>1994 Erdener Prälat

0

>
Dr. Loosen var en av mina första bekantskaper med bättre Mosel. Snabbt seglade Ernies viner upp som ohotad etta på min lista kanske utan riktig konkurrens men faktum är att 1990-talet var en storhetstid för vinfirman. Med tiden upptäcktes nya namn och förstaplatsen var inte bara hotad, Dr Loosen flyttades sakta nedåt på listan när namn som Schaefer, Zilliken, Haag och Müller hamnade i glaset.

Och så kom då den där utnämningen i Decanter 2005 – “Man of the year”. Vet inte om Loosen blev för mycket business i vevan och måhända jag är för kritisk men i samma anda hade Dr. Loosen börjat förlora något av sin särprägel. Vinerna hade blivit mer fruktorienterade på bekostnad av nyansrikedom. Visst, de var fortfarande mycket bra, och är så än idag, men att jämföra något från 90-talets Dr. Loosen och idag går inte. Jag konstaterar helt sonika att vissa ting var bättre förr, åtminstone i min preferensvärld men att jag fortsätter prova Loosen’s viner varje årgång för de har ändå en speciell plats i mitt hjärta!

Därför är det en sann glädje veta det finns några flaskor kvar i samlingen från den utmärkta årgången 1994. Loosen’s prestigeläge Prälat i Erden var det vin från producenten som verkligen imponerade på mig ur 2008-års uppställning. Deras 1994:a är dock än mäktigare! Ett vin som precis nått perfekt mognad och säkert stannar på nivån några år.


Prälat från bronssommaren 1994 bjuder på en gyllengul färg med för Mosel klassiskt grönstick. Doften omlindar en med dieseltoner, modellera, vinbär, fläder, örthonung och en svag tropisk nyans. Tydlig mognad men ändå känns fruktigheten närmast ungdomlig i doften.

Behaglig sötma som maskeras väl av en hög syra som fortfarande bjuder på lätt sprits. Svag kokoston, persika och fläder. Våta stenar och honung i det halvsöta avslutet som stannar kvar länge. Klockrent vin till sommarsöta jordgubbar med lättvispad grädde! Så här bra kan Riesling från Loosen vara och det är en sann glädje få ta del av!


Om trockenbeerenauslese och dylika elixir borträknas ur portföljen är Prälat Dr. Loosens mest exklusiva vin. Fascinerande att ett sådant har behållit sin tämligen gräsliga etikett med blott smärre förändringar under så lång tid.

Hade jag inte haft vetskapen om Prälats storhet hade jag då inte “etikettköpt” vinet som mest liknar något ur fem för en hundring-sortimentet i Helsingör…

Share.