Riesling och svenska jordgubbar!

2

Tisdagskvällen avslutades med svenska jordgubbar och lätt vispad grädde med vanilj i! Och vad är bättre än en MoselRiesling till detta? Valet var givet; en halvflaska av Kerpen’s 2005 WehlenerSonnenuhrAuslese** – ett vin jag nu följt under dryga året. 2005 är läckert och det är egentligen synd man dricker denna nektar redan nu men samtidigt; om det nu är så gott redan – varför låta bli!


Vinet är ljust gult i färgen och doften är en sann fröjd; en explosion av kokos, ananas, persika men ändå med en omisskänlig karaktär tack vare den fina mineraltonen. Smaken är delikat, fortfarande med ganska hög fruktsyra, mineralitet och en härligt efterhängsen kokoston. Krämigt och koncentrerat! Man smakar verkligen årgångens storhet och hur hög Oechsle Martin Kerpen nått upp till i sin Auslese! Till årets första svenska jordgubbar är det helt perfekt – vinet samspelar med deserten och tar aldrig överhand, precis som det ska vara!

För många är Kerpen en ganska okänd producent även om deras vin nu letat sig till Sverige. Visst, det är inte WilliSchäfer eller FritzHaag men det är prisvärt som attan och läckert dricka medan man väntar på de största gossarnas viner ska mogna. Det vore synd om inte fler upptäcker denna så sakteliga stigande stjärnan på Moselhimmelen. Producenten har funnits i mer än 200 år och det är just nu åttonde generationen som verkar genom Martin och CeliaKerpen. Produktionen har mer och mer gått mot torra viner men personligen håller jag de “älskvärda” vinerna högst. Kerpen äger marker i de klassiska lägena såsom BernkastelerBratenhöfchen, GraacherDomprobst och Himmelreich samt Wehlener Sonnenuhr.

Jag blev bekant med Kerpen’s olika viner förra året då jag provade genom en del av deras portfölj. Inget har gjort mig besviken och det är definitivt en producent värd att följa. Flaskan som avnjöts till de färska bären var köpt i Danmark, hos Knulp-Wein som förutomKerpen även saluför bland annat de högklassiga vinerna från Kees-Kieren. Till oerhört bra priser!

Niklas J

Share.