>Beställningssortimentet….

0

>
Systembolagets beställningssortiment bjuder på en större bredd än bolagets ordinarie dito men tyvärr misshandlas beställningsvinerna å det grövsta. Listan uppdateras ytterst sällan; viner finns ej, viner byter årgång och det muttras fortfarande på flera butiker när man ska vara besvärlig kund som inte kan nöja sig med det omfattande urvalet av Cuvée du dunk som ändå faktiskt finnes.

Senaste beställningen bestod av tre flaskor av vardera 2006 Saint Cosme från Barruol, en av mina favoriter vad anbelangar Cotes-du-Rhone och 2001 Chateau Picque Caillou från Pessac-Léognan. Graves-vinet är det sista överlevande slottet i Merignac, numera mest känt för att vara säte för Bordeaux flygplats. Vinet som framställs här är elegant med klassiska Graves-toner och silkiga tanniner. Dessutom ofta ett riktigt bra köp.

Döm om min förvåning (eller egentligen inte!) när jag ska hämta ut flaskorna och får se 2007 av Saint Cosme och 2003 av Picque Caillou! Ännu en miss av såväl Systembolaget och leverantör. Varför ska det vara så förbannat svårt uppdatera på nätet egentligen? Katalogen köper jag – den kan naturligtvis inte tryckas i parti och minut – men några enkla knapptryckningar på bolagets hemsida känns inte alltför avancerat utföra?

Jag är irriterad över att ha fått en felleverans men samtidigt måste jag ju erkänna jag är ruskigt nyfiken på 2007:an från Barruol och 2003:an från Picque Caillou är inte heller det ett oävet år. Så jag behåller flaskorna och vid en middag nyligen korkades de upp, en av respektive.

Saint Cosme visar upp en blåröd ton och färgen visar tydligt att vi har en yngling i glaset. Ett bombardemang av hallon, charkprodukter, örter, smörkola och viol attackerar näsan och det behövs inte många sekunder för att göra mig förälskad i det här! Smaken har fin druvsötma, julkryddighet, hallon, viol och bra koncentration och längd. Väldigt modernt i sin stil vilket passar mig när det kommer till Cotes-du-Rhone. 2007:an är jämfört med de senaste årgångarna en värdig tronföljare, kanske rentutav bättre? 99 riksdaler gör detta hursom till ett klockrent fynd för de flesta gommar.


Tyvärr kan jag nog inte säga detsamma om felleveransen av Picque Caillou. 2003 visar visserligen upp sig i en ganska stram kostym och är ännu inte mogen men tyvärr är det endast doften som gör mig nöjd. Ceder, nyregnad grusväg, svarta vinbär och en liten örtighet gör sig tillkänna. Smaken är lite stum, snipig och bitsk och tanninerna är inte i den renaste harmoni. Frukten är där visserligen men tanninerna gör mig lite konfunderad om det blir lugnare och bättre med lite lagring eller om obalansen accentueras? Jag sparar de två som återstår och håller tummarna.


2005:an släpps väldigt billigt nu i oktober i det stora lotteriet om Bordeaux. Tror jag ska försöka få några och jämföra. Normalt är Picque Caillou en av mina stora favoriter under tvåhundringen och jag minns den ljuvliga 2000!

Share.