>2005 Clos de la Coulée de Serrant

0

>
Galning eller geni? Kanske bådadera. Skicklig marknadsförare eller sann eldsjäl? Kanske bådadera. Vem jag pratar om? Nicolas Joly, biodynamikens gudfader!

Joly har knappast hymlat om vad han tycker och tänker – huruvida han menar allt han säger låter jag vara osagt men visst behöver den biodynamiska vinodlingen ett ansikte som vågar söka konflikt och utmana den etablerade, övergödda och sönderbesprutade vinindustrin!


Jag har haft förmånen att få prova Joly’s viner flertalet gånger; bland annat en vertikal av Clos de la Coulée de Serrant som spände över nästan 30 år. Vinet är något av ett unikum och är alltid spännande men där stannar jag. Jag tycker inte det här är särskilt gott och skulle aldrig köpa vinet för egen konsumtion.

Gårdagens provning hade temat Loire och 2005 Clos de la Coulée de Serrant fanns med bland de tävlande. Årgången släpptes för övrigt på Systembolaget i veckan.

2005 är varmt och det märks i vinet. Färgen är närmast gul om än med aningens grönt inslag. Skulle man inte få dofta och smaka så hade gissningen landat på sött vin – kanske Sauternes! Nå, nu fick jag ju dofta och det bör väl erkännas att jag inte följt Nicolas anvisningar om att flaskan ska öppnas ett par dagar innan konsumtion. Dock serverades den vid en något högre temperatur som Joly också rekommenderar, 13-14 C. Doften är till en början något dov men öppnar upp sig efter en stund och uppvisar drag av våt lovikavante, arrak, sönderregnad kompost, engelsk cider, honung och en viss örtighet. Allt inlindat i sötma. Smaken är dock torr och mineralig, långt ifrån lika generös som doften. Att vinet är ungt märks då honungstonerna och cidern dominerar – detta tillsammans med en något bångstyrig syra och ett eldigt lite klumpigt avslut. 15% alkohol är inget att leka med och jag funderar på vad i all världen man ska äta till detta? Kanske bäst låta bli men det visar sig att de getostar jag plockar fram efter provningen funkar fint med vinet, särskilt en baskisk fårost (franska delen) matchar vinet ypperligt!

Att vinet har sina fans förstår jag – jag är dock för en balans mellan växtläge och frukt och inte som Joly vil ha det; att vinet uteslutande ska uttrycka växtläget. Jag ger tummen ner men erkänner det är spännande….

Läs gärna om F&V:s möte med biodynamikerna nyligen – och deras omdöme av vinet ifråga.

Avslutningsvis passar jag på att slå ett slag för Stockholms bästa ostbutik – åtminstone för oss med frankofil läggning. Besök Androuet på Nybrogatan om ni inte gjort det!

Share.