>Caldo Verde

3

>
I samband med min Portugalafton serverades diverse delikatesser från landet. För den matlagningsintresserade följer här recept, nerskrivet efter min tankereda.

Caldo Verde


Caldo Verde är en mustig portugisisk soppa på gröna blad och kryddig Chorizo. Delikat tillsammans med Alvarinho.


Följande behövs för 10 personer:


· Gul lök, 3 stycken modell större

· Vitlöksklyftor, 3-4 stycken

· Potatis, 5-6 stora

· Chorizo, färsk, åtminstone 4 stycken

· Gröna blad, bäst är grönkål eller Savoy, rikligt

· Buljong, 1,5-2 liter

· Olivolja, salt, svartpeppar

Fräs upp de gula lökarna som ska vara finhackade. Fräs samtidigt de finhackade vitlöksklyftorna. Naturligtvis i olivolja – snåla inte för det här är ett portugisiskt recept! Var noga med att inte bränna lök och vitlök utan de ska svettas mjuka. Släng sedan ner slantad Chorizo och låt fräsa med i några minuter. Ta upp korvslantarna och lägg ner tärnad potatis. Tärningarna suger upp kryddigheten som runnit ut från korven. När de stekt tillräckligt så häll över buljong. Har du ingen egen så är hönsbuljong att föredra. Ca 1,5-2 liter buljong.

Koka tills potatisen är mjuk och mosa ut den i soppan. Potatisen reder och gör soppan krämig.

Dags för de gröna bladen. Strimla fint och koka upp i separat kastrull någon minut för att få bort bittra smaker. Inte allt på en gång utan i omgångar så att det faktiskt kokar. Ner med kålen i soppan och låt koka in. Släng också i chorizoslantarna alternativt servera korven att strö över soppan senare. Beror på hur mycket chorizokryddighet du vill ha på soppan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Soppan blir bäst om den får stå över natten.

P.S. Det är skillnad på korv och korv. Jag köper Chorizo på Hötorgshallen där man kan få uruguayarnas egenhändigt tillverkade Chorizo. Den är rå och därför en färskvara. Men ack så mycket bättre än förpacketerad Chorizo som inget har gemensamt med originalet.

Väl bekomme!

Share.