>Vinveckan som varit – #48

12

>
Äntligen är det över! Lanseringen av internationella domännamn som hängt över en de senaste månaderna och som generöst bidragit till arbetsmängden, flöt på av bara farten och inte helt otippat var det domännamn som öl och ärzte som var bland de först tingade.

Kanske man nu äntligen kan starta fokusera på julen och låta julkänslorna flöda. Första steget är taget med ett juldekorerat hem. Andra blir att försöka pruta till sig en julgran nästa vecka! Pruta skriver jag för visst är de löjligt dyra! Huggna i Danmark, säljs för halva priset i Skåne men i Stockholm; nej då – de jävlarna kan få betala! Kanske inte kan betraktas som en Robin Hood-skatt men nog är det ibland hårt känna att man ska betala extra för allt bara för att man råkar bo i huvudstaden?

Veckans vinkrönika, den 48:e i ordningen, surrar kring Tyskland som vin- och inköpsland, skandaler och en synnerligen efterlängtad entré på Systembolaget!

*


Långkok is the shit enligt stortjejen. Vare sig jag lagar portugisisk Bisaro i åtta timmar, Bolognese i tre eller Osso Buco i x antal timmar så älskar hon det. Därför var det föga överraskande att hon föll för den långe jugoslavens långkok på högrev och Bruno Giacosa!

Jodå, ni läste rätt även om det bör avdramatiseras en aning. Giacosan som ingick i grytan var en flaska mousserande Pinot Noir från 2001 som vår värd tyckte hade tappat stinget helt och då åkte den helt sonika ner i långkoket. Vinets doft var visserligen delikat men smaken hade passerat bäst-före-datum för ett par år sedan.


Till maten dividerades det kring vinval och det slutade med att en Cuvée Angelique korkades upp. En öl. En belgisk öl. Brouwerij De Glazen Toren. Lagrad i ett par år och ett underbart glas, särskilt till grytan där syrorna i öl och mat möttes, och förälskelse uppstod.


Som nachspiel ett vin från värdens hemland Montenegro. En Vranac från Plantaze. Jag är ute och sysslar och det bästa jag lyckas väsa ur mig är Grignolino, för den lingonsyrliga frukten. Men faktum är att för blott 69 kronor är det här skitkul dricka. Fram för fler personliga viner som inte kört fast i likgiltigheten!

*


Jag trodde knappt mina ögon när jag kikade bland decembernyheterna på bolaget. Släppet mitt i månaden, den 15 december, innehåller två Madeira-viner, bägge från Blandy’s – eller rättare sagt Madeira Wine Company. En tio-årig Sercial och en årgångsmadeira (2001) ur den nya skolan, också det en Sercial. Rimliga priser och stark köprekommendation! Julen tenderar lätt bli aningen för söt; såväl i glas som mat och då är en Sercial ett ytterst välkommet inslag på julafton. Rosta lite mandlar och servera istället för valnötterna och allt känns så mycket fräschare!

*

Vill ni inte ha Madeira utan stannar vid er port till julens nötter, choklad och Stilton, så slå till på en mogen Vintage Port från ett stort år! Unna dig en 1977:a från Warre’s. Kan beställas för rimliga EUR 88 hos Wein Weber.

*


Alla vet vi att USA kan, likaså Nya Zeeland, Österrike och Schweiz för att nämna ytterligare några. Och att Frankrike är nummer ett. Jag tänker på den svårbemästrade Pinot Noir naturligtvis. Men hur många placerar Tyskland i toppen, eller vet ens om att områden som Ahr, Pfalz, Franken, Rheingau, Baden och Württemberg kan stå för fantastiska Spätburgunder, ibland till och med i samma klass som flera Grand Crus från Bourgogne?

Det är dags ta tyskarna på allvar, inte minst efter Gault Millau’s utnämning av Friedrich Beckers 2007 Spätburgunder Trocken som främsta tyska Pinot Noir någonsin. 97 poäng landar den på och betingar ett pris som når samma höjder som de burgundiska storheterna. Becker, Adeneuer, Meyer-Nähkel, Stodden, Diel och Fürst för att nämna några av de största. Ge en av deras topp-spätburgunder chansen någon gång och jag lovar du får än större respekt för det tyska vinmakandet!

*


Tyskland är inte bara ett av favoritländerna när det kommer till konsumtion för min del. Landets alla kompetenta, sympatiska och prismässigt svårslagna internethandlare ger mig möjligheter som inte finns på hemmaplan.

Sidor jag gärna besöker och söker på listas således numer på Mise en bouteille. Söker du seriösa handlare och ett specifikt vin kanske någon av de listade vinhandlarna kan hjälpa till? Tyskland har ingen vinskatt och konkurrensen gör att även fraktpriserna är sympatiska. Eller vad sägs om Wein-Webers EUR 6 om du handlar för mer än EUR 150? Listan fylls på i och med nya fynd och bortglömda diton.

*


Det hettade visst till när Parker och Chateauneuf-du-Pape kom upp bland samtalsämnena på danska Snakvin. Även om några har svårt hålla sig inom ramarna för anständig diskussion är det ändock en intressant tråd ta del av. Öva upp din danska och upptäck dessutom ett bra vinforum.

