>Vinveckan som varit – #52

5

>“Ska vi gå bort till torget och hyra en film”, frågar jag två och ett halvt-åringen när vi sitter där hemma ensamma och kölden utomhus har oss i ett järngrepp. Svaret som erhålles, “Hej då pappa”, kan väl knappast illustrera det bristande intresset att möta kylan på ett bättre sätt och sålunda blir det ingen film.


Men även om kylan är extrem, och vissa tidiga morgonstunder gett en brännande känsla i skallen – likt jag snortat dijonsenap, så är det oerhört vackert ute. Tänk positivt!

Annat glädjande är att detta är mitt 52:a veckobrev – att det skulle bli mitt mest lästa alster under veckan kunde jag väl aldrig gissa! Tack alla som läser och således uppmuntrar till fortsatta skriverier!

*


Rea på Systembolaget låter som ett aprilskämt men är faktiskt sanning. Nu är det främst viner i den mer exklusiva prisskalan som reas ut och
det är snarare som så att importören har tagit tillfället till prissänkningen än att Systembolaget rear ut sina varor. Men det ska dammas av på hyllorna och nytt ska in så ut med alla övervintrande flaskor!

En snabb titt på reasortimentet får en att konstatera att vissa viner helt enkelt inte säljer i Sverige; uppumpade spanjorer tycks inte gå hem trots höga poäng och en hel del italienare tycks även de ha svårt hitta ner i lila kassen. Mest trist är väl egentligen att så många Bourgogner reas ut, för även om det är till gagn för konsumenten, så känns det som risken att utbudet begränsas än mer lurar i bakgrunden.

För egen del har det blott blivit ett reavin och det är den strålande 2005 Fratta från italienska Maculan. Men en till blev det i helgen när bror kom på besök och hade med sig en flaska att luras med! En mogen och härligt Saint Emilion-doftande sak med snygga fat, gräs, plommon och våt jord. En hel del värme i såväl doft som smak gjorde mig tvärsäker på strandläget och att det var en 2003:a i glaset. Med tiden blev det aningen sötare i sin frukt och alkoholen lade sig på ett ofranskt vis runt vinet. Trots detta stannade jag i Saint Emilion i brist på bättre men lade in brasklappen att det kunde likväl vara en copycat från Spanien.


Det var en 2004:a Abadal! Från Pla de Bages i Spanien! 14 månader på barrique och en assemblage bestående av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Syrah (40/40/20). Området är beläget nordväst om Barcelona och trots det var ett strålande vin så visar det hur svårt det är kränga en Pla de Bages för dryga 270 kronor i Sverige; alltså rea och 217 kr. Fegheten (?) eller tryggheten (?) att hålla sig till väl beprövade kort och områden är applicerbart på många produkter och vin är inget undantag. Är jag själv en fegis? Absolut! (91 p)

*

Alla fans av Dönnoffs viner se hit! Sverker Magnusson a k a Origo Wine, erbjuder vinprovning och efterföljande middag med Helmut Dönnhoff den 23 januari på Nytorgsgatan och PS Matsal. Det är först till kvarn som gäller, medlemskap i Origos vinklubb krävs och anmälningen startar imorgon. Ta chansen träffa en av de största och samtidigt stötta en liten importör som kämpar med att förse oss med högkvalitativ druvsaft!

*


Bor man i Stockholmsområdet är det lätt bli bortskämd med högklassiga provningar stup i kvarten. Och att enbart tipsa om händelser i huvudstaden känns elakt så här kommer ett tips på ett evenemang för er i södra delarna av landet; Kalifornien på Parapeten i Helsingborg 5-6 februari! Kika in på arrangörens sida – ganska trevliga dagar eller hur?

*


Andra som rear ut sina viner är engelska BBR. Mycket är nu utplockat men fynd finns fortfarande, trots frakt och skatt tillkommer. Eller vad sägs om en låda 2006 Ridge Lyttons Springs för £210, eller ett gäng nollsexor från Chateauneuf-du-Pape – en oförtjänt bortglömd årgång mellan två storheter.

