>Bordeaux: tack för denna gång!

3

>Vi bestämmer oss för en tur runt i sötvinsdistrikten på bägge sidor av floden Garonne. Resan har dock ett syfte och det är att få se Chateau d’ Yquem! Nu erkänner jag villigt att även om jag är Bordeauxman så har Sauternes/Barsac aldrig riktigt varit min cup of tea. Varför vet jag inte exakt men den klassiska doften av Salubrin och Karlssons klister har väl inte bidragit med något positivt för min del. Då hyser jag en större fäbless för Loire’s stora söta och tyskarnas gyllene nektar!


Men är man i Bordeaux och bor två mil från Barsac kan vinerna inte negligeras! Vi beger oss först till Cadillac som är en vacker gammal stad omgiven av en ringmur. Tyvärr lyckas vi komma mitt i siestan men vi finner ett par caféer och restauranger som håller öppet. Efter en snabb titt i staden (det går fort att gå genom Cadillac!) beger vi oss mot bron som tar oss över på ‘rätt’ sida och åker mot Barsac. Vi ringlar oss fram på de bedårande vägarna där slotten avlöser varandra. Det är vackert och underbart att se de många gamla knotiga stockarna hos bland annat Chateau Climens där vi gör ett stopp.


Nästan roligare är att få skåda Chateau Menota som har en speciell plats i hjärtat hos mången svensk, V&S gamla trotjänare. Färden går vidare och vi får sett Ch. Suduiraut, Rabaud-Promis, de Fargues, Coutet och naturligtvis d’Yquem! Det känns lite häftigt att hänga vid slottet med den makalöst nitiska jakten på perfektion.


Vi ger vinerna från området en chans och stoppar vid områdets stora vinaffär i Barsac där en sexpack gott och blandat inhandlas. Viner jag aldrig sett förut och stora årgångar såsom 2001 satsar vi på.

Vår resa är på väg att avslutas. Dagen innan avresa hemåt bor vi i Bordeaux, eller rättare sagt i Merignac – förorten där flygplatsen är belägen. På vägen dit ringlar vi oss genom Pessac-Léognan och då det är lördag prickar vi in marknaden i Léognan som visar sig vara en härlig upplevelse. Vi möter mängder av människor på väg att shoppa och nästan alla kommer med en stor korg som ska fyllas med allehanda gott. Bröd i alla dess former, frukt, grönsaker, vin, sniglar, ostar möts och det doftar verkligen Frankrike! Vi hittar ett bageri som även säljer några mackor som ser ut som Croque Monsieur – perfekt lunch! Visst var de goda men någon Croque var de inte – däremot förmodligen den mest kaloristinna macka jag någonsin ätit och det kändes som jag inte behövde äta på två dagar efteråt! En trevlig vinbutik besöktes också men då vi sagt hej till mina svärföräldrar som kör hem till Sverige fanns inget större utrymme för inköp.

Hotellet har en utmärkt vinbar och dessutom viner av klass på glaset. Eller vad sägs om Mouton-Rotschild 2003 för EUR 60? Helt överkomligt med tanke på att dagspriset för en flaska och att glasen inte är små. J åker iväg en sväng till ett närliggande gigantiskt köpcentrum. Jag sätter mig i vinbaren och beställer ett glas 2005 Chateau Luchey-Halde från Pessac-Léognan. Vinet är nytt för mig men det här lägger jag på minnet då det är mycket bra vit Bordeaux! En närmast guldgul färg med ett lite grönaktigt stick i färgen, stor doft där eken ännu inte lagt sig men ändå gifter sig väl med den typiska jordigheten i Pessac-vinerna (modellera, nya bilmattor). Smaken är tuff och ekig men med en häftig koncentration. Snyggt stylat vin som jag gärna följt under några år. Påminner mig en del om Chateu de Fieuzal’s vita. Ett glass till får jag i mig och det är den vita 2004 Chateau Brown från samma område, Pessac. Detta är lättare och elegantare och jag borde börjat med detta vin. Men gjort är gjort – det här är betydligt mer moget och har mer återhållsamma toner än Luchey-Halde. Större elegans men jag erkänner att första glaset hade mer karaktär och väckte min nyfikenhet.

Vi avslutar med att äta på en närliggande grillrestaurang, Courtepaille, och det bjuds rejäla köttbitar! Jag njuter och vår lilla dotter gör samtidigt allt för att fånga alla fransosers blickar och lyckas ganska väl. En fantastisk resa är slut – nu börjar nästa och det är planera för vårt bröllop som är nära förestående!

Share.