>Vinveckan som varit – #35

6

>
En tuff vecka är över och gommen har gjort sig förtjänt av några dagars avhållsamhet från allt vad vin heter! Först fick emaljen sitt under veckans provning av fatprover från Bordeaux 2008, och sedan bjöd lördagen på en minnesvärd batalj mellan Bordeaux och Kalifornien.

Men mest minnesvärt av allt? Alla fantastiska människor vinintresset har givit mig! För ett år sedan kände jag inte någon av dem kring lördagens sittning nämnvärt – numer är de bollplank, oerhört härliga medprovare och samma entusiaster som mig själv! Tänk vad en blogg kan generera…

Välkommen läsa veckans vinkrönika – den 35:e i ordningen.

*


Det sitter i nian så varför oroa sig? 2009 i Bourgogne kommer bli stort – så är det bara. En titt genom decennierna avslöjar också att åren 1949, 1959, 1969, 1979, 1989 och 1999 alla varit gynsamma mot Bourgogne!

Och tro det eller ej; så här långt är odlarna i Pinot Noirs högsäte mycket entusiastiska och även om skörden ser ut att bli något mindre än året innan är kvaliteten så här långt desto högre.

*


Madeira har upplevt sin beskärda del av epidemier; först Oidium och sedan vinlus. Sjukdomarnas framfart i vinmarkerna fick monokulturen på fall och andra grödor tog allt mer över och många klassiska vinmarker på ön är numer banan- eller sockerrörsodlingar!

Men nu kanske läget är det omvända, att öns vin kan dra nytta av den härjande influensan! Nattvarden är under luppen och i dessa smittotider är starkvin ett säkrare kort i kristi bägare. Kan Madeira utnyttja läget och se till att Kristi blod smakar fortifierat kanske kyrkan är genvägen till ny framgång för Atlantöns viner?

*


Svavel. Ingen höjdare men tyvärr ack så nödvändig i vår älskade dryck. Dess förmåga stoppa vinet från oxidation och att drycken färgmässigt lockas till den mörka sidan i och med luftkontakt, är känt. Att det dessutom bakteriedödar gör inte saken sämre. Men även om mängderna är små framkallar svavel allergiska reaktioner hos många som helt tvingas avstå vin.

Nu är det inte bara att avlägsna svavlet från processen; många är vi som smakat resultatet från dessa viner; ibland storartade, ibland kloak, för tyvärr finns ingen ersättningsmetod än. Dessutom bildas en liten del svavel under vinframställningen så problemet kvarstår även utan tillsatsen.

Fast kanske, kanske det finns hopp för alla allergiker och givetvis oss andra också som ändå redan får i oss tillräckligt med gift! SurePure i Sydafrika har med stor framgång använt sig av ultravioletta strålar vid framställning av juice och andra drycker utan alkohol. Metoden har reducerat mängden svavel avsevärt i dryckerna genom de ultravioletta strålarna och förhindrat bakteriernas utveckling. Tillvägagångssättet är nu godkänt även på vin i landet och det återstår se vilka mängder svavel som återstår efter strålningsangreppet.

Siste man på jordklotet att anamma tekniken? Tja, oddset lär inte överstiga 1,01 på att Nicolas Joly och dennes Clos de la Coulée de Serrant i Loire är en seriös kandidat! Nicolas som menar att streckkodsavläsaren förstör vinet och därigenom vägrar EAN-kod på flaskorna lär aldrig köpa SurePure’s koncept!

*


1990 Chateau Leoville-Barton, 2004 Beringer Private Reserve, 1984 Dunn Vineyards, 1986 Chateau Talbot….jag kan fortsätta ett tag till. Sällan har min flaskåtervinningsstation sett så många högklassiga flaskor på en gång och det var närmast vemodigt slänga alla dessa upplevelser!

Kvällen innan var det upplagt för titelkamp mellan Kalifornien och Bordeaux; dryga dussinets personers mer extensiva tolkning av den kända provningen anordnad i Paris 1976 av Steven Spurrier.

Två race; först sex ungdomar och sedan sex åldersherrar. Max tusen kronor flaskan och att det således var upplagt för 12 storslagna upplevelser och gåshud förstår nog nog de flesta vinälskare!


13 personer kring bordet är vågat om man är vidskeplig. Nu var dock oturen endast framme med sitt fula tryne ett par gånger och inget var av den karaktär att vi saknade botemedel.

En stol gav vika och skickade en vinprovare i golvet, en armbåge kom för nära ett glas och två viner hade fått påhälsning av trikloranisol. Ersättningsflaskor räddade provningen, den trasiga stolen ersattes och det utspillda glaset fylldes på men vi var ändå många som stönade högt när 2004 Cos d’Estournel och 2000 Pahlmeyer var defekta. Ersättarna var utan tvivel spännande även de och hela provningens slutresultat gav Bordeaux en efterlängtad revansch!

Visst, vi sysslar med hårklyveri men något vin var tvunget vara bäst, och något sämst. I avdelningen ungdom segrade 2000 Le Bon Pasteur – Michel Rollands Pomerolegendom. Bland de mogna segrade den numer legendariska 1986 Chateau Talbot som än en gång var overkligt bra för egendomen. Skickade de in tankbilar från Hermitage om natten för att fylla på i tankarna?

12 upplevelser och det var inte utan man längtade efter en Mouton Cadet och California Red för att få lite distans och verklighetsanpassning emellanåt. Men oj vad jag gillade Formans Cabernet Sauvignon från 2005. En i dagsläget orgie i ren njutning, doft – som smakmässigt men utan tvivel har många år framför sig! Vi Bordeaux-tokar är inte mer trångsynta än att vi kan sätta en Napa som nummer ett ibland…

*


Förresten, vinvärldens mest besvärliga etikett – att fotografera är……Chateau Palmer.

Ja, den är snygg men attans vad irriterande den är att dokumentera! Guldet och svärtan är ingen bra kombination för en amatörfotograf.

*


Systembolaget släpper sista delen 2006 Bordeaux ur sin egen version av en primeur. Man kan knappast beskylla institutionen för att inte vara konsekvent. Precis som med övriga inköps- och försäljningssätt är även en primeur ur tid i förhållande till övriga Europa.

Jag småler när jag skummar genom oktober månads varunytt och ser de kvoterar flaskorna! 2006! Förutom att vara bland de mest löjeväckande priserna jag sett är det komiskt tro det blir slagsmål om viner från en årgång som sannolikt inte gör något större avstamp i historien. Övriga Europa har kämpat sedan maj 2007 med att sälja sina nollsexor och det har inte varit en lätt uppgift. Kanske räddades årgångens höga prissättning ändå av det faktum man lyckades pricka in försäljningsstarten i högkonjunkturens absoluta topp?

Den rövaren går inte nu och många 2006:or lär bli hyllvärmare runtom i Sverige.

*


Alltså, jag gillar och stödjer Röda Korset. Tro inget annat. Visst, den lilla vinkällaren a k a gör-det-själv satsen står där fortfarande i fönstret och den må väl betraktas som rätt harmlös, men nog är det väl ändå lite vågat när de nu även försöker kränga vin!

En titt i fönstret i söndags och vi ser en sommerlierlåda med korkskruv, temperaturmätare, folieskärare; allt det där ni vet. Men det ligger även en flaska vin i boxen. Visst, en liten ynklig på kanske 20 cl men vin är det och full är den! Cabernet Sauvignon från Italien! 12%. Go Röda Korset – vår nya Harry Franzén! Jag stödjer er hela vägen in i kaklet!

*


En halvlek Bordeaux 2008, en halvlek BoIS. Så utvecklade sig tisdagen för min del när den svåra bortamatchen mot Syrianska visades i tv! Och vilken kväll det blev; 2008 var hur spännande som helst och väl hemma spelade BoIS hem en trepoängare. Väsby nästa och kvällens match gick även den till randigt. Hoppet fortsätter leva – nästa Ljungskile borta och utan att veta något om laget låter det som ett sluggergäng. Onda aningar…

*
Share.