Vinveckan som varit – #45

11

>
Japp. Trogna läsare har noterat veckobrevets sena publicering. Sjukdom har återigen hälsat på och av någon anledning är det tjejtrojkan som
råkat illa ut; naturligtvis med stortjejen i ohotad ledartröja. Vakandet har sugit musten ur den lilla energi som fanns och sena kvällar, läs nätter, har snarare använts till att författa rapporter med deadlines.

Men skam den som ger sig, särskilt när det finns så mycket att berätta! Som att jag så sakteliga åter är på väg bli nebba-freak efter ännu en sittning som visade Piemontes världsklass! När man får ett ofattbart stort vin för etthundranitton euro’s och trettioåtta-års ålder då inser man hur knasig och ologisk unga viners prissättning är.


Ut på nätet, sök moget storslaget vin och betala mindre än många ynglingars pris! Europa är fullspäckat med kunskap och kompetens bland vinhandlarna – lär känna dem och en ny vinvärld öppnar sig!

Välkommen läsa vinveckan som varit – den 45:e i ordningen!

*


Ni som läser mitt veckobrev har redan stött på Amaroneskandalen i Danmark där en superbillig Amarone visade sig vara allt annat än just Amarone. När det italienska jordbruksministeriet nu börjat nysta upp härvan har även Piemonteproducenten Dessilani fått sig en törn. Tydligen har nämnda producent blandat olika viner och kallat det för Amarone. Ingen rättssak dock och ännu inget bekräftat från ministeriets sida.

Saken har främst blivit stor i Danmark då Dessilani haft ett femton år långt samarbete med Carlo Merolli och danska B.T. hävdar att Merolli, enligt italienska jordbruksministeriet, är insyltad i den härva som medfört att ca 120 000 flaskor uttunnad Amarone sålts i danska livsmedelsbutikskedjan SuperBest under två års tid.

B.T. hävdar, att enligt ett pressmeddelande från italienska jordbruksministeriet, så har en känd och berömd producent i Fara Novarese, med stöd av en lokal handlare, räknat ut ett system hur man kan mångfaldiga mängden Amarone och Ripasso genom att förtunna med franskt bordsvin.

I pressmeddelandet från ministeriet antyds att den lokala handlaren ska ha varit med om att utveckla ‘receptet’ för förtunnad Amarone men det stannar vid just antydningar. Merolli har inte blivit kontaktad av ministeriet som inte heller menat att nämnda vinhandlare skulle vara djupt involverad. Carlo Merolli själv bekräftar att det är han som är den lokala handlaren som omnämns men att han varit agent för Dessilani i drygt femton år, och att i samband med att myndigheterna gjorde husrannsakan, fann de fakturor och korrespondens med Merolli.

Carlo Merolli anser sig naturligtvis orättvist anklagad och har anlitat advokat som ska etablera kontakt med italienska jordbruksministeriet och få rätsida på saken. Läsaren hålls uppdaterad i vinhandlarens nyhetsbrev. Kan du italienska – läs mer på jordbruksministeriets sida!

*


Vi stannar i Italien och i Piemonte. Helgens sittning var en av de mest fantastiska jag varit med om på bra länge och de tio Barolis och Barbarescos som provades från det legendariska året 1971 var i flera hänseenden minnen för livet. Krydda en sådan sittning med ett Vor- und Nachspiel som stavas Klaus-Peter Keller Grosses Gewächs, Giacomo Conterno Cascina Francia, Rancia Riserva, Quinta do Noval Nacional och en närmast utdöd stil i form av en Quinta do Pesoes från Carcavelos – ja ni förstår själva.


Alla flaskor hade inhandlats hos Stefan Töpler i Siegen, Tyskland och en bättre Piemontekännare är svår finna. När dessutom en 1971 Pajoré från kultkillen Enrico Giovannini Moresco hängde med för EUR 119 och presterar i absolut världsklass; ja då är det svårt förstå varför folk rusar efter snordyra ynglingar med blott tre-fyra år på nacken.


När en 38-åring visar vitalitet, spänst och frukt trots nästan fyra decennier så är det värd all respekt. Den storslagna Pavie-vertikalen i all ära men jag kan inte smälta den oförglömliga elegans och charm som Pajoré utstrålade. Snälla, unna dig en flaska innan det är för sent!

*


Pajoré i all ära men ganska nära förstaplatsen var även Marcarini’s sagolika Brunate (96 p). Den renaste violton du kan tänka dig är det första som vandrar in i näsborrarna och lustfylld är doften raktigenom. Vital smak i övrigt med lätt tjärig ton, färsk tobak och rödsyrliga bär! Elegansen är snudd på vassare än Pajoré men kanske ändå saknar det där lilla för att lyfta upp den till absoluta toppen.

Men onekligen ett glas La Morra som vandrar in på min topp-fem över bästa Nebbioloviner som inmundigats. Vilken kväll!

*


Nämnde jag förresten Pio Cesare? Standard-Barolon (95 p) levererade som vore den från ett högklassigt läge och det är inte utan man undrar hur det hela gick till! Och vingårdsläget Pora (93 p) från allas vårt älskade Produttori del Barbaresco; lite rustik men oj vilket liv!

Frankofilen i mig får allt svårare försvara sin tidigare ohotade position på tronen och mitt i all Nebbiolo-yra trillade det visst även in en låda Monviglero från Frattelli Alessandria på mitt annars franskdominerade konto hos Berry Bros & Rudd.

*


Jag har genomskådat tricket och så tycks även övriga vindrickande befolkningen i Sverige gjort. Tredje torsdagen i november månad är ett jippo som knappast står för kvalitet. Beaujolais Nouveau är inte bara snuskigt dyrt för absolut ingenting, det är också ett förbaskat tråkigt vin.

Men naturligtvis är Gamay-gamarna värda all respekt som lyckas pumpa ut miljoner och åter miljoner liters skumbanandoftande bärsaft som nätt och jämnt hunnit erhålla epitetet vin. Inventarier vad är det?

Kosingen strömmar in på kontona och vinböndernas marknadstrick är klockrent. Men uppenbarligen är den svenske vinkonsumenten smartare än så; eller är det rätt och slätt så att allt som inte kommer på dunk numer är ointressant? Nouveau på BiB kanske vore något?

*


Provning för Apoteket och på agendan stod Portugal. Härligt få chansen entusiasmera 55 deltagare och ge portugiserna en skjuts i rätt riktning! Först ut en strålande sval 2008:a Soalheiro (88 p) som sedan följdes av fyra röda; Quinta do Crasto’s instegsvin i årgång 2007 (89 p) är förförande bärfruktig och mineralbitig. Helt befriad från ek är det ett strålande alternativ till Cotes du Rhone. Tankarna far nämligen till Rhones lika renklingande frukt och faktum är att årgången är mycket lyckad även i Dourodalen.

Esporaos förförande och läckert ekrostade nollsexa är omöjlig motstå i vinprovningssammanhang. Första intrycket är att detta håller inte, men med tid i glaset växer komponenterna och syran blir mer närvarande. Blandade druvor i form av Aragones, Trincadeira, Alicante Bouschet och Cabernet Sauvignon. Vill du känna nya Portugals potential utan att bli ruinerad är detta valet (90 p).

Domingos Private Collection stod för en nollsjua Touriga Nacional. Tyngre, tätare och med bättre närvaro än tokhyllade Vila Santa. Visst en tjuga mer men det är det värt (87). Ett vin lirade i sin egen liga och det var Mouchao’s unika, fascinerande och superbt balanserade 2003:a. Tallbar, mynta, svarta oliver och röd ren frukt är så spännande och det täta smaken, fint inlindad i såval syra som strävhet är lång, mycket lång. Inget snack om saken; 2003 må vara ett problematiskt år i många regioner men i Alentejo, och flera andra områden i Portugal, är man världsmästare på att hantera värme (92 p).

*

Anders Linderoth är historia i BoIS. Trots en säsong kvar på kontraktet får han gå och BoIS är sin tradition trogen att sparka tränare. Nu verkar det ligga en hel del schismer bakom; inget förtroende bland spelarna, långväga pendlande och ett svalt intresse för sitt jobb. Ny tränare sägs redan vara klar och nu kan man blott hoppas det blir en tränare med hjärta för klubben. Jörgen Pettersson sägs bli assisterande – kan man hoppas Andreas Jacobsson blir tränare?

*

Share.
 • Ulrik

  >Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av Italien-Merolli affären. Jag är ju inte i skolan "det är vad som är i glasen som räknas", så det känns viktigt att de nystar i detta.

  Hade inte Italien även problem med att Brunellos gjordes på andra druvor, eller på druvor utanför området? När jag besökte Piemonte i somras verkade de mest skratta åt vinkontrollorganet, som något de betalade pengar till, och skickade in flaskor till, men annars inte såg av så mycket.

  Well, där det finns pengar att tjäna finns det bedrägerier.

  Och det glädjer mig att din nebbaådra har vaknat igen. Du har kickat igång med BDX-gen.

 • Niklas Jörgensen

  >Nu har ju jordbruksministeriet inte nämnt Merolli vid namn, men att lägga ihop ett och ett när man skriver lokala handlare med italienskt ursprung, är inget som kräver en större insats när man vet den anklagade, Dessilani, har varit i Merollis stall i 15 år.

  Därför har Merolli själv valt gå ut och berätta det är han som omnämns.

  Nu är ju italienarna livrädda för ännu en skandal i och med de precis börjat städa undan efter Brunellogate. En Amarhone-skandal är ju knappast vad man vill ha då där det ena klassiska området efter det andra inte kan kontrolleras och konsumenterna luras.

  Jag är på din linje och står det Brunello på etiketten vill jag att flaskan som dricks följer de stipulerade lagar som krävs för DOCG'n. Vill jag ha annat inblandat i min Brunello får jag acceptera att klassificeringen tituleras annorlunda – om nu "det är vad som är i glasen som räknas".

  Men likväl, 120 000 flaskor har sålts av nämnda Amarone i Danmark och av Superbest-kedjan. Danskarna uppskattar värdet av försäljningen till 20 miljoner kronor! Det är en nätt slant och som du säger en summa som utan tvivel inbjuder till bedrägeri, särskilt om det nu sällan upptäcks.

  4 skandaler av denna art har man på kort tid haft i DK där ursprung och äkthet ifrågasatts. Danmark tycks vara en utmärkt marknad för att tänja på gränser då konsumenten är så pass medveten om vinstilar och områdesbeteckningar – men precis som svensken sätter en stolthet i att finna röda priser. Sedär; en grogrund för fusk!

 • Ingvar Johansson

  >Jag blev lite bedrövad när jag läste att Dessilani var inblandade i Amarone-skandalen. Jag har regelbundet köpt deras olika Nebbiolo-viner från norra Piemonte och gillar dem verkligen. Dessutom har de gått att hitta för väldigt bra priser hos Superbest. Kedjan har stoppat all försäljning tillsvidare. När det gäller Amarone-skandalen har det aktuella vinet fått positiva recensioner av danska vinskribenter vilket skulle kunna förklara att flera danska tidningar varit snabba att försöka rikta uppmärksamheten mot Merolli. Visst är det som du säger NIklas. Kombinationen med teoretiskt kunnande och lusten att göra fynd är ingen bra kombination. Kanske kan även konsumenterna lära sig en läxa. Om ett tilbud verkar vara för bra för att vara sant så är det förmodligen inte det.

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Ingvar,

  Ja, vad sägs om Vinavisens:

  ""Elegant og lækker rødvin – en af den slags kraftige amaroner, der skal "spises" med kniv og gaffel."

  VinAvisen, februari 2008 om Castello Venezi, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2003. Vinen kostade då 149,95 DKK hos SuperBest.

  Dagens Vin i DK skrev följande:

  "Castello Venezi, 2003, Amarone della Valpolicella Classico, Italien

  Købt hos SuperBest, nov. 2007 for 110 kr.

  Mørk rød, rød/purpur rand. Overraskende frisk kirsebærnæse. Temmelig rå tanninrig smag suppleret med frugt og syre. Skal ligge nogle år (4-6 år), men den kommer måske aldrig helt op at ringe.

  85p"

  Svalare betyg men billigare pris…

  Såg en annons där vinet erbjudits helt nere på 79 DKK! Den som kan sitt vin lägger samman ett och ett och inser att detta inte är möjligt…

 • Finare Vinare

  >När vi diskuterar en så pass komplicerad historia är det viktigt att ta del av så mycket information som möjligt innan vi börjar tycka. BT-journalisten som låg bakom scoopet är väl inte den bäste representanten för sitt skrå…

  Läs gärna vad Carlo Merolli själv skriver:

  http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=578&Itemid=93

  http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=581&Itemid=179

  "Den piemontesiske amarone" har importerats av Gobi Vin, inte Merolli. Den "kreative" vinblandaren är sannolikt någon av de anställda hos producenten Dessilani.

  Det värsta är att många genomsnittskonsumenter dricker manipulerat vin utan att fundera ett spår över den saken. På BiB-nivå sker det massor av "kreativa" ingrepp och rent kemilabbande, särskilt i områden med liberalare vinlagstiftning – som nya världen.

 • Niklas Jörgensen

  >Så länge ingen är dömd är det ingen sak. En kommentar från B.T. är på sin plats – framförallt om det recept som de nämner….

 • Finare Vinare

  >De första två prisexemplen är väl inte så extrema? På SB har vi fyra amarone under 185 kr. Vi tänker väl ungefär samma sak där – att man får vad man betalar för…

  Det sista priset 79 DKK är ju onekligen ganska uppseendeväckande, men så funkar det på en fri marknad. Har man köpt på sig ett stort lager måste varorna ut till slut. Vi handlade ju Pelisseros Langhe Nebbiolo för 89 DKK just på SuperBest/Gobi Vin, ganska billigt det också…

  Såg just i kedjans tilbudsavis ett erbjudande om tvåpack Beaune 1er Cru för 50 DKK/flaska. Typiskt Danmark och säkert inga höjdarviner ;-)

 • Niklas Jörgensen

  >Tja, vad säger man – inte ens Laboure-Roi's Rouge kan matcha det priset! Otroligt.

  Vad gäller Amaronen så fick den inledningsvis ett par toppbetyg av danska vinkritiker vilket förklarar det högre priset då.

  Minns själv från min tid i DK's vinhandel hur fort man höjde priset när betygen var till ens fördel…

 • Martin W

  >Krya på er nu! Drick Gammeldansk1 För Fernet kan man ju aldrig vara säker på vad den innehåller.

 • Niklas Jörgensen

  >Nä, huh. Det kanske är gammeldansk i den!

 • Niklas Jörgensen

  >Som uppföljning och uppdatering på de misstankar som riktats mot Merolli följer här mailsvar som Carlo mottagit från Italien (översatt till danska av CM själv och med italiensk version längst ner:

  "Så sent som i går (tirsdag d. 17/11 2009) har jeg modtaget følgende mail. Den er fra en Dottoressa Alessandra Stefani i byen Novara. Hun er oberst i Corpo Forestale dello Stato (CFS)og er den ledende officer i den løbende undersøgelse i sagen om den fortyndede Amarone solgt af Superbest (min oversættelse)."

  "Kære Herr Merolli,

  Jeg kan ikke besvare dem på vegne af Landbrugsministeren og dens pressekontor.(*)

  I øvrigt vil jeg bringe til Deres opmærksomhed, at udtrykket “med støtte af” i og for sig er yderst neutralt og at det ikke forudsætter nogen strafferetslig involvering i sagen. Det ville have været anderledes, hvis der stod “svigatig støtte” eller “uagtsom” eller“stiltiende”.

  Jeg ønsker at understrege, at ingen her i CFS eller i Ministeriet nogensinde har nævnt det undersøgte firma og endnu mindre Deres navn.

  Mange journalister har, i løbet af deres undersøgelser, frit draget konklusioner og har viderebragt de nyheder, som de bedst syntes om, uden at involvere os, som har undersøgt og er i færd med at undersøge sagen og som aldrig ville have røbet navnene på de personer, der er emne for undersøgelsen.

  Hvis De har lyst og tid, er det mod de journalister, der har trykt nyhederne, at De skal rette Deres skrivelser, eventuelt med en pressemeddelelse, hvori De præciserer Deres rolle. Jeg ved ikke, om de vil trykke den, i hvert fald i Italien, måske i Danmark.

  Hvad undersøgelsen angår, er CFS i gang med at gennemføre den i henhold til lovens påbud og procedure.

  Deres eventuelle involvering som person med kendskab til sagen eller som undersøgt, ville i givet fald blive kommunikeret til Dem i henhold til forskrifterne i loven. I første tilfælde med en formel indkaldelse. I det andet tilfælde med en detaljeret kommunikation vedrørende den eventuelle anklage og en tilskyndelse til at udnævne en advokat.
  Med venlig hilsen Alessandra Stefani"

  Ytterligare info från Carlo Merolli:

  "Journalisten Lars Fogt/B.T. har skrevet at jeg skulle være “dybt involveveret” og at jeg skulle “have været med til at uvikle et system hvor man fortyndede vinen”.

  Ingen af udsagnene er rigtige og sagen er videregivet til vor advokat og til Pressenævnet."

  Återstår att se slutresultat av denna härva. Det är inte utan att man undrar varför italienarna skriver att Dessilani haft assistans av en lokal handlare om de nu inte ansett sig ha kraftfulla bevis för ett sådant påstående. Borde inte Merolli ha notifierats om misstankegraden mot honom i sådana fall så att denne kunde agera juridiskt?

  Märklig historia det hela. Är italienarna livrädda för ytterligare skandaler att de söker lägga skulden på externa parter i stället?

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers