>Battle of the celebrities…C9dP vs St Emilion

11

>
Ny årgång inne av trotjänaren Chateau Mont-Redon! 2004:an var inget jag tjusades av, däremot var 2003 det bästa jag provat från egendomen på bra många år. Frågan nu var om 2005 hade mer ‘stuffing’ i sig? För att göra det hela intressantare anmälde sig en Saint Emilion 2005, Chateau Laniote, som sparringpartner! Drabbningen skedde i julhelgen och ackompanjerades av dansk julmat ska tilläggas….2005-årgångens storhet behöver jag väl inte gå närmre in på?

Rond 1 – dag ett

I vänstra hörnet väntar så 2005:an från Chateau Mont-Redon iförd en elegant skrud med mjuka axelformer men med en respektingivande sigilltatuering på bröstet! Matchvikt: 14,5%, 37,5 cl flaska, 118 kr.

I högra hörnet väntar 2005 Chateau Laniote från Saint Emilion iklädd en tuffare utformning, Bordeauxaxlar, medaljer och flasknumrering; allt för att imponera! Matchvikt: 13,5%, 37,5 cl, EUR 15.


Pop’n pour. Färgmässigt är det inget snack om saken. Om mörkast vin gäller är Laniote den givne vinnaren med närmast nattsvart framträdande medan Mont-Redon visar upp sig i mer burgundiska färgval. Bägge är hursom tjusiga på sina alldeles egna sätt.

Första doftintrycket från vänstra hörnet är aningen stumt, bärigt, lätt fatigt, liköraktigt och jordigt. Det här behöver mer luft. Näsan letar sig till sparringpartnern från Bordeaux. Oj, här var det andra bullar! Mycket murrighet, lätt bränd jord, körsbär, plommon och lite sötaktig piptobak. Ingen charmör precis men ändå lovande.

Till maten, tupp, fläskesteg, brunpotatis, rödkål, brysselkål och brunsås är min vinnare given! C9dP ger ett mer burgundiskt intryck och syrorna i vinet matchar maten bra mycket elegantare än Laniote som upplevs klumpig. Mont-Redon ger ett kirsch-aktigt intryck, hallon, sydfransk kryddighet, behaglig sötma och delikata syror. Ungt och outvecklat men lovande.
Laniote är robust, plommonaktig, jordig och tobaksaktig. Något bränd men tanninerna är fina.

Rond 1 går inte på poäng utan på ren knockout-seger till Mont-Redon. Bägge är väldigt unga och en andra rond, det vill säga nästa dag är det tid för revanschmöte!


Rond 2 – nästföljande dag

Dags att se vilken förändring som skett. Flaskorna har vilat i kylen över natten och tas fram för temperering. Likadana glas som kvällen innan vilket innebär Orrefors Mature-kupa. Vinerna hälls upp men denna kväll körs racet innan kvällsmaten för att se hur de gör sig i ensamt majestät.

Mont-Redon har nu öppnat upp sig betydligt mer än första kvällen. De läckra tonerna av hallon, kirsch, kryddor, rosor och svag rostning är typiska för huset. Ingen mastodont-C9dP men en subtil och sensuell sådan. 2005 ger mig mer antydningar av 2003 än 2004 men har sin egen stil.

Laniote har också utvecklats och det till det bättre. Det murriga har släppt och nu är det mer mörka körsbär, matjord, fat och lakritsrot i doften. Gårdagens doft var ingen matchvinnare men nu hade Mont-Redon fått en värdig motståndare!

Smakmässigt hade Chateauneuf mer sötma i sig dag två och de rostade fattonerna var tydligare; lite åt kaffe/fudgevanilj-hållet. Våt sten, hallon, kirsch och kryddträdgård var läckert och alkoholen ingalunda besvärande. Inte särskilt långt men rent, friskt och glädjande dricka. Mont-Redon är på väg tillbaka efter många års klena insatser. Även om 2004:an inte föll mig i saken var det ett välgjort vin. Av de tre senaste årgångarna 2003-2005 står dock den nya årgången som säker vinnare. Det här är definitivt en halvflaska värd ha hemma! Ingen stor C9dP men älskvärd. Dricks den nu så dekantera dock några timmar i förväg. En topp om tre-fyra år känns rimligt.

Laniote var fortfarande åt det lite robusta hållet men desto mer insmickrande med mineralaktiga drag, fat, mörka körsbär och viol. Ganska lång smak med rejält tanningrepp. Frukten är där och indikerar minst ett decenniums utveckling av vinet. Kommer aldrig bli elegant men för dem som går igång på mer traditionell Saint Emilion blir inte besvikna. Kanske ändå värt köpa ett par till av denna och följa? Nicholas i Bryssel saluför.

Rond 2 är betydligt jämnare och får nog betraktas som oavgjord. ska en vinnare utses är det ändå Mont-Redon som charmat mig mest. Mont-Redon vinnare på poäng således! Webmässigt är dock Laniote den givna vinnaren med en helskön familjär hemsida.

Share.