.

  Du välkomnar konstruktiv kritik av dina provningskommentarer. Men jag är måttligt intresserad av att diskutera med någon som jag inte vet vem det är. Jämför det med vin – hur intresserad skulle du vara att kommentera viner om du aldrig fick veta identiteten på vinet?

  Om man inte vågar stå för vem man är, så vidhåller jag, då är man en fegis.

  Jag kan inte hitta någon annan anledning. Kan du?

  (Och då kan jag väl tillägga att bara det att du kallar dig Niklas J är ju ett långt steg utöver många andra bloggare som är totalt anonyma, så OK, bara halvfegis.)

  Men om man bortser från invektiven, så tycker jag faktiskt att det är konstigt.

  Varför????

  -Per

 • Niklas J

  >Hej Per,

  Tack för kommentarer.

  Naturligtvis är du välkommen anse jag är en halvfegis, det är din fulla rätt då jag valt finnas på nätet. Då jag tänker förbli Niklas J misstänker jag det inte blir något svar från dig eftersom du inte vill diskutera med anonyma men jag vidhåller:

  Vin är min stora passion och jag sticker inte under stolen med att jag vill dela med mig av vinets underbara värld till andra. Jag hoppas exempelvis att min portugisiska blogg ska få fler nyfikna på vinlandet Portugal och upptäcka landets viner; likaså är fallet med min Madeirablogg och min kärlek till Bordeaux. Något ekonomiskt intresse har jag som sagt inte och jobbar inte i branschen (har dock gjort). Anonym är jag på bloggen men vill någon mejla mig så framkommer det vem jag är.

  Vi bloggare brinner för olika viner och områden. Tror att detta är en stor anledning varför bloggarna blivit fler och fler för vi har olika smakpreferenser och vill gärna diskutera med andra likasinnade. Sedan jag startade blogga har jag träffat flera av de som läst mina alster (bland annat andra bloggare), jag tog initiativ till en 2005 Bordeaux-träff som vi hade i vintras och jag har blivit bjuden till provning hos läsare (och medverkat med stor glädje!).

  Så ja, visst har jag haft förhoppningar och i bakhuvudet att mitt bloggande skulle fördjupa min passion och det har det! Jag har helt enkelt fått fler vinvänner IRL!

  Eftersom jag älskar skriva ser jag bloggandet dessutom som en form av dagbok. Först funderade jag på om jag skulle göra bloggen tillgänglig endast för min umgängeskrets men då hade jag gått miste om alla nya bekantskaper, därför en blogg tillgänglig för alla.

  Så visst har jag uppsåt med mitt författande.

  Att bloggar inte förbises av Systembolagets inköpssida vågar jag nog också påstå. Likaså är det säkerligen fler myndighetspersoner som läser bloggsynpunkter (se bara FRA-diskussionen) och kan jag då bara förmedla en åsikt så att någon tänker till och tar sig en snabb funderare då är ju jag väldigt glad! Jag recenserar en del vin som inte är tillgängligt i Sverige. Min förhoppning är att någon uppmärksammar detta, någon i ett inköpsled kanske, och provar vinet. Kanske leder det till ett gillande och plötsligt finns det på hyllan?

  Kalla det struntprat eller ihåligt resonemang om du vill men jag har fått mitt bloggande dit jag hade hoppats; nya bekantskaper, nya vinupplevelser, utbyte av åsikter…

  Varför andra väljer vara anonyma kan jag inte svara på men kanske någon av dem kommenterar här?

  /Niklas J

 • MMM

  >Per,

  Du har en så indingerad ton i ditt inlägg att jag antar att du är ganska irriterad på vinbloggar överhuvudtaget.

  Att ni vill ha namn, bild, skostorlek och bankkonto på er sida är ju ganska naturligt – ni har ju det som levebröd.

