>Il Maestro – Herman Dönnhoff

5

>

Fransmännen kan det där med vin. Men det kan sannerligen tyskarna också, särskilt när vi börjar snacka Riesling! Vi har alla våra favoriter i Rieslingens förlovade hemland och bland mina topp-5 huserar defintivt Herman Dönnhoff. Med knivskarp precision, renrasiga syror och ett mineraluttryck som få bemästrar är han kanske rentutav il maestro? Sådär, det där lät nästan som den ständige sekreterarens formulering inför det årliga tillkännagivandet av det nobla litteraturpriset.

2004 Hermann Dönnhoff Niederhäuser Hermanshöhle Riesling Spätlese dracks för en månad sedan men inlägget har tyvärr fallit mellan stolarna. Nahe är måhända inte lika känt som Mosel men det innebär inte att vinerna är sämre. Snarare är det en annan stil man möts av, den vulkaniska jorden ger en syra som mer påminner om Rheingau medan frukten är mer Moselsk. Behöver jag säga mer? Tysklands förmodligen mest namnkunniga områden möts i Nahe!

Nahe-vin är dessutom aningen fylligare i smaken än Mosel och drar åt en kryddigare stil. Herman Dönnhoff är verksam i flertalet av de mest intressanta lägena i Nahe, däribland Niederhäuser Hermanshöhle, Oberhäuser Brücke, Norheimer Dellchen, Kirschheck och Schlossböckelheimer Kupfergrube för att nämna de kanske viktigaste. Min personliga favorit är Hermanshöhle, kanske för att jag anser den bäst uttrycker växtläget och samtidigt har en grym elegans som jag tycker de andra lägena inte riktigt når upp till.

2004 är terroiristernas år. Klassiskt strukturerade och fantastiska matviner. De har kanske inte samma livslängd som 2005 och 2007 men de framhäver bättre och tydligare sitt ursprung. Hermanshöhle är en synnerligen brant belägen vinmark på vulkanisk grund och med rejäl solexponering tack vare reflexer från floden Nahe. Jag inhandlade 3 flaskor av respektive läge för ca tre år sedan och detta var den sista ut av Hermanshöhle. Vinet är fortfarande ungt men jag gillar skarpt mixen av begynnande mognad där mineralen försöker tränga ut den mer opulenta frukten. Visst, det står Spätlese på etiketten men en mindre nogräknad hade skrivit Auslese för den här mognaden når du sällan upp till i Spätlese.

Färgen är ändå ljust gul med nyanser av grönt. Doften fångar dig omgående och som genom en trollformel är du i en annan värld; Rieslingens! Det är inte bombastiskt, snarare elegant och komplext med toner av rök, flinta, kanderade äpplen, citronskal och ett lätt exotiskt drag (kan inte riktigt bestämma mig för frukt, dock lutar det åt kiwi-hållet). Jämfört med tidigare flaskor så har syran lugnat sig något och rökigheten har tagit över en aning. Det gör bara vinet än mer spännande då det blir en underbar kontrast till doften då det stramar åt högst oväntat. Nu är det mer drag av gröna äpplen, fläder än det exotiska och kanderade som fanns i doften. Koncentrationen är imponerande med tanke på den låga alkoholhalten – det krävs en mästare för att lyckas få ut så mycket doft och smak i ett vin utan att behöva nå upp till 14% med tanke på alkoholens smakbärande krafter. Eftersmaken är härligt efterhängsen och så ren. Kudos åt Herman Dönnhoff, mannen som inte tycker han behöver en hemsida för allt är uppbokat långt i förväg; mannen som lägger all kraft på arbetet i markerna och källaren istället!

Share.