>Giganternas kamp!

0

>
Förra veckan gästades vi av vänner från Danmark och det var en helg som dryckesmässigt dominerades av Riesling – inte helt oväntat då min vän Jesper är såväl Moselfantast som importör. Under några dagar fick vi provat flera storheter men den mest intressanta provningen vi genomförde var lördagens följande trio bestående av:


2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese, Dr. Loosen, Mosel (halvflaska)


2004 Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Auslese #6, Fritz Haag, Mosel


2004 Oberhäuser Brücke Riesling Auslese, Hermann Dönnhoff, Nahe (halvflaska)

Vinerna provades öppet. Trions vinnare var för min del Dönnhoff medan Rieslingkännaren Jesper höll Fritz Haag som sin personlige favorit. Vi som smakade var alla överens om att den gode doktorns vin var det som tilltalade minst just nu men så var det också enda 2003:an och de tycks befinna sig i en något sluten fas. Medan Dr. Loosen var mer exotisk och baktung var Haag’s vin fantastiskt stram och syrabetonad. Inte lika fläskig som Wehlener Sonnenuhr men betydligt elegantare. Dönnhoff visar klart och tydligt att det inte är tal om Mosel; här kommer den vulkaniska jorden in i bilden och ger en kraftigare kropp men likväl pigg syra. Definitivt den fylligaste i trion och säkerligen den som skördats sist.

Jag har läst en del kritik på Vinklubben.se vad gäller Fritz Haag’s viner men när jag provar detta kan jag på inga sätt förstå hur detta kan kritiseras! Balansen är sagolik; de äppliga tonerna, mineraliteten, svartvinbärsbladen och modelleran i en lätt skrud är så älskvärt att man måste vara oerhört kritisk om man ska finna fel i detta.

Dönnhoff likaså; Brücke är kanske den mest kraftfulla av Hermanns lägen men han lyckas ändå få den elegant och sval. Smaken är lätt flintarökig, me exotisk med drag av kokos, ananas men ändå med en avslutande grön bitsk äpplighet varvad med honungslena syror! Störthäftigt!

Dr. Loosen misstänker vi är i en så kallad tunnel men en annan 2003:a från Loosen kvällen innan hade lite av samma känsla. Hade Loosen problem med det varma året eller är det bara en fas? Den saknar lite av syran som gör de andra så bra och den är även lite för exotisk för min smak, närmast som en österrikisk TBA kan bli, koncentrerat ananasspad. Det är dags att köpa lite mer 2007 Loosen och prova; 2005 och 2006 provade vi hos producenten och de felade inget. Man funderar ändå hur det påverkar en producent som i Dr-Loosen’s fall, att bli utnämnd till bäste vinmakare vilket skedde i Decanter för ett par år sedan. Blir det som en Nobelpristagare i litteratur kanske? Skriver inget storslaget efter utmärkelsen….

Share.