>Julklappstips från Portugal!

9

>
Julklappsgivandet står för dörren och härmed levererar Mise en bouteille tips på hårda klappar samt passande drycker att konsumera under julhelgen. Allt från Portugal och ur det bortglömda och misshandlade beställningssortimentet.

De som läser mina inlägg vet jag vurmar för det gröna vinet, särskilt när det står Alvarinho på etiketten. Tyvärr är utbudet i Sverige beklämmande; Albariño från Rias Baixas tycks favoriseras av Systembolagets allenahärskande inköpare. Skönt då att se någon vågar ta in bra Alvarinho från Minho i beställningssortimentet även om priset är lite i överkant. Som decembernyhet finner man numera Anselmo Mendes strålande Muros Antigos för 157 kr. Årgången ligger på dryga hundringen i Portugal och ett rimligt pris borde kunnat landas kring 130-140 kr men nu är det beställningssortiment och personligen är jag lycklig möjligheten finns handla Alvarinho överhuvudtaget i Sverige. Muros Antigos öppnas när ni är trötta på mumma och snaps och önskar pigga, fräscha syror och lite flykt tillbaka till sommaren.

För er som vill bjuda släkten på rött under julhelgen är 2003 Esporão ett utmärkt val – ett vin som passar såväl ovana rödvinsdrickare som mer garvade. Oerhört insmickrande vin redo för omedelbar konsumtion även om det också kan lagras ett par två-tre år. 149 kr är mer än överkomligt.

Portvin är för många synonymt med julen. Vill man ha smaken av Vintage port men inte vill anstränga plånboken är Niepoort’s Late bottled vintage från 2004 ett riktigt bra köp. 2004 är en mycket bra årgång och passar klockrent till chokladen, fikonen, dadlarna och nötterna. Bättre LBV för 159 kr har åtminstone jag svårt finna.

Vill du ha mogen Vintage port är Boa Vista från Offley oslagbart. För 260 kr får du ett fullmoget vin som verkligen ger mersmak. Vilket annat vinland kan erbjuda ett 21 år gammalt vin för så lågt pris? Till portvinet? Varför inte den ljuvliga osten Serra da Estrela?


För den som önskar avvika något från det klassiska portvinet väljer en Moscatel de Setubal. Domingos Soares Franco från välkända José Maria da Fonseca är ett vin som lär få många anhängare med sin blommiga framtoning. Sött ja, men känns ändå piggt och fräscht. Servera lätt kyld. 189 kr – dessutom kan flaskan sparas öppen under hela julhelgen.

Struntar du i priset och vill unna dig något alldeles unikt – eller imponera på svärföräldrarna – bör Trilogia vara med bland aspiranterna. Domingo Soares Franco skapade vinet i samband med millenieskiftet genom att blanda årgångarna 1900 (15%), 1934 (15%) och 1965 (70%). Årgångarna har legat på gamla träfat fram till buteljeringen och vinet som kommer i en 50 cl-flaska håller 185 gram restsocker per liter! Ett sagolikt vin och priset, 950 kr, är faktiskt lägre i Sverige än i Portugal!

Slutligen min egen favorit; Madeira. Sortimentet är i sanning uruselt på hemmaplan men ett par värdiga viner finns. Särskilt Cossart Gordon’s Terrantez från 1974 är internationellt sett mycket bra prisad. 1200 kr kan låta våldsamt men faktum är att flaskan tål stå öppen i månader! Till och med år fick vi veta när vi besökte vinhuset i januari. Druvan var närmast utdöd för några decennier sedan men har fått en mindre rennässans på ön. Utan tvekan ett vin i mästarklass och en ynnest få njuta av över julhelgen. Den ambitiöse bakar dessutom en Bolo de Mel, det naturliga valet till en Madeira.

God jul alla!

Share.