  Jag ser ingen vits med, eller har någon lust att stå med namn och telefonnummer på internet. Jag är verkligen ingen vinpersonlighet i det verkliga livet – ingen erfarenhet från munskänkarna eller några andra officiella vinsammanhang. Om ni vill diskutera med Mattias eller mmm-vin torde vara helt egalt. mmm-vin är dessutom mer unikt än Mattias (och lösenordsskyddat).

  Jag tror också att du, liksom Cereceda i ett annat inlägg, blandar ihop bloggar med journalistik. Bloggar är en form av dagbok (som du också skriver), jämför med alla som bloggar om sin hamster eller sin nya motorcykel. Vem skulle kräva samhällsansvar (Cereceda) eller fullständig avkodning (du) av dem? Vi är av samma skrot och korn – vi samlas kring ett brinnande intresse för vin.

 • Fredrik

  >Håller helt och fullt med dig angående “vinvin”. Nä en portal som håller reda på allt som händer i vinbloggosfären vore mer intressant.

 • Joel Linderoth

  >Hej Niklas J,

  jag följer din och många andras bloggar med stort intresse och tycker det är otroligt spännande att det finns så många välskrivna och engagerade bloggar i Sverige. Håller själv de portugisiska vinerna högt och följer kanske i synnerhet den med stort intresse.

  Nåväl, jag heter Joel Linderoth och jobbar som redaktör på sajten VinVin.se som du nämner i ett av de senare inläggen. Du refererar till notisen på WOWnews där min chef, Susanne B Olsson, uttalar sig om vad vi är och ska vara. Jag tror inte att VinVin.se är något för dig eller er andra som har kommit väsentligt längre i ert vinnjutande än vad vår potentiella målgrupp men vi kanske kan vara något på sikt – vem vet?

  VinVin.se är ett samarbete mellan Expressen och Bonnier Tidskrifter och jag har jobbat med sajten i dryga två månader, den har däremot planerats och ändrat utförande och målgrupp under mer än ett år.

  Det vi vill göra är att försöka hitta fram till alla de vindrickare som inte riktigt har insett den fantastiska variationen i alla de viner i världen som finns att njuta av och vi vill försöka ge våra besökare en möjlighet att ta nästa steg på vintrappan. Inse att det är skillnad på druvor och druvor, på land och land, på terroir, på glas, på kombinationer – och att smaken är olika.

  Hur vi ska nå dit är givetvis omdiskuterat men mitt jobb som redaktör för sajten är att erbjuda ett journalistiskt perspektiv som också fungerar i ett marknadsperspektiv. Enkelt uttryckt, inga besökare, ingen sajt. Om det visar sig att vi har rätt i att starta sajten så hoppas jag verkligen att vi kan erbjuda oändligt mycket mer än det vi erbjuder idag, vi är än så länge en betaversion där alla saker inte spelar än så länge.

  Förlåt, det här blev långt men jag är som ni säkert förstår ganska engagerad både i sajten och ämnet. Slutligen, i nuläget kommer vårt material från tre håll; vår systersajt Allt Om Mat med dess vinmedarbetare, tidningen Expressen med dess dryckesmedarbetare och från mitt keyboard. Det är bara jag som konkret jobbar med sajtens innehåll och det innebär att jag inte hinner med ens hälften av vad jag skulle vilja, ja inte ens en tiondel om jag ska vara ärlig.

  Det var det hela, se VinVin.se som en ingång till en passion som ni alla ger så tydligt uttryck för – en ingång som kanske på sikt kan få fler att dela den passionen.

  Jag kommer i varje fall att följa alla dessa fantastiska bloggar, anonyma eller inte. Och hoppas även kunna presentera dem på VinVin.se framöver.

