>A good year

2

>

Även om det är Ridley Scott som står bakom och har Russell Crowe i huvudrollen är det Peter Mayle’s charmiga roman, A good year, som gäller. Så, läs boken och strunta i filmen.

Ett minst sagt bra år var millenieårgången 2000, särskilt i mitt favoritområde Bordeaux. Det är dags ta tempen på årgången och vart vinerna står idag! Först ut, Pomerol.

Jag har en viss förkärlek för etiketter där slottet ifråga är avbildat med ett svartvitt fotografi. Det är något trotsigt över dem; en vägran att anpassa sig till nya tider. Allt var bättre förr. Ett hus som inte ruckat på traditionen är Clos René. Knappast en Parkerfavorit även om han på inga sätt sågar egendomen. Det är dock viner som Clos René som får mig tvivla på tekniska bedömningar av vin för det här är så matanpassat som ett vin överhuvudtaget kan bli. Visst, jag kan inte begära Parker & C:o ska intaga en oxfilé till varje provning men faktum kvarstår att Clos René aldrig når upp till 95 poäng vid en provning; däremot är det en klar vinnare till mat och det är väl ändå det vin går ut på?

Clos René är med sina ca 6000 lådor en medelstor Pomerolproducent. Här växer främst Merlot men kompletteras med Cabernet Franc och Merlot. Häftigt man vågat vägra Cabernet Sauvignon och istället behållit Malbec!

Så, oxfilé, stekt i medaljonger, serverad med en jordärtskockspuré, starkvinsreduktion och lite grönt känns som det naturliga valet till årgång 2000 av Clos René. Flaskan dekanteras en halvtimme innan maten och det doftar ljuvligt från karaffen.

Doften är ganska öppen och mognaden är där, även om det spontana intrycket är att det har mer att ge. Björnbärstoner samsas med söta plommon, lätt sötlakritston, torkad lera, kaffe och mörk choklad. Mycket fint integrerad ek.

Smaken är sensuell och förförande från första klunken! Elegant så det förslår och nyanserna är många; lakrits, björnbär, plommon, Höganäskruka och supersnygg ek. Dessutom är frukten fortfarande riklig och tanninerna läckert strama så här finns ingen anledning till omedelbar konsumtion. Behöver jag säga vinet växer till maten?

Inköpt i Helsingör, hos Excel Wine som tydligen lagt ner verksamheten. Ca 300 DKK (400 SEK vid inköpstillfället) är inte mycket orda om, åtminstone inte om man som jag är såld på elegans. Däremot är jag skeptisk till Helsingörs vinbutiker överlag och inget ställe jag rekommenderar inköp på, om man inte är insatt i gällande prislägen. Vänlighet, kundservice och bra sortiment lyser också med sin frånvaro. Ska du köpa vin i Danmark; åk längre än Helsingör! Vin i Helsingör har diskuterats här.
Share.