>Rhone x 2

3

>
Delas Les Launes från Crozes-Hermitage har aldrig varit en av mina större favoriter. Men 2005:an gav mig andra tankar om vinet och det var utan tvekan den bästa Les Launes jag någonsin provat. När så årgången ersattes av 2006, och jag hade fullständigt glömt köpa på mig ett antal flaskor, var besvikelsen stor. Men vänta lite; kanske man skulle prova 06:an innan man dissar den?


Sagt och gjort, en halvflaska inhandlades men det var först i fredags den korkades upp.
Inget snack om saken; doften som fick mig på fall vad gäller 05:an var även riktigt fin i nya årgången. Inte samma nyansrikedom men ändock läckra drag av viol, diskreta fat, hallon, rökt skinka och nymalen vitpeppar. Däremot var inte smaken på samma nivå och det var nog mest en mindre spänstig syra och lite klenare kropp jag var besviken på. Å andra sidan var den solmogna frukten i smaken så läcker att man längtade till nästa klunk. Saftigt och lättdrucket – klart jag köper igen även om det är en modell mindre än 2005.

I kylskåpet stod en öppnad 2007:a från Saint Cosme från Barruol – ett vin jag provat en gång tidigare och som också förärats ett blogginlägg. Det var således upplagt för en jömförelse av vinerna – en Cotes-du-Rhone mot en Crozes-Hermitage.


Saint Cosme är återigen ett imponerande glas. Stilen är mer modern och publikfriande än Les Launes och det som avgör vilket som bör ses som bästa vinet är ens personliga preferens. Jag håller Saint Cosme som överlägsen vinnare och med sin stora unga doft av hallon, salami, blommor och örtighet faller åtminstone jag pladask. Visst, det är inget vin för lång lagring men mer omedelbar drickglädje är svår finna. Den läckra lätt bärsöta smaken matchar kryddigheten väl även om jag denna gång upplever bärsmaken vara något mer återhållen än förra gången den dracks. Dessutom finner jag en lätt ton av tjära som inte uppdagades med förra flaskan av Saint Cosme. Att 2007 är stort är inget snack om saken – denna bas-Cotes du Rhone drickes bäst i avvaktan på att de större vinerna ska mogna.

Share.