>Selbach-Oster

2

>Zeltingen är en liten charmerande sagoby i Mosel. Knappt 2000 invånare – alla mer eller mindre involverade i vinbranschen. I varje hörn finner man någon producents säte men om man ska vara lite krass är det relativt få topproducenter som är belägna i vinbyn. Det största namnet är utan tvekan Selbach-Oster. Vinfirman är belägen vid huvudgatan som går rakt genom byn, längs med floden. Vi besökte firman för ca 1 1/2 år sedan, en lite regnkylig lördagmorgon i februari. Gästfriheten var stor och antalet besökande i Zeltingen kunde nog räknas på ena handens fingrar! Vi visades runt hos producenten och provade genom 2005:orna samt några 2006:or, dock fatprover. Selbach-Osters viner är imponerande; dock håller jag mig till lieblich; de älskvärda vinerna då jag rent generellt tycker att Mosel tappar i karaktär då det jäses torrt. Det som jag mest av allt fascineras av; växtläget, försvinner rejält i de torra och ersätts av en fruktbetonad stil som jag ofta finner mindre intressant, och mer mainstream. Selbach-Oster anser jag personligen inte alls ska syssla med torra viner då skillnaden i kvalitet och personlighet jämfört med lieblich-stilen är påtaglig.

Selbach-Oster är representerat i Sverige och vi kan med jämna mellanrum köpa deras viner, främst deras eminenta Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese. Och det var en sådan som provades nu senast; i årgång 2003. Jag erkänner att jag varit besviken på många ’03:or för deras värme och kraft, atypiska för Mosel. Men med några år på nacken är jag benägen ändra min åsikt då de viner från årgången jag provat senaste halvåret har imponerat stort på mig. Sonnenuhr hade en fantastiskt fin syra som balanserade fylligheten i vinet strålande. Visst; det är inte rasen och den lite stramare syran som i 2004 exempelvis men det här lär klara många år i källaren! I Mosel jämför man gärna med 1959 som var ett liknande år och menar vinerna från 2003 mycket väl kan ha samma utvecklingskurva. Återstår att se; det kräver att jag håller fingrarna borta från flaskorna tills jag är dryga 85 år gammal!

2003 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese har en vacker guldgrön skimrande färg. Riesling från Mosel är så vackert i glaset! Doften påminner om modellera, nyslaget gräs, äpplen och fläder. Smaken är i perfekt balans; syran och sötman går hand i hand och jag imponeras varje gång av sådant här Moselvin- hur fasen lyckas dem! Modelleran går igen i smaken och vävs snyggt samman med de mogna äppletonerna – även ett drag av kokos smyger sig in. Vinet är krämigare och fetare än jag minns det i andra årgångar.

Underbart att dricka nu men jag skulle nog gärna vilja spara de sista flaskorna för att se hur de utvecklas. Men som alltid; är ett vin underbart redan nu har jag som policy: varför vänta!

För er som ämnar besöka producenten eller Mosel; Selbach-Oster har en liten parcell i vingården Sonnenuhr, kallad Rotlay, med äldre stockar och en perfekt sluttning. Jag råder er att köpa detta fantastiska vin som endast görs i bättre årgångar. Produktionen är minimal – räkna med ett pris på mellan EU 25-30 på plats. Vinet produceras som en Auslese. Köp, prova och låt er hänföras av världens bästa gröna druva från världens bästa vinområde!!

Share.