>Viognier en portugués

0

>
Viognier på portugisiska. Ingen given hyllrensare men 2006 Madrigal hade på inga sätt gjort bort sig i en Condrieu-provning. Den synnerligen ambitiösa och kompetenta
Quinta do Monte d’Oiro från Estremadura gör endast ett vitt vin och det är det Condrieu-inspirerade Madrigal! En Madrigal är en kort kärlekshymn eller dikt med tänkvärt tema. Och visst är det här en hyllning till Rhone och det oljiga, lätt parfymerade vinet på den besvärliga druvan Viognier!


Jäsning sker i 60% rostfritt stål och 40% franska ekfat. Rostfritt stål; varför skriver jag egentligen det? Klart det är rostfritt för vem skulle få för sig jäsa sitt vin på tankar täckta av ett brunaktigt rostlager? Hursom, lagringen sker på ekfaten.
Blott 416 lådor Madrigal är vad ägaren Jose Bento dos Santos producerar och det är synd för resultatet är ytterst förförande! Lätt gul färg i glaset. Doften har druvans klassiska kännetecken; melon, lychee, blomsteräng och solmogna päron. Fatkaraktären känns nästan heöt integrerad i vinet och skänker ett extra djup med lätt vaniljton. För den mindre bevandrade i Viognier’s värld är det doftmässigt närmast jämförbart med Gewurztraminer. Smaken är oljig och har delikata drag av nätmelon, lychee, vanilj och en lätt jordighet. Intensiv och härligt kvardröjande.

2006:an är ännu inte på sin topp men lär nå dit under nästa år så ett tidsperspektiv på 2-3 år efter skörd är rimligt. Madrigal kan beställas och ligger på 264 kr. Nu är leverantören Portucastas fokuserad på portugisiskt vin men jag är ändå imponerad över vad de lyckas få hem och dessutom till priser som många gånger är lägre än prisläget i Portugal.

Share.