>2005 Chateau Petit-Village

4

>
Pomerol är svårt greppa – fast då menar jag inte vinerna utan mer området. Det har ingen kärna som i Saint Emilion och det är inte lika lätt hitta slotten då det inte existerar särskilt många slottsliknande byggnader att känna igen. Men det är vackert! Små vägar tar dig förbi välbekanta slottsnamn och du kan nästan ta på druvorna från bilen. Kommer man från Saint Emilion och har siktet inställt på Libourne, denna sömniga lilla stad med ett par gigantiska varuhus vars utbud kräver en storstad i Sverige, stöter man på ett pärlband av välkända slottsnamn. Här ligger L’Evangile, La Conseillante, Petit Village och Vieux Chateau Certan sida vid sida. Ljuv musik för Bordeauxvännen!


Kvällens vin är ett av dessa slott, nämligen Chateau Petit Village – det billigaste av de ovan nämnda. Men det kunde varit annorlunda! Gérard Perse (Ch. Pavie, Monbousquet bl a) var ytterst nära förvärva egendomen för dryga 5 år sedan men 45-miljonersaffären (Euro) som mer eller mindre endast saknade underskrift gick i stöpet, vaför har jag inte lyckats få reda på. Men en sak är säker; hade Perse kommit in som ägare hade Petit Village inte kostat runt 400,- flaskan längre utan säkert redan idag legat på L’Evangile-nivå! Med det menar jag inte Perse är oförskämd i sin prissättning utan det är en skoningslös investeringsmänniska som inte spar in på något när förvärvade egendomar renoveras och vinmarker återplanteras. Jag är övertygad om att Petit-Village hade varit topp-10 redan i Pomerol och inte topp-20 som snarare är fallet idag. Men nog om hur det kunnat vara – hur är det egentligen?

Axa är idag ägare av Petit-Village, försäkringsbolaget som även äger bland annat Pichon-Baron. Christian Seely styr egendomen men det är Pichon-Baron’s briljante vinmakare Daniel Llose som står för vinmakandet. Inga Pomerol-slott är stora egendomar. För att ge lite konkreta siffror så är Chateau de Sales Pomerols största producent med omkring 200 000 flaskor per år, första- och andravin inkluderat. Petit-Village är inte i närheten av de Sales utan här ligger produktionen på ca 40 000 flaskor av förstavinet och ytterligare 15-20 000 av andravinet, Le Jardin de Petit Village. Markerna är planterade med mestadels Merlot, vad annars! 75% närmre bestämt och resten består utav Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, 18% respektive 7%. Visst blev det där 100%?

Min egen erfarenhet av Petit-Village är av varierande art men ofta har jag funnit husets stil som aningen fyrkantig och med viss avsaknad av komplexitet. Men ett par har stuckit ut; på en 1990-provning testade jag min bästa Petit-Village så här långt och förutom denna har även 1998:an imponerat på mig. Tydligen har slottet genomgått en hel del förbättringar i allt från chai till vinmark senaste åren och det märks i 2005:an! Vinet visar upp en röd färg, på inga sätt ogenomtränglig som vissa andra 2005:or jag skådat. Doften är öppen – första sniffen ger mig eleganta toner av körsbär, hostmedicin, aningen ceder, viol och en mycket snyggt integrerad fatton. Elegant smak med fin, kompakt strävhet. Syran är förförande och följer med i den ganska långa eftersmaken. Smaken drar mer åt solmogna plommon, lakrits, fudge, nyvattnad blomkrukejord och asfalt.

Helheten är ett delikat vin med solmogen frukt men med torr smak. Snyggt vin som definitivt är ljuvligt dricka idag men lär vinna en hel del på lagring ett decennium. Längre än så lär den absolut hålla men där får den egna preferensen avgöra. Hade jag blivit tillfrågad för fem år sedan hade jag sagt jag föredragit vinet vid 15 års ålder men idag kapar jag en tredjedel av det då jag alltmer fascineras av mixen av ungdomlig livlighet och begynnande mognad!

2005 Chateau Petit-Village kan fortfarande inhandlas på Systembolaget. Jag provade en halvflaska och även om 235 kr är en del för en sådan håller jag 2005:an lika högt som 1990:an! Pomerol är likt bra Bourgogne aldrig billigt och fyndsökaren göre sig inga besvär. Det här är riktigt bra och Merlot visar än en gång sin klass 2005. Tummen upp!

Share.