>1999 Quinta de Soalheiro Alvarino Espumante

0

>
En nyårsafton utan en portugis i glasen? Icke sa nicke som serverade en tämligen udda välkomstdryck till Kalixlöjromssnittarna och kantarellkrustaderna; en 1999 Quinta de Soalheiro Alvarinho Espumante.

Visst finns det alternativ till Champagne! Ibland måste man fråga sig om det inte är vettigare köpa en flaska av det dyraste mousserande istället för den billigaste av Champagnerna. Lite samma sak som att det högst sannolikt är smartare beställa det enklaste på en exklusivare restaurang än att beställa oxfilén på en högst ordinär sylta….

Den mousserande Alvarinhon var en ny bekantskap för mig och att få den drygt nio år gammal gjorde mig såväl nyfiken som aningen nervös; hur skulle vinet smaka och hade det motstått tidens tand. Att producenten bemästrade druvan var ingen nyhet för mig men mousserande?

Flaskan korkas upp och ger inte från sig något nämnvärt motstånd utan pyser bara till lagom uppstudsigt. En snabb avsmakning visar att vinet inte lider några brister så det är bara att skänka.

Quinta de Soalheiro jäser i 1200-liters franska ekfat vilket också märks i vinet som har en lätt ekton i bakgrunden. För att vara en nio-åring är det förvånansvärt ljust i färgen men doften visar desto mer mognad. Gröna äpplen, våt sten, hav/tång, lätt fat- och blomsterton. Smaken är knastertorr med elegant syra och pigga bubblor som attackerar gommen med förvånansvärd kraft. Gröna äpplen, limeskal och mineral dyker upp tillsammans med den lätta fattonen. Ingen längd som får en tårögd men det sitter kvar behagligt efteråt och gör sig särdeles lysande till knäckesnittarna med en klick gräddfil och löjrom.

Vinet visar klart och tydligt att Alvarinho kan lagras även om jag nog föredrar den något yngre. Men för dryga EUR 20 är det få Champagner som ger mig lika mycket karaktär och personlighet! Moet & Chandon Brut Imperial eller Quinta de Soalheiro Alvarinho – för mig är valet givet!

Share.