>The beginning of a beautiful friendship?

15

>
“Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.”

För oss sjuttiotalister är kanske Casablanca inte första film som poppar upp som tidernas bästa även om den levererat både ett och annan klassiskt citat. Min egen introduktion till filmen var genom Emir Kusturicas mästerverk Crna macka, beli macor, eller Svart katt, vitt katt om ni så hellre vill. En fullständigt skruvad och samtidigt alldeles underbar Balkan-komedi och kärlekssaga där gangsterkungen Grga Pitic har fått dille på just Casablanca.

Och kanske är det just en lång vänskap jag precis inlett med Seghesio och deras Zinfandel-viner för fallit pladask har jag!

Vårens Zin-battle mellan Ridge och Seghesio är färskt i minnet. Fullpackad med fördomar om Seghesio och övertygad om att favoriten hette Ridge visade facit raka motsatsen! Seghesio var favoriten när flaskorna avtäcktes och Ridge var uppenbarligen inte den klara vinnare jag redan innan starten utsett dem till. Blindprovningar är med andra ord bästa sättet sätta krokben för de fördomar man som vinprovare ändå samlar på sig under resans gång.


Lördagens nyhetssläpp på Systembolaget innehöll en 2006 Old Vine från Seghesio. Suget på att fortsätta fälla fördomar och dessutom servera en Zinfandel blint till gästerna gjorde valet enkelt. Dessutom var det just en Old vine Seghesio, 2002:an för att vara mer exakt, som var vårens givna vinnare.

Hämtad från producentens marker i Alexander Valley och Dry Creek Valley, närmare bestämt från lägena Cortina, Home Ranch och San Lorenzo. Snittåldern på stockarna är 60 år medan de äldsta är runt 90! Vinmakaren Ted Seghesio varierar lägenas procent beroende på årgången och respektive vingårds kvalitet.

Nollsexan dekanteras och får cirkulera bordet runt likt engelska gentlemäns portvinskaraff! Ungt och mörkt inger det respekt i glaset. Ungdomlig bångstyrighet varvas med fudge-gräddig och vaniljig ek och det är omedelbart charmerande! Solmogna björnbär samsas med mosade färska hallon och för en kort stund får jag känslan av 2006 Clos des Papes som Anders W bjöd på nyligen. Kryddskåpet är där likaså och ett uns av likörkänsla. Eken är påtaglig men snyggt integrerad i vinet som inte har några som helst problem komma överens med fatet.

Supersnygg munkänsla med svag blomsterton, närmast svala björnbär och hallon samt en rostad fatton som bjuder krämig vanilj, mörk choklad och tanniner som greppar hela käften! En boxarhandske mitt i nyllet som emellertid inte alls gör ont utan tvärtom får en att sitta där med ett fånigt leende! Lång, extraktfylld smak som aldrig blir klumpig eller lidande av den höga alkoholhalten på 15%.

Seghesio kan uppenbarligen förföra en Bordeauxtok som mig själv och än en gång kan jag bara applådera ett strålande och totalcharmerande resultat. Ungt ja, men 2006 Old Vine överlever inte länge i närheten av mig för den ungdomliga frukten är så bedårande och direkt tilltalande att jag har svårt vänta!

Betyg: 299 kr – värt varje krona. Med andra ord: Köp, köp, köp! Kila samtidigt ner till charken och köp en hängmörad t-bensstek som du serverar tillsammans med vinet. Bara peppar och salt på – inget mer. Några flottiga potatisklyftor bredvid och vitlöksslungade sockerärter och du är i himlen…

Share.