>Fredagens viner…

3

>
Fredag morgon, 05:30. Utanför huset står en taxi och väntar redo att ta mig till flygplatsen. Destination Bryssel. En lång dag väntar men vid ankomst får jag veta det blir lite firande vid lunchen då ett nytt synnerligen viktigt kontrakt undertecknats! Alltså ska det skålas i Champagne!


In kommer en Eric Iselée Blanc de Blancs Champagne; ett vinhus jag aldrig hört talas om och därför blir det ju lite mer spännande (om någon kan berätta för mig om vinet så är jag idel öra!). Jag vill minnas att Cramant skymtade på etiketten, likaså Grand Cru men det låter jag vara obekräftat. Hursomhelst en synnerligen trevlig Chardonnay med ovanligt mogna toner och inte så värst mycket gröna äpplen. Lätt brödig och med en fräsch ton av lemon curd och närmast mogna söta Ingmarie i doften. Moussen var av det mognare slaget och dosagen var väl inte obefintlig även om vinet upplevdes som ganska torr. Pigg och skön eftersmak. Kort och gott – trevligt lunchsällskap tillsammans med allehanda belgiska plockbordsläckerheter.

Inför hemfärd på kvällen fanns tillfälle kika runt bland vinflaskorna på flygplatsen, främst den exklusiva vinbutiken Epicure’s utbud. Epicure kan knappast beskyllas för att vara billigt men en frankofil har då inga problem med att dregla sönder alla vinetiketter i butiken! Själv nöjer jag mig med en magnum från ett Margaux-slott; en 2003:a Chateau Martinens väcker min nyfikenhet och EUR 40 känns ok. Magnum är magnum och visst är det något speciellt ställa en sådan på bordet.

Väl i luften vankas kvällsmat och Brussels Airlines bjussar på vin till käket! Belgare älskar franskt vin och min 18,7 centiliters flaska är mycket riktigt från Bordeaux. En 2006 Calvet Conversation ska förhoppningsvis göra pastarätten mer spännande men frågan är om inte flygplansmaten utklassar vinet denna gång! Conversation är negociantfirmans försök göra Bordeaux mer lättillgängligt och ett hopp om att nå en bredare publik; vinet bör således jämföras med andra likars såsom Gallo’s massproducerade viner.

Conversation är inte skoj. Visst sitter jag på 10 000 meters höjd och ska väl inte ställa krav då doft- och smaklökar ändå får sig en törn på den här höjden men även en sann Bordeauxvän som jag ändå är kan inte säga särskilt mycket positivt om sådan här massprodukton. Visst, en liten gräsig ton är där och jag skönjar även en lite bitter körsbärsdoft. Men smaken är tunn, ruskigt tunn och hjälper då inte mig med att börja “blablabla” som etiketten säger; “perfect for starting a conversation”. Skulle väl då vara för att enas kring vinets likgiltighet.


Väl hemma har min mor anlänt för att besöka lilltjejen och för att snabbt återställa Bordeaux-ordningen öppnas en 2005 Chateau de Chantegrive från Graves. Slottet passerades några gånger under våra turer i Graves i somras och det är verkligen ett sådant; slott alltså. Med lika delar Cabernet Sauvignon och Merlot möts man av en ganska mörk färg,karaktärsfull Graves-grusighet, mörka körsbär, lätt fatton och en liten blommighet. Inget stort men ändå en väldigt lovande bouquet. Smaken har fina tanniner och frukten är riklig och otroligt saftig. Eken lyser genom något med fin kaffeton och jordigheten är tydlig. Körsbären får sällskap av svarta vinbär och en lätt ton av höstack letar sig fram. Bra eftersmak. Puh, ordningen återställd och blabla-vinet bortglömt.

Chantegrive har en förhållandevis stor produktion men gör man vin med denna kvalitet är det enbart imponerande. Beställningssortimentet kan erbjuda vinet och 178 kr är kanske inte billigt men mycket bättre Bordeaux för pengarna får man inte. Dessutom finns potential att lagra Chantegrive i säkerligen 7-8 år, beroendes på ens smakpreferens.

Den vita Chantegrive provades även den nyligen och inlägget länkas här.

Share.