>Brauneberger Kabinett

15

>
Fritz Haag är mitt val 2008. Oliver Haag, som tog över efter sin far 2005, har förstått vad det handlar om i en årgång som denna. Koncentrera dig på lägre Prädikat!

Vårens Grosser Ring-provning gav oss Rieslingfrälsta möjligheten bedöma nollåttorna och min slutbedömning var att de som bäst förstod hantera året stannade på Kabinett – och till viss del mindre mängder Spätlese. Flera led av en beska och metallisk bitterhet som var svår bortse från och jag saknade den charm som 2004, det år som ligger närmast jämföra med, ändå innehar – och hade i sin linda.

Men Oliver förstår vilket gör mina förhoppningar om en ny storhetstid är i förestående för Fritz Haag. För det har svajat kring Haag’s viner som lidit av väl mycket kartighet och grönska. Olivers senaste årgångar tyder dock på att Haag är på väg rakt norrut – mot de allra främsta igen! 2008:an beska undveks bäst genom viner på lägre Oechsle-nivå som därigenom balanserade den lätt gröna ton som annars blev mer påtaglig.

Olivers Feinherb var kanske den främsta i sitt slag 2008, som provades under Grosser Ring. En ofta kritiserad stil som dock hyser gott renommé i Mosel. Kritiken har jag svårt ta till mig då jag tillhör motståndarna till torra Moselviner och då finner Feinherb som ett ypperligt alternativ där ursprungskaraktären bibehålls.

Nu var det emellertid välkomstdrink under samlingsnamnet Brauneberger som hälldes upp; 2008 Brauneberger Kabinett. Nollåttan bjuder på störtskön mineralnärvaro och det är inget snack om att stilen bör tilltala oss terroirister! Skal från gröna äpplen, citrus, fuktig lera som drar mot modellera och en svag blomsterton.

Superskön mineralig syra som balanseras av hög frukt och svag restsötma. I nuläget åt det äppligare hållet till uppbackad av modelleran. Balansen är hedervärd i en årgång som denna och gillar man nollfyrornas elegans och kalla frukt är det här ett vin värt ha i åtanke.

2008 är Olivers år!

Share.