>Högoktanig Riesling!

4

>
Diesel när det är som bäst! Dr. Bürklin-Wolf’s perfekt mogna 1999 Ruppertsberger Hoheburg Edition P.C. är rena drömmen för bensinmackssniffaren.

Pfalz är ett område jag inte riktigt vet vart jag har; ena flaskan är en subtropisk bomb, sprängfylld med feta toner av ananas, mango och dylikt medan nästa flaska är slank, sval och närmast saftigt örtig. Mikroklimaten kan vara extrema i Pfalz och det gäller sålunda ha en del kännedom om lägena och årgångarna för att undvika besvikelser.


Just 1999 är något av en lättviktare och passar mig utmärkt. Med sin guldgula färg förvarnar vinet om inkommande sötma men icke! Förutom en underbar dieseldoft, finns tonerna av gröna äpplen, kryddor och en fin blommighet jag inte riktigt kan identifiera. Syren?

Smaken har härlig precision. Det är perfekt moget och frukten, som är aningen örtig, är nätt och jämnt där för att hålla ytterligare något år eller två. Syran är hög och stram, och med en tydlig mineralitet är det en klockren aperitif. Kryddkorv, diesel och stenfrukt i en saftig och lättviktig utformning. Mogen, blommig eftersmak.

Lycka i ett glas och när den dessutom landade under tjugan är det svårslaget!

(1999 Ruppertsberger Hoheburg Edition P.C., Dr- Bürklin-Wolf Riesling Spätlese Trocken, 90 p)

Share.