*


Egentligen borde det inte komma som någon överraskning. Ett land som lyckats med konstycket att ha haft mer än sextio regeringar sedan andra världskrigets slut är ett land fyllt av skandaler. Och dessa finner tydligen även vägen till vinmarkerna för är det inte fusk i norr med Amarone, Brunello-anklagelser (även om producenterna friats) så är det som nu senast allas vår älskade
Chianti som spätts ut än mer. Ja, inte bara Chianti utan även en hel del annat från Toscana, till och med Brunello… Anklagelserna denna gång som utreds av myndigheterna, och som tydligen dök upp i Brunellogate, är att vinerna spätts ut med sämre vin. Upp till tio miljoner liter talas det om och det är inte utan man undrar hur klantig man får vara, alternativt vem fasen sätter igång alla dessa rykten?

*

I BoIS-land intet nytt. Ingen ny tränare, blott spelare som flyktar. I grund och botten kanske inga som kommer saknas, förutom en kompetent ytterback, men det är ändå ledsamt se sin klubb stå och falla med tveksam ledning. Och inte kan jag trösta mig med att Liverpool, mitt andra lag, gör livet som supporter lättare just nu. Börjar allt mer tro att Rafael Benitez osannolika Champions League-guld, och även finalplatsen två år senare, har gjort han fått sitta kvar allt för länge? Visst har Liverpool blivit ett mer stabilt lag i ligan men hur många spelare har inte kommit och gått, och till vilka priser? Dags för nytt blod snart?

*
Share.
 • Ingvar Johansson

  >Nej, det verkar inte stå riktigt rätt till i Toskana. Det har varit lite väl många skandaler nu. Det verkar ju också som att man i reaktionerna blandat ihop det ena med det andra. I Brunellogate handlade det ju om två frågor. Dels huruvida man användt druvor från andra område än Brunellozonen, dels om man blandat i annat än Sangiovese. I och med att dessa anklagelser dök upp samtidigt som en giftskandal blev reaktionerna rätt skruvade.
  Det enda man kan vara säker på är att det är något som är riktigt galet.

  Desto mer glädjande nyheter för er i Bois-lägret.http://hd.se/sport/2009/12/14/henrik-larsson-blir-ny-tranare-i/

 • Niklas Jörgensen

  >Jag håller tummarna för att det är sant! Oprövad ja, men ett dragplåster för att få hit bra spelare…

  Tror det är presskonf idag 13:30..

  Samtidigt som jag tycker det är beklagansvärt, allt som händer i Italien på vinfronten, så är det skönt se myndigheterna ändå är på tårna och inte försöker sopa under mattan…

 • anders wennerstrand

  >Säljer man Xabi Alonso får man skylla sig själv när Sunderland och Stoke nafsar en i hasorna…

 • Niklas Jörgensen

  >Tror nog alla ville behålla Xabi men nu ville killen hem såvad göra? Felet är snarare Benitez som drog ut på processen med försäljningen eftersom han ville ha bättre betalt.

  Nu fick man det men till vilket pris? Missad CL och allt som fanns kvar att hastköpa var en långtidsskadad italienare som får kategoriseras som evighetstalang. Italienare lyckas inte i PL – med undantag för Zola och Vialli. Hur tänkte han där….

  Nå, kanske slipper oroa mig om snart när Liverpool sålt ut hela laget för att klara skulderna…

 • Gabriel

  >Ancelotti ser ut att lyckas rätt bra ;-)

 • Niklas Jörgensen

  >Men inte som spelare!

  Fast spelare som blir tränare får gärna ha succé, särskilt när de tränar BoIS ;-)

 • Björn

  >Jag kan inte så många ord på fotbollsspråk, men man får väl säga grattis till Henke. Pendlingsavstånd var nog ett krav.

  Annars har jag faktiskt druckit bl.a. Warres 1977. Gott gott, men det är snart 15 år sedan. 1963 var också bra, men lite väl eldig kanske.

 • Anonymous

  >Ancelotti hade väl en väldigt lyckat karriär som spelare? Minst två europacupsegrar, ett antal ligasegrar och deltaganande i minst två (?) världsmästerskap? Fast det är såklart, VM 1980 med buckla och allt, missade em då skadad Carlo.

  Men alla "härvor". Vi ska väl inte glömma att detta är Italien. Ett land med mycket rök, men långt ifrån alltid någon eld. Eller om det nu ska vara tvärtom. Det är ju just det..

  /MartinW

 • Niklas Jörgensen

  >Björn; jag hade inte sagt nej till en 63:a ;-)

  Martin – fast inte som spelare i England! Som spelare har italienare vanskligt svårt prestera utanför landets gränser…få lyckade exempel.

 • Björn

  >Niklas, ingen på lager tyvärr, men jag kan istället kanske passa på att fråga om du tycker att du fyllt källaren tillräckligt med nollfemmor från högra stranden? Det handlar inte om Asteries;-)

 • Niklas Jörgensen

  >2005 känns det som man aldrig kan få för mycket av ;-)

  Samtidigt är jag nog någonstans ganska nöjd. Köpte ju hos BBR med start april/maj 2006 så priserna var ganska rimliga då. Och det känns som jag viktat väl, 50/50 högra, vänstra…

  Men jag lyssnar alltid ;-)

  /N

 • Björn

  >Drar inga "hemlisar" så här in public;-) Jag mailar.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers