>En tysk, en österrikare och Bellman

4

>Senaste tiden har mest bestått i x antal besök på IKEA, Bauhaus, färgbutiken etc då vår bostad får sig ett ansiktslyft just nu! Och med Karate Kid-armar efter målarpassen har det inte blivit så mycket bloggande på sistone. Därav ett uppsamlingsheat!

Besök och till den lite kryddstarka kycklingrätten korkades en 2003 Herman Dönnhoff Norheimer Kirschheck Riesling Spätlese upp, ett vin jag nu provat fyra gånger och som jag var något oroad över. Förra flaskan som dracks för några månader sedan upplevde jag nämligen som trött och klumpig – knappast vad man kan förvänta sig från denna världsklassproducent! Men förra flaskan var förmodligen ett måndagsex (dock ej korkskadat!) då denna var superb!


Vinet börjar släppa lite av sin babyfetma och visar mer toner av bensinmack, mogna äpplen och citrus än innan. Syran är inte så hög som den brukar vara men det tillskriver jag årgångens värme. Sötman blir något mer påtaglig i och med den lite lägre syran men vinet fungerar ändock utmärkt till maten. Fel vore det att säga 2003 inte är bra men personligen är jag just nu mer glad för den stil som årgången efter gav oss.

Wein-plus levererar ett gäng Grüner Veltliner hem till oss och första flaskan att prova blev Weingut Herzingers 2007:a från Traisental. Vinet är ett typexempel på hur druvan doftar och smakar och jag rycks med av bara farten! För ca EUR 6 får man en underbar pepprig historia med en alldeles förtjusande lätt spritsig fruktsyra varvad med omoget äpple, Pär Päron och jord – det här är sommar på flaska och kan lätt frammana dryckesvisor ur Bellmans repertoar! Utmärkt till ugnsbakad lax med färskost/creme fraiche-täcke!

Ser fram emot mer Grüner Veltliner i den här stilen!

Share.