Chateau Mont-Redon 2003

0


ChampionsLeague-final igår och givetvis var man bänkad, trots jag är Liverpool-fan sedan barnsben! Och visst erkänner jag att det var en fantastisk tillställning som hade allt – inte ens DarioFo hade kunnat improvisera bättre!

Till matchen öppnades en personlig favorit; Chateu Mont-Redon’s 2003:a, på halvflaska. Jag har druckit dussinet flaskor av årgången och det här är det bästa jag någonsin smakat från huset. Mont-Redon har för mig varit synonymt med ett underpresterandevinhus sedan jag provade den första gången, ända tills 2003 dök upp. Jag vet inte vad de gjort men det här vinet har allt man kan önska av en Chateauneuf-du-Pape i den elegantare skolan; örtigheten, hallonlikör, en underbar terroir-närvaro i vinet och naturligtvis värmen. Det tjusiga är att de lyckas tämja hettan fantastiskt bra och trots sina 14,5% ge det ett ganska svalt intryck i smaken. Fin och ren eftersmak.

Kvällens flaska innebär att 2003 börjar sina, endast två halvor kvar. Bolaget har ersatt årgången med 2004 som tyvärr inte alls når upp till samma klass. Jag testade nyligen 2004 mot 2003 och det som jag föll pladask för i 2003 hade ersatts av mer bittra och snipiga smaker i nya årgången. Tyvärr, jag köper inga 2004 utan väntar tålmodigt på 2005 som jag hoppas vara än bättre än 2003. Förutsättningarna finns onekligen!

Ett gott råd för er som ännu inte provat Mont-Redon är att gräva lite bland hyllorna, ofta är vin slarvigt uppackat på bolaget och årgångar har blandats. Så kolla i hörnet längst in om det står en 2003:a och väntar på dig! Vinet har precis nått sin topp och lär stanna där två-tre år!

Share.