>Man tager…

6

>
Ett egenkomponerat recept jag måste få dela med mig är min högst subjektiva tolkning av Choucroutte. Jag syrar inte med vassla utan inspireras snarare av ingredienserna än av tillagningssättet.

Efter gårdagens provning blev det en hel del vin över – jag beslöt mig för att göra ett långkok på de närmre 1,5 liter vin som återstod. Visst är det kanske synd att skicka ner Sancerre i grytan men faktum är att det ligger något i påståendet att ju bättre vin i maten ju godare!

Jag började med att skiva ett par äpplen och gula lökar. Dessa stektes hastigt upp i smör utan att få färg, bara svettas. Ner med en skvätt vin som fick puttra in. Sedan öste jag på med tunnt skivad vitkål i mängder och ner i kastrullen åkte även en större bit lättrökt sidfläsk. På med ännu mer vin, ett lagerblad, salt och svartpeppar. Locket åkte på så att blandningen fick chans sätta sig men sedan skulle reduktionsprocessen startas – således kokades grytan utan lock resterande tid. När vinet nästan kokat ur så öste jag med ytterligare och så fortsatte det i 2,5 timmar. Med en timme kvar skickade jag i färskt bogfläsk. Med en halvtimme kvar åkte de tyska grådassiga bratwurstarna i och sista kvarten det svenska inslaget, stångkorv. Allt fick puttra tills Choucroutten var saftig utan att för den delen vara rinnig.

Voilà, långkok på vitkål, äpple och lök serverat med allehanda köttprodukter. Kan det bli bättre?

Ett glas sparades av Sancerre-vinet och detta passade utmärkt till rätten. Idag testades 2004 Ch. Haut-Plantey till rätten och var även den ett bra val även om vitt är bäst!

Husmanskost rules!

Share.