>Smått & Gott

0

>
Diverse tilltugg hämtat från den bondska delen av det portugisiska köket – och serverat på min Portugalafton.


Vinägerkött

Du behöver:

· Griskött, gärna lite trådigare del med fettbitar

· Lagerblad, färska örter, vitlök

· Vitvinsvinäger, inte för bra

· Olivolja, salt, svartpeppar

· buljong

Jag väljer tjocka revbensspjäll. Spjället delar jag i bitar, steker i olivolja för vacker färg och låter sedan köttet koka i buljong. Ner med ett par lagerblad, några hela vitlöksklyftor och en näve färsk timjan.

Köttet får koka upp mot tre timmar och buljongen silas och sparas. När köttet svalnat delar jag det i munsbitar och ner med det i en påse som jag häller en lite skarpare vitvinsvinäger i. Var inte rädd för att ösa på. Slutligen åker en näve färsk körvel ner och påsen knyts igen och köttet får ligga över natten i kylen.

Serveras rumstempererat. Köttet ska ha en bitig, lätt skarp smak av vinägern så smaka av innan servering att det är just lite vasst.

Tonfiskröra

· 4 burkar tonfisk i vatten

· 3 vitlöksklyftor, finhackade

· 1 purjolök

· 3-4 msk grädde

· Olivolja

· Svartpeppar, salt

Vitlöksklyftorna finhackas, likaså en purjolök, Stek dem i rikligt med olivolja men de får inta ta färg, bara svettas mjuka. Ner med tonfisken, grädden och smaka av med svartpeppar och salt. Mosa till en fin massa och låt puttra samman några minuter. Jag brukar sedan köra med stavmixer några sekunder för att göra röran mer bredbar. Låt stå över natten för bästa smak. Delikat att ha på ljust bröd. Serveras ofta tillsammans med oliver, gärna enligt nedan.

Svarta syrliga oliver

· Svarta oliver med kärnor

· Vitlök, skivad

· Färsk röd chili, skivad

· Färska örter

· Vitvinsvinäger

· Olivolja

· Eventuellt salt och svartpeppar

Stek upp skivad vitlök och lite chili i olivolja. Ner med oliverna som får fräsa med och släng i en näve färska örter. Oregano och timjan är bäst. Efter några minuter så häll över dryga decilitern vitvinsvinäger och låt denna reduceras in. Oliverna lämnas att svalna innan servering.

Resterna av inkoket är gudomligt doppa bondbröd i.

Share.