*


Varför vinner jag aldrig på triss men uppenbarligen lyckas plocka upp de få flaskor som det sägs är TCA-skadade? Ytterligare en flaska i helgen bjöd på möglig källare och det är bara att konstatera; antalet TCA-skadade viner är långt över de siffror som cirkulerar (och som säkert beställts av kork-lobbyisterna!) och det förvånar mig inte alls om vi ska börja tala siffror i storleksordningen 15-20% av allt korkbuteljerat snart.


I ett vin som inte ska lagras i mer än maximalt fem år är det intressant att så många fortfarande väljer en drös korkskadade och således icke-återvändande kunder, framför plastkorken eller skruvkapsylen! Hur är producenter funtade egentligen?

*

“Lively like the look in your eyes, sweet like a kiss. Very fine gold colour with a green sheen. Its nose has a flowery fruity bouquet. Being pure and honest it is seducer from the outset. Flowers flit around, trees bend down to give their most beautiful fruits to us and the air we breathe is so sweet in this garden full of sweetness that it is intoxicating.

Lively, supple and welcoming taste. Predominantly honest in a welcoming balance, it reflects a pretty grape, a fine harvest in the singing and laughter of the men and women pickers. It tells us of work well done in the divine order and Nature’s kindness. It is fair, and all one expected and to cap it all there is happiness there.”

Ovan har ni producentens beskrivning av sitt vin; Alphonse Mellot’s Sancerre La Moussiere! Hade jag skrivit så hade ni väl trott jag antingen blivit förrådd av min musa eller haft en flaska Moussiere innanför västen…


Hursom sker det allt för sällan, att jag dricker Sancerre. Jag gillar Sauvignon blanc men har oerhört svårt förlika mig med priserna som många
av kommunvinerna i Loire ändå betingar. För hur gott det än är ger druvan i mina ögon aldrig några stora viner och då är ett par hundralappar i svettigaste laget.

När då Wein-Weber erbjuder 2007 La Moussiere för EUR 15,05 så känns det ändå som ett rimligt pris och vetskapen vinet i fråga även fått en del fat gör mig nyfiken. Flaskan öppnas som välkomstvin och även om ursprungstypiciteten är där i all sin rättframhet, finns det ett bra djup, tyngd från faten och en svag tropisk ton – lätt atypisk. Dessutom en mer avrundad smak och större kropp även om den sköna gröna syran kittlar till i slutet.

Mycket välgjort men vill jag ha faten i min Sauvignon blanc? Ja, faktiskt – speciellt vintertid är dessa nästan att föredra och användingsområdet förflyttas till lite kraftigare fiskrätter och bort från skaldjursfokus (90 p).

Orkar ni inte beställa så kan nollåttan köpas ur beställningssortimentet. Visserligen för dryga hundringen mer, 259 kr, men är man lat så…

*


Hos tyska Belvini kan du köpa 2006 Opus One för EUR 228. Ganska ok pris för ett vin som måste ha fått högsta Parkerpoängen någonsin: “Wine Advocat: 947100 Punkten für 2006″.

*


Snart dags för försäsongen och BoIS har blivit något av ett litet HIF. Inte bara har våra bägge huvudtränare varit i Helsingborg utan även spelarskaran som hämtats från de rödblå, direkt eller indirekt, växer sig starkare. Fredrik Svanbäck, Fredrik Olsson och Patrik Åström är de senaste och nu sägs Henke vilja ha Mattias Unkurri. Det är inte en liten nagel i ögat på många BoIS:are som har svårt acceptera flytten från HIF till BoIS. Själv bryr jag mig inte det minsta då ett aktivt val; att välja BoIS alltid väger tyngre.

Dessutom; hur kan man tycka illa om Jesper Ljung som kom från HIF och var mittfältsmotorn i det BoIS som ledde Allsvenskan när vi avbröt för VM i Sydkorea och Japan? Vilka krossbollar han slog till firma Nannskog/Milovanovic!

*
Share.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers