>Vinveckan som varit – #3

11

>

*

Jag är försiktigt optimistisk. Äntligen har en VD med intressant bakgrund anställts, inte en politisk tjänsteman som fått uppgiften för lång och trogen tjänst. Magdalena Gerger är Systembolagets nya verkställande direktör och tar över efter Anitra Steen som knappast går till historien som framgångsrik företagsledare. Under Anitras tid har monopolverksamheten visat sitt rätta ansikte och varför det är så hopplöst att förena en sådan med Romfördragets artikel 30-36. Artikel 36 som talar om nationella hänsyn blir tuffare och tuffare att försvara om vi får fler besynnerliga händelser upp på bordet. För inte tummar EU, eller tolkar EU-domstolen, mot unionens grundlag; fri rörelse av tjänster, kapital, varor och människor? Anställningen av en marknadsorienterad och förhållandevis ung ledare ser jag som ett sätt att mer anpassa sig till en framtid där Systembolaget kan få acceptera konkurrens. Välkommen Magdalena Gerger!


*


Av nationella skäl är möjligheten köpa vin eller annan alkoholhaltig dryck inte existerande i Sverige, åtminstone inte om du reser inom EU. Tråkigt och lite i samma anda som förbudet mot gårdsförsäljning; smågint tycker jag för ingen kan inbilla mig detta på ett dramatiskt vis skulle öka försäljningen, eller inte kunna kontrolleras. Men visst, släpper man det ena så tvingas man väl till sist släppa mer och mer…

Roligare är det då att besöka flygplaster och länder där man får vara vinintresserad och veckan bjöd på två sådana; Zaventem (Bryssel) och Kastrup (Köpenhamn). Är man som jag Bordeauxvän är Bryssel förmodligen flygplatsen nummer ett i Europa, mycket tack vare relativt nyöppnade Epicure, en exklusiv vinbutik belägen i avreseterminalen. Här finns allt från okända Saint Emilion-slott från 2005, och till sympatiska priser runt tian, till Crème de la crème magnumflaskor av Chateau Margaux. Är ni på väg från Bryssel så se till att ha en timme till att njuta i vinbutikerna. Dessutom finns det ett omfattande utbud från landets exklusiva chokladtillverkare.

Köpenhamn har de senaste åren gått från att vara den fula ankungen till en svan; det är utan tvekan en av de mest shoppinguppmuntrande flygplatserna i Europa. Att den danska kronan gör allt hopplöst överprisat är dock tråkigt men den prisinitierade kan göra några förnuftiga och intressanta köp, främst Bordeaux. Utbudet är inte i närheten av Zaventem men för oss svenskar (främst sydsvenskar) är det ‘hyggeligt’ ha en internationell flygplats nära sig, en flygplats värd namnet om shopping är av intresse….


*

Mmmmh! I hippa Ixelles finner du Mmmmh! som är ett minst sagt annorlunda restaurangkoncept. Här är du med hela vägen och förbereder maten – kockarna står vid din sida som och förklarar processens gång. Fredagskvällen var vigd åt Mmmmh! och vi lagade asiatiskt, fusion och italienskt; flera olika rätter vid varje sektion. Asiatiskt fascinerade mest och särskilt kul var det att göra en egen fäsk grön chilipasta. Wow, vilken smakupplevelse jämföt med färdigköpta. Vi dricker en vit och röd Cotes-du-Rhone under matlagningen, och till maten. 2007:or och bägge är delikata. Drygt tre timmar spenderas här och en roligare kväll med kollegorna får man leta efter! Ett koncept att ta efter i Sverige?


*

Lilltjejen åkte på feber och då veckans schema redan var tight nog blev det avkall på såväl Gambero Rosso’s Stockholmsbesök samt en inbjudan till en Barca Velha-vertikal hos Munskänkarna. Gambero i all ära men mest gråter jag en skvätt över den missade vertikalen av ett av Europas mäktigaste och märkligaste viner. Mats; avlägg rapport!


*

Kjäer-Sommerfeldt, det anrika danska vinhuset som gått från att ha varit Köpenhamns roligaste besök till ett ytterst mediokert sådant har kanske, kanske hittat ‘hem’ igen. De senaste 10 åren har firman ägts av Carlsberg, Vingarden, Oy Marli, Vin & Sprit och nu när V&S såldes så utgick jag från att Pernod tog över. Men icke; i veckan fick jag så veta att ledningen för Kjäer & Sommerfeldt, samt butikspersonal, köpt ut firman från Pernod och äntligen sett till den ägs av vinentusiaster! Förhoppningsvis innebär detta mindre exponering mot svenskar och deras BiB-fixering samt mindre Blossa vinglögg för DKK 19,95 flaskan och återigen mer kvalitetsvin på flaska. Kommissionsförsäljningen som kanske var företagets största fönster utåt är redan förlorat men kanske jag ändå vågar säga välkommen tillbaka K&S!


*

Varför är påslagen på vin närmast av astronomisk karaktär i Sverige; eller åtminstone i min hemstad Stockholm? Är adress och flashig inredning så mycket viktigare än det som vinentusiaster främst kommer för; vinet? Vinbarer som besökts runtom i Europa är sällan lika exklusiva som de få vi har i Sverige och lockar ändå folk. Är det inte hög tid för vinbarer här hemma som inte behöver residera på dyraste belägenheterna i stan och som bara är varmt ombonade i enklare miljö? Ni får då mig som kund, den saken är säker!


*

Share.
 • Mats L

  >et låter som en rätt ok vecka för dig, även om jag lyckades klämma in precis de två aktiviteter du missade. Först ett rally 1630-1800 på Gambero Rosso, mycket var bra och stundtals lysande. Beskrivet bäst av Finare Vinare, med imponerande detaljer. Därefter Barca Velha hos Munskänkarna. Det var högtidligt att prova fem årgångar av ett vin som jag aldrig provat förut, trots att jag bott 3,5 år utanför Lissabon. Barca Velha är mytiskt i Portugal; tillsammans med Pera Manca från Alentejo är det det första “kultvinet” man producerat i landet, med start redan på 60-talet. Jag älskar ju moderna Douro, så det var lite med skräckblandad förtjusning vi fick in vinerna efter Jan Rosborns detaljerade och målande beskrivning av projektet. “Tänk om vinet inte är så bra som det borde vara?”.

  De gör ca 25.000 flaskor per tillfälle, och har gjort 13 årgångar på drygt 40 år. Huvuddruvan är Tinta Roriz/Tempranillo. De årgångar som inte anses tillräcklig bra för Barca Velha blir Ferreirinha Reserva Especial. Vi provade 1978, 1981, 1985, 1991 och 1995. De yngsta två var lite slutna och snipiga ännu, med måttliga tanniner och rejäl syra. 1995 lovade gott för framtiden, om sådär 8-10 år…

  1985 var rödfruktig, medelfyllig med mineral och en del kärvhet. Doften var först lite muggig och kom sedan ut med röd frukt. 1981 var lite eterisk i doften, lite balsamvinäger och jordighet över den röda frukten. Smaken motsvarade väl doften och det var ett bra vin. 1978 var tydligt moget med doft av läder, som en gammaldags affär på landet, syran var mindre tydlig och det var ett moget njutbart vin med vissa tanniner forfarande kvar.

  Husstilen var annorlunda än modern Douro, mer röd frukt och kryddighet. Det är stramt, syrligt och medelfylligt, utan kraftiga tanniner. Det är syran och frukten som bär det till lång lagring snarare än tanniner. Modern Douro är fylligare, mer svart frukt och tendenser till mer strävhet som Douro Boys. Barca Velha är mer klassiskt med lägre alkohol (12 % i de äldre till 13-13,5% i den yngre). Man märker att det är Tinta Roriz/Tempranillo som dominerar, när den plockas rätt tidigt blir den rödfruktig och medelfyllig, och Barca Velha påminde ibland om en lagrad klassisk fin Rioja minus de påtagliga fattonerna som klassisk Rioja har.

  Sammantaget var det mycket intressant och njutbart, och jag skulle gärna vilja ha en låda i källaren, men jag tycker att prislappen, 100 Euro och brant uppåt, är alltför hög för min budget och det vinet erbjuder. För min budget och smak fördrar jag modern Douro, ung eller lagrad. Eller Dão. Eller en fin Castelão från Terras do Sado. Eller lagrad Bairrada….

 • Niklas J

  >Tack Mats för dina provningskommentarer! Jag minns mitt första möte med Barca Velha. Det var på en Portugalprovning hos Munskänkarna i Lund under studietiden och 1985:an var i glaset. Tro detta varit runt 1996.97. BV fanns då på bolaget och kostade ca 250 kr – för just 1985:an! Idag ligger den på närmre EUR 200. Varför köpte man inte???? Jag gillade det redan då…

  Vad gäller kultviner får du inte glömma det första – även om dess status minskat nu i modern tid;
  Bussaco Tinto!

 • Anonymous

  >Jaha det var ju synd att du missade
  Barca V. Jag kommer ihåg 1985 den var kanonbra. Visst jag skulle köpt på mig fler, men men.

 • Café Rotsunda

  >Man ska aldrig sörja att man inte köpte fler flaskor av ett gott vin (till ett pris som för länge sedan ses som fynd mot dagens priser).
  Det finns så mycket bra nya viner att köpa istället, och dessutom gör man långt bättre viner idag, överallt, än förr.

  Niklas … bra inlägg om svensk vinhandel, flygplatser, vinbarer och Systembolaget. Den nya chefen får en grannlaga uppgift att lyfta Systembolaget över nivån “godkänt”.
  Vad som än sägs i alla fabulerade rapporter och undersökningar som görs av Systembolaget (obereoende, säger de), är Systembolaget ett karastrofalt dåligt skött företag.
  Helt enkelt en sur bismak av forna Stalin-Ryssland och Berlin-muren, i min mening.
  Men nu är det ett nytt år
  (läs gärna min krönika i ämnet i Livets Goda i februari)

 • Niklas J

  >Hej Anonym & Michel,

  Visst ska man inte sörja flaskor som kunde köpts till en spottstyver men samtidigt är det ju lite nostalgi!

  Idag är det snudd på omöjligt göra det där kanonköpet längre då världens kvalitetskonsumenter blivit fler och bevakningen av vinerna ökat dramatiskt.

  Ångesten nu ligger mer i det faktum att det produceras sådana mängder högkvalitativt och som man vill äga – men inte har råd! Lite därför jag tog beslutet för ett par år sedan att koncentrera mig på mina favoriter Frankrike, Portugal och Tyskland….jag lär ju ändå aldrig nå mer än en bråkdel!

 • Finare Vinare

  >Mats – stort tack för rapporten om Barca Velha som valdes bort i sista momangen pga heldagen med Gambero Rosso. Kul att läsa!

  Träffade ett par sommelierer idag, från Wiinjas som nyligen öppnat egen vinbar. Filosofin är lägre påslag (max 100%, mindre för dyrare) och intressanta viner att dricka med de sedvanliga ostarna. Bör kollas upp…

 • Niklas J

  >F&V; mkt glädjande höra och mer än välkommet! Vart har de öppnat upp?

 • Finare Vinare

  >Sorry Niklas, otydligt skrivet. De kom från Wiinjas som nyligen öppnat ambitiös vinbar med oambitiösa priser.
  Mer sånt!

 • Niklas J

  >Härligt, jag ska göra mitt för att det går bra för dem! Om de har ngt vettigt att skänka men det låter ju så på er och det är super!

 • Henrik

  >Pratar vi Winjas på Scheelegatan här? Som Kungsholmenbo vore ju det ypperligt.
  Om det är som ni säger, ambitiösa viner till oambitiösa viner är jag glad, men Terrenos ser sig nog missnöjt över axeln …
  Som sagt – fler vinbarer, gärna i stil med franska tabacer. Om du blir sittande en kvart eller två timmar spelar ingen roll.

 • Niklas J

  >Håller helt med dig Henrik; mer tabac’er åt folket! Har ännu inte luskat i det där med Wnjas och vinbaren. Terreno mår bara gott av konkurrens…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers