>Mouchao Tonel 3-4

0

> Tänk att vissa viner behöver ett par dagar för att visa upp sig från sin bästa sida! Ganska imponerande eller hur? Å andra sidan; när öppnade du senast upp lördagskvällens vin torsdagen innan?

Mouchao Tonel 3-4 är ett sådant vin. Att få det upphällt på en provning skänker knappast vinet rättvisa utan här krävs dekantering åtminstone ett dygn innan. Något som äldre modeller av Mouchao också skvallrar om; viner som håller och utvecklas under decennier!

Tonel 3-4 har avhandlats innan. Jag har då blivit hänryckt och närmast förskräckt på samma gång men när det nu ges tillfälle dricka vinet i lugn och ro på hemmaplan, och dessutom öppnad två dagar innan , är det bara att sätta sig ner och ta till sig av intrycken som väller över en.

Oroa dig inte! Det blir ingen rusning efter 2003:an från Mouchao och du behöver inte banka på Systemets dörrar i arla morgonstund för att säkra din kvot. Tonel 3-4 kostar 688 kronor och när de flesta väl tagit sig förbi den mentala spärr som ett sådant belopp ändå är, står det knappast Portugal högst upp på inköpslistan. Kanske en Champagne, Bordeaux eller en Bourgogne möjligtvis men en Alentejo? Nja…

Men hör du till den skara som vågar trampa nya spår kanske detta är en av årets vinupplevelser! Två dagar gammal känner jag knappt igen mina egna noter från senaste provningstillfället. I glaset får jag känslan av att vara i norra Rhonedalen då Tonel 3-4 nu utvecklat den för Cornas så delikata svarta oliv-karaktären. En animalisk ton finns likaså i doftspektrat och kryddbutiken är på plats. Ändå, Portugal är närvarande med en svag tallbarrig ton och mynta. De initiala dragen av kemikalier och nymålat är puts väck och ersatta av mer behagliga komponenter.

Den långa luftningen har gjort gott för smaken likaså. Animalisk, kryddig, jordig och med sötmogen hallonfrukt och lakritspiptobak sitter det som en smäck. Det är voluminöst och på samma gång rasande elegant. Tanninet måste vara en av dina bättre vänner för att du ska kunna ta till dig vinet men inget snack om saken; det finns tillräckligt med ‘stuffing’ i den här för att inte bli blott ett tanninmonster!

Tonel 3-4 besitter en formidabel personlighet och en balans som trots vinets värme och alkohol framkallar gåshud. Ska du nu hosta upp 688 kronor för en flaska och har krav på underhållning lär Mouchao kunna bistå. Men öppna det åtminstone på morgonen och karaffera om vinet ska drickas på kvällen.

Till Mouchao serverar du en viltstek som fått sin beskärda del av vitlök och som har ett lagerblad med i rödvinsskyn. Ackompanjerar gör en jordärtskockspuré med en klick smör och vitlöksslungade sockerärter. Inte ens en Cote Rotie gör det bättre!

N.B. Tonel 3-4 är ett av Portugals dyraste och mest eftertraktade bordsviner. Att vi har möjligheten köpa det på hemmaplan kan helt tillskrivas en galen entusiast som älskar vin mer än tjäna pengar. 688 kr för jäst druvsaft är inte att förakta men ha i åtanke att portugiserna får betala än mer för den!

Share.