  Allt gott,

  Joel

 • Frankofilen

  >Har ingen större lust att ge mig in i debatten om anonymitet, men jag har svårt att förstå varför det skulle vara någon skillnad för t ex Per om han tilltalar mig med mitt anonyma förnamn eller Frankofilen. Det är ju ingen i vinbranschen som vet vem jag är i alla fall. Men kanske börjar vinbloggosfären växa sig ur kostymen…

  Men Fredrik – den där kollen på svenska vinbloggar finns till viss del redan: http://wineblogger.info/swedish/
  Inte minst bra om man vill ha koll på kinesiska vinbloggar ;-)

 • Niklas J

  >Hej Joel,

  Stort tack för ditt besök och dina kommentarer. Jag önskar er all lycka men vidhåller fortfarande att jag anser marknaden överrepresenterad av sajter för den stora massan.

  Visst förstår jag det till syvende och sist handlar om att tjäna några slantar på det hela för er del, men det eviga hyllandet av fyndviner, superköp för under 59 kr, bästa boxen för festen, bästa boxen för sommarstugan etc tycker jag mer säkrar man fastnar i träsket och aldrig tar klivet härifrån. Det framställs i media som att det inte finns anledning köpa de dyrare för med allt tjat om fynd. Dessutom är fynd en högst subjektiv uppfattning och förlorar allt värde i och med detta då vi alla har olika preferensramar.

  Jag tycker ni ska våga ta en annan väg än den som alla andra vinjournalister tagit i Sverige. Visst är det bekvämt att köra på i intrampat spår men då jag är övertygad om att ni som jobbar där besitter en stor kunskap hade jag hoppats ni skulle dela med er mer av denna och således fånga fler.

  Fram med udda reportage och mindre vinglättighet. Vin är redan avdramatiserat och snobbarna är färre än de med fördomar om just oss med smak för bättre (?) vin.

  Kul du hälsade på och vill du får du mer än gärna mejla mig om du önskar diskutera mina synpunkter ytterligare…..

 • Joel Linderoth

  >Det vill jag gärna, återkommer till dig och till bloggen.

 • Joel

  >Förlåt, det blev en kort kommentar. Skulle lagt till ett löfte också; om vi bara får snurr på volymen så lovar jag att det kommer mer på djupet. Framöver. Tills dess, allt gott.

 • Per and Britt

  >@ ”MMM”

  “Du har en så indingerad ton i ditt inlägg att jag antar att du är ganska irriterad på vinbloggar överhuvudtaget. Att ni vill ha namn, bild, skostorlek och bankkonto på er sida är ju ganska naturligt – ni har ju det som levebröd.” … ” fullständig avkodning”

  Indignerad, inte alls. Mest förbryllad. Onödigt att raljera om skostorlek osv.

  Jag tycker att det är roligt att det börjar bli lite mer liv i svensk vinbloggsofär. Vi har ju hållit på ett bra tag på internet men varit ganska ensamma om att ha något innehåll att tala om. Nu börjar det komma fler. Kul & intressant.

  Det där med anonymitet har inget med levebröd att göra, bara det att jag föredrar, personligen, att veta vem jag kommunicerar & diskuterar med.

  ”Jag tror också att du, liksom Cereceda i ett annat inlägg, blandar ihop bloggar med journalistik.”

  Inte alls. Bloggar KAN vara en form av dagbok, men en som man valt att gör offentlig därför att man VILL att andra ska läsa.(Och i och med att man gör det offentligt så blir det f.ö. en sorts journalistik.) Och om man då vill det så förstår jag inte varför man vill vara anonym.

  Och, som sagt, för mig som läsare (som privatperson) så minskar värdet i det skrivna ordet när det kommer från en anonym pseudonym. Det blir visst inte ”värdelöst”, men klart mindre tyngd i.

  @ ”Frankofilen”
  Märkligt. För mig är det ganska stor skillnad på om jag har ett namn eller bara en anonym pseudonym som diskussionspartner.

  Jag kan förstå att man ibland av olika skäl kan välja att vara anonym (t.ex. om Anitra Steen skulle få för sig att blogga om sina vinfavoriter. Då vore det nog klokt att göra det anonymt). men annars har jag svårt att förstå det.

  Ang. kostymen – jag tror inte man kommer att växa ur den förrän bloggarna blir personer istället för pseudonymer.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers