>Vinveckan som varit – #46

2

>
Namngivning, namngivning, namngivning. Agendan tillåter inte mycket annat just nu när det ska förberedas för ca 60 gästers firande av Esther. Mat ska lagas, dryck ska inhandlas, bord ska dekoreras och ungarna ska ha sitt lekhörn. Huruvida det är självplågeri eller ej vet jag inte men att laga mat till en större samling är förbaskat kul. Inte laga för lite, inte för mycket (så det står rester på veckomenyn i två veckor) och se till att allt flyter på utan att själv behöva stå i köket hela kvällen. Säkert är det någon form av kontrollbehov inkluderat och lite muttrande över alla dessa exotiska plattor som ICA och dylika matbutiker erbjuder.

Tack och lov dök tillfället till andningspaus upp mitt i veckan när en inbjudan att träffa Luca Roagna trillade in i mailboxen. Häromveckan provades Lucas fenomenala Pajé, nästa dag har man honom som bordsgranne! Vinlivet är härligt!

Välkommen läsa veckans vinkrönika; ett saligt hopkok om allt och absolut ingenting!


*


Tror ni den här killen har kvar sitt konto på eRobertParker.com? Eller vad sägs om följande levererade kommentarer till konsumenternas advokat:

Bob – your response is rich. You are a jerk who hasn’t tasted blind in years despite the claims to the contrary on your website. Schrader, Harlan, Sloan, etc., Bob when was the last time you didn’t taste these wines with the owners?

Based on this thread and Parker’s response…I can only conclude…Robert Parker = Asshole

Visst härskar en östtysk stasimentalitet på Mark Squires och lite får man skylla sig själva att utvecklingen inneburit Wine Berserkers tagit över en hel del, men även jag hade nog funderat på att stänga av jeppen om nivån är denna.


*


“Aged for a long time it can be also served as a “vino da meditazione” (meditation wine)”.

Om Pajé och hämtat från Roagnas hemsida. Jag lovar, trots det stod 2003 på etiketten mediterades det en hel del när Pajé 2003 dracks nyligen!

När Luca Roagna besökte Sverige i veckan gavs tillfället få träffa honom under mer ordnade förhållanden när Bristly bjöd in till provning på Lidingö och Gåshaga.

10 viner provades och min stora favorit Pajé var givetvis med. Nu var den emellertid i ruskig konkurrens med andra storheter som Crichët Pajé, La Rocca e la Pira, Asili, Vigna Rionda och Montefico. Stora upplevelser en onsdagskväll och få förunnat sitta där i lugn och ro klyva hårstrån.

Roagna är värd sin alldeles egna post men redan nu måste det ändå nämnas en härlig överraskning; 2004 Barbera d’Alba (91)! Vilken Barbera! Inte bara klockrena syror utan även lite tanninmotstånd. En sann njutning och varje tomatbaserad sås ledsagare i höstmörkret!


*


Äntligen är den igång; e-handeln. Visserligen blott på försök i två utvalda delar av landet men att man slutligen fått tummen ur är till glädje för många! Återstår att se om man även klarar av utkörning av varorna i framtiden. Kan den sista Sovjetstaten kan väl Sverige inte vara sämre?


*


Namngivning och morsan & farsan här! I bagaget finns en i grund och botten ganska medioker öl men som jag längtat efter den; Tuborg Julebryg! Ganska alkoholig, söt och smaksatt med lakrits är den egentligen ingen höjdare, men det är tradition och har så varit en jäkla massa år. Och ibland är traditionen starkare än kvaliteten…men bara ibland.


*


WOW News berättar om Parkers besök i Rioja och den Garnacha-provning han där höll. Tydligen surade någon Riojaproducent över valet av druva men inte hade då jag gråtit om jag fått de viner som provades i glaset!


*


När koncentrationen försvunnit och extravinerna haglat in efter en härlig sittning, ja då tar man fram de elaka sakerna. Som en Bordeaux-kopia från persikoregionen Okanagan Valley i Kanada!

Osoyoos Larose är precis vad det låter som – ett projekt där Chateau Gruaud-Larose från Saint Julien är involverat. Stilen är ruskigt Bordeaux-lik men nog hade de som gissade på Cabernet Franc-dominans grävt fram en kompetent gissning! Visserligen blott 4% av nämnda druva i vinet men gräsigheten och den lätt stjälkiga doften fick en att försvinna till Loire. Ändå ett riktigt bra glas, om än för dyrt, och ett vin som utan tvivel vidgar vyerna (90 p).


*


Veckans lågvattenmärke; jag borde inte skratta men att ta in ett vin vid namnet Chateau Condom är både lysande och komiskt. Säkerligen lär det sälja blott på sitt namn men hur gott kan det vara när rekommenderad serveringstemperatur är typ vid fryspunkten?


*


Nu plockas det hej vilt från Helsingborg. Två nya spelare in som tidigare haft en roll i HIF och det muttras rejält bland fundamentalist-BoISarna. Personligen orkar och förstår jag inte inställningen och hatet – visst behöver man inte älska sin rival men är det inte häftigt att en spelare från rivaliserande klbb väljer gå till den andra istället? Det om något borde sticka mer i ögonen på klubben som han lämnar…heja BoIS!


*


Share.
 • Ingvar Johansson

  >Hej Niklas ! Med tanke på den position Parker har är det inte konstigt att han drar på sig den typen av kommentarer från folk som har lite problem med auktoriteter. Det är trist när debatten hamnar på den här nivån men det verkar ju också finnas rätt många ämnen som Parker undviker och blir det lätt såhär.

  Man kan ju fundera på om BOIS verkligen har råd med en sådan hållning. HIF har ju, med framgång får man väl säga, plockat från BOIS tidigare. Fast ärligt talat Niklas, var det inte ett tag sedan HIF och BOIS var rivaler ? :)
  Till sist, lycka till med dopet

 • Niklas Jörgensen

  >Sant! HIF och BoIS har blott spelat i samma serie få år senaste 40 åren….HIF var ju ur allsvenskan i 25 år innan de kom åter 1992. BoIS är i Allsvenskan ett par säsonger varje decennium och däremellan har de mötts några gånger i division 1…

  Men 17 km är 17 km och bor man så nära varandra är man rivaler ;-)

  /N

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers