>2006 Convento da Vila

8

>


Har man ett inhemskt druvurval av hög kvalitet ska detta utnyttjas. Åtminstone är det min åsikt. Men visst, vill man tjäna pengar och nå en internationell publik kanske det är lättare om mer välkända namn ingår i kompotten. Så är fallet med Convento da Vila som består av 60% Cabernet Sauvignon och resterande del Touriga Nacional. Bakom skapelsen står duktiga Cooperativa de Borba i Alentejo, ett område som visat större intresse av att plantera just internationella druvor.

Jag erkänner det redan nu att portugisiska viner med Cabernet Sauvignon eller Syrah, de vanligast planterade av de internationella, roar mig inte särskilt mycket. Av skälet som redan nämnts men även för att dessa oftast är allt för flörtiga i sin framtoning och för tillrättalagda. Jag är dessutom en Dourokille – fascineras mer av områdets djup framför mer tydlig värme och modernitet i Alentejo, Ribatejo eller Estremadura. Ska Convento da Vila motbevisa mig?

För att vara så ungt samt bestå av två färgglada druvor är vinet utseendemässigt inte särskilt mörkt. Doftmässigt ger det dock mer, främst från Cabernet-druvan. Sötaktiga drag av svarta vinbär samsas med mer mulliga björnbärstoner, lagerbladskryddighet, viss vanilj och bränd jord. Redan på doften känner jag det här inte är min kopp och jag inser redan nu det kommer ha en bärsöt smak. Mycket riktigt har det och även om vinet är snyggt gjort, har fina tanniner och ett bra djup för klassen passar det inte mig.

Vanilj, björnbär, svarta vinbär, söt lakrits i en ganska bärsöt och avrundad skrud är helt enkelt inget jag finner intressant. Känns lite som ett vin som vill vara som alla andra.

Visst, jag känner mig aningen elak för vinet är välgjort och i balans men Portugal kan bättre än så här. Flera har hyllat vinet i pressen och det förstår jag, särskilt om man får det i provningssammanhang där flertalet viner ingår. Ett vin med bärsötma är då lättare skriva upp – inget svårt förstå. Men för sex kronor mer får jag Duorum och ett mycket intressantare vin. Gillar man å andra sidan mer modernt snittade viner med bärsötma och värme så lär detta bli en succé….

Share.