>Bordeaux 2000 – någon?

0

>

Chateau Clement-Pichon, La Commanderie de Mazeyres, Prieurs de la Commanderie, La Dominique och Saint-Domingue. Alla ägs de av Clément Fayat, mannen som främst blivit känd för att ligga bakom lyftet av välkända La Dominique i Saint Emilion.

Att det är Merlot som är Cléments favorit är inte så svårt luska ut; alla egendomar förutom Clement-Pichon är belägna på högra stranden. Dock är även Haut-Medoc’en Clement-Pichon planterat med ca 50% Merlot.

I all min 2005-iver har tyvärr detta inlägg glömts bort men vinet var det inget fel på och definitivt inte årgången; 2000 Chateau Prieurs de la Commanderie. Och just detta är hur läckert som helst att njuta nu och de närmaste ett-två åren!

Egendomen var för mig helt okänd, till för några månader sedan. Då såg jag namnet i Viking Line’s sortiment och bad min hustru släpa med ett par flaskor hem från en konferens. Tyvärr nämndes inte årgången på båtens hemsida men 238 kr kändes ok för en Pomerol, dessutom en Pomerol från ett erkänt namn – Clément Fayat. Priset var än mer tilltalande när det visade sig vara från det storslagna år 2000!

Marken är planterad med 75% Merlot, 15% Cabernet Franc och resten Cabernet Sauvignon. Runt 18 månader på fat där 1/3 förnyas årligen. Endast 1000 lådor produceras.

Vinet då? Tja, vad säger man? Det är härligt man fortfarande kan göra Bordeauxköp av det här slaget utan att ruineras. Vinet sjunger ut sitt Pomerolska ursprung med delikata söta björnbär i doften, kaffe, fudge, sötlakrits och en eterisk jordighet. Smaken är på inga sätt kraftfull utan elegant, sandigt sträv, mogen och med en mycket fin balans. Nu dyker plommontoner upp och ersätter björnbären. Fatet är väl integrerat i vinet och bjuder på en lätt kaffeton tillsammans med söt tobak. En lätt örtighet lurar i bakgrunden och vinet ger mig lite 1985-vibbar vilket för mig är oerhört positivt då jag är (kanske snarare ska säga var nu) ett stort fan av årgången. Typiskt för 1985 var just örtigheten och plötsligt dyker ett kärt minne upp i bakhuvudet. 1985:an från Chateau Pichon-Lalande som öppnades när jag avslutade min utbildning i Lund för tio år sedan. Vilket fantastiskt vin det var – finns det en mer sensuell Bordeaux?

Åter till verkligheten och min 2000 Chateau Prieurs de la Commanderie. Det här bjuder man vänner på som inte är så bevandrade i Bordeaux och där man vill uppmuntra till mer Bordeauxkonsumtion! För vinet är lättdrucket, moget och med mycket smak. Ska ni finlandskryssa så passa på att köpa en flaska. 238 kr är en mogen Pomerol värd!

Share.