>2007 Kanzemer Altenberg

0

>
Vädret är upp och ner och tycks inte riktigt kunna bestämma sig. Sol eller regn? Kallt eller varmt? Blåsigt eller vindstilla?

Med andra ord precis som midsommar brukar vara! Trots vädrets nyckfullhet råder det ingen tvekan om hur en midsommarafton bäst inleds; nämligen med ett glas älskvärt. Från Wein-Plus sommarförsändelse av Saar-viner får von Othegravens 2007 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese inleda.

Von Othegraven återfinns i Bereich Saar. Som så många producenter i regionen har egendomen anor gåendes flera sekler tillbaka. Nuvarande familj har dock varit ägare sedan början av 1800-talet. Den ca 11 hektar stora egendomen odlar enbart Riesling (tack!) och mest kända lägena är förutom Kanzemer Altenberg de två markerna Ockfener Bockstein och Wiltinger Kupp. Egendomens prestigevin är dock en Grosses Gewächs från Altenberg.

2007. Behövs det egentligen fler introduktioner? Årgången sällar sig till de stora och huruvida den är bättre än 2005 låter jag vara osagt. Personliga preferenser och olika förutsättningar hos producenterna får avgöra. Den fräsande höga syran i 2007 och aningen lättare stilen än 2005 tilltalar mig dock mer just nu. Däremot är jag övertygad om att 2005 lever ett längre liv och utvecklar större komplexitet.

Saar bjuder på stramare mineralitet och det visar sig klart och tydligt i Kanzemer Altenberg som bjuder på ung kylig stenfrukt i form av mognande gröna äpplen. Dessutom en lätt limekaraktär och fuktig sten. Ett drag av färskost ger vinet spänning och en örtagård skänker djup.

Lätt som en fjäder – fullpackat med smak! 7,5 % är snudd på ofattbart och det är bara mästarna från Mosel som lyckas med konststycket. Fruktsyran är kittlande hög men stramar åt sötman. Mineraliteten bidrar även den med att lura av vinet sötmakänslan. Precisionen är klockren och de lätta delikata tonerna av grönt äpple, citrusskal, våt sten och färskost klingar av i den friska, och för 7,5 %, långa eftersmaken.

Kanzemer Altenbergs 2007 Spätlese kan säkerligen lagras ett decennium – minst. Frågan är bara hur det ska gå till när det är så gudagott redan nu? Hur gör man?


Share.