>Den röde visar vägen…

2

>
Nej, det är inte J.J utan S.A. Prüm är populärt i Mosel och det stora namnet är utan tvekan Jay-Jay. När det kommer till S.A. Prüm (S.A. efter grundaren Sebastian Alois) har det svajat mer betänkligt och den familjeägda firman som under årens lopp delats upp mellan familjemedlemmar styrs idag av den röde Prum, Raimund.

Beläget i vackra Wehlen där firman har marker i lägena Klosterberg, Nonnenberg, Rosenberg och Sonnenuhr, men även marker i såväl Bernkastel (Graben, Lay och Bratenhöfchen), Graach (Domprobst och Himmelreich) som Zeltingen (Schlossberg och Sonnenuhr).

Behöver jag nämna Riesling är den härskande druvsorten? Ja, faktiskt för även om den regerar med 90% av odlingsarealen är andra druvor på frammarsch. Såväl Weissburgunder som Spätburgunder vinner mark och norpar sakta men säkert en procent här och där av den ädlaste av dem alla. En 2008 Spätburgunder vinifierad som ett vitt vin, en blanc de Noir, lurade mig till månen nyligen och Raimund och dennes källarmästare Thomas Jakoby gillar experimentera.

Wehlener Sonnenuhr är Raimunds största läge och sannolikt också det viktigaste. Med stockar uppåt 60 år i ålder produceras här strålande och koncentrerade viner i den tyngre söta skolan. Och detta är väl kanske S.A. Prüms dilemma. De främsta vinerna hör till toppen men man är inte lika lyckosam i den billigare och enklare delen av produktionen i mitt tycke. Vinerna är rena och välgjorda men saknar den nerv som återfinns i andra producenters ekvivalenter.

Helgens stora begivenhet var de fem halvflaskor som min vän, ex-vinimportören Jesper, hade med sig. Varje vin förlänas sitt eget inlägg; så bra var de! Först provade utan mat, sedan med diverse ostar av mildare blåmögelstil.

Bland deltagarna återfanns Markus Berres med två 2006:or; en Erdener Treppchen Goldkapsel Auslese*** och en Ürziger Würzgarten Auslese Goldkapsel. Kees-Kieren bidrog med en 2002 Erdener Treppchen Spätlese**, Willi Schaefer med en 2004 Graacher Domprobst Auslese och då slutligen S.A. Prüm med sin 2003 Wehlener Sonnenuhr Auslese Fass 17.

Stor variation i stil där allt från knivskarp grön äpplesyra till botrytisdrypande bär fanns representerat. Raimunds Fass 17 visar hur bra 2003:orna faktiskt är! Från början ett utstött år där nolltreornas värme tycks ha fått fulstämpel i hela Europa men där det går att finna många positiva avvikelser.

Ja, 2003 är varmt och kanske atypiskt för vad man generellt förväntar sig från Mosel. Men med jämna mellanrum dyker åren upp, åren som går till historien som långlivade och storartade. Minns 1976. Minns 1959. 2003 är stöpt i samma form och jag är övertygad många kommer irritera sig på att de inte köpte nolltreor när priserna var låga och alla gav dem kalla handen. Tre-fyra viner från Mosel och 2003 har det senaste halvåret börjat få mig tänka i andra banor och jag misstänker de börjar finna sig själv nu.

Fass 17 är vackert gröngult i sin skepnad. Stor doft med begynnande mognad där gul frukt, modellera, akaciahonung, regn och saffran är de första komponenterna som möter näsan. Redan nu förstår man det här har så mycket mer bjuda på – bara det får tid! Koncentrationen är tydlig men aldrig klumpig.

Och inte blir det sämre i gommen! Härligt fet Riesling med vinbär, kvitten, våta stenar och honung. Syran är i balans med koncentrationen och indikerar den säkerligen hänger med ett decennium ytterligare. Visst är det raka motsatsen till 2004 men hur kul vore det om varje årgång smakar likadanat? Då finns andra länder och områden att välja…

Lång, krämig eftersmak. Först en känsla av rejäl sötma men så kommer ju den där syran smygandes och sätter sin knorr på avslutet. Bravo Raimund “der rote” Prüm!

En Auslese i den mer koncentrerade skolan och ack så läcker till Vilhelmdals Österlen Ädel. Ädel Mosel-Riesling möter skånskt högklassigt ysteri – en av de bättre kombinationer mellan ost och vin jag smakat på bra länge!

P.S. Kila in på Prüms hemsida om du önskar förklaring på “der rote”

(2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Fass #17, S.A. Prüm, 93 p)

Share.