>Ugen der gak.

4

>En gammal klassisk dansk hiphop-låt av Rockers by Choice; Ugen der gak. Eller på svenska – veckan som gick. Ja, jag är så kallad halvdansk – därav en hel del danskt inflytande hos mig. Såväl farsan som morsan kommer från Danmark och det bräkande lätet från lilleputtlandet har jag således gratis i min språkrepertoar.

Nå, nu handlar det här inte om dansk hiphop utan min första vecka som gift! Den har varit fin – vi är nu en familj med samma efternamn och allt känns finemang. Så här i kölvattnet efter bröllopet har vi försökt landa och egentligen inte företagit särskilt mycket. Det har dock blivit tid till god mat och vin så en liten uppsamling av veckan som gått är på sin plats.

J:s morfar plockar fram en flaska inköpt på plats hos Carlo Liedholm och vi provar dennes 2003 Rosso della Boemia. Prestigevinet från Nisse Liedholms son är en salig blandning av druvor; Barbera, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Pinot Noir! Vinet lagras på barrique’s och druvsammansättningen varierar från år till år; naturligtvis beroende på utfallet. Jag har provat vinet en gång tidigare och då har det varit ok men inte mer. Jag är därför skeptisk men det här är en publikfriare – mycket svår att motstå! Fotbollsvinet ska domineras av Barbera för att behålla sin lokala särprägel enligt Carlo men jag tycker det här skriker ut Cabernet Sauvignon i doften och smaken – än en gång ett bevis hur lätt den här druvan kan ta över om den lirar med mindre välkända medspelare. Det nya fatet är tydligt och lindar in vinet på ett insmickrande vis. Jag är först osäker på om det är i sin linda eller om det ska lagras vidare men smaken bekräftar att det här är till för att drickas nu! En lätt söt, något lingonsyrlig smak varvad med plommon och rostade fattoner är svår motstå och passar bra för en utesittarkväll. Morfar berättar att Carlo sade vinet kan lagras 15-20 år men det ställer jag mig extremt tveksam till. Då bör man vara vinnekrofil av det värre slaget för att gå igång på detta! Nej, 2003 Rosso della Boemia är kanon dricka nu, på egen hand eller till grillad kyckling som i vårt fall.

Häromkvällen åskade och blixtrade det rejält i södra Skåne. Vi satte oss efter maten ute på altanen för att beskåda detta spektakel och för att hålla modet och värmen uppe; ett glas portvin! Morfar öppnade en flaska 10 years old från Real Compania Velha. Inköpt i Danmark för rimliga DKK 80 gav det här ruskigt mycket vin för pengarna. Inte i klass med vår trotjänare Taylor’s 10 YO men dock en miniatyr av denna. Vacker rubinröd färg och en underbar, mogen doft av röda bär, torkade frukter och mandel. Smaken var i den lättare stilen men med perfekt avvägd sötma och en fin finish. Vad mer kan man begära för hundringen? Sådant här önskar jag fanns mer av hemma. Fungerade desstom perfekt till åskväder!

Till grillad fläskkarré, eller grishals som det fortfarande står på vissa paket i Skåne, tar morsan fram Paul Jaboulet’s 2006:a av Parellell 45. Jag har varit skeptisk till Jaboulet allt för lång tid nu så det här var en bra övning. Vinet är öppet i doften, förvånansvärt fatig och med ett tydligt drag av hallon och örter. Doften påminner mig om vissa kolsyrejästa Cotes-du-Rhone jag provat men det här vinet, eller delar av det, har väl ändå inte genomgått sådan vinifiering? Medelfyllig kropp med viss syra och något utanförpåliggande tanniner – ändå insmickrande och lättillgängligt så det blir ett litet plus i kanten för Jaboulet.

En flaska Billecart-Salmon har vi också fått ta del av. Det här är julklappar när det är som bäst; vi köper lite gott och blandat Champagne till min mor i julklapp men hon sparar dem till vi kommer på besök och då dricks dem! Billecart-Salmon är den Champagne jag tycker uttrycker en grapfruktton allra tydligast och flaskan vi dricker är inget undantag. Läckert och aptitretande – vinet görs sig dessutom ypperligt till mat då den har tillräckligt för att matcha ganska så smakrika rätter av såväl fisk som fågel.

Slutligen; vi tar en runda till Helsingör. J vill kolla in rean och jag vill kolla in de mestadels urtråkiga vinbutikerna i stan i hopp om att finna förbättring. Butikerna är värdelösa och även om det finns butiker med schysst sortiment förstår jag om man som vinintresserad Helsingörsbo tar turen över till Sundets pärla för att inhandla vin. En sak finns det dock som jag saknar i Sverige och det är ett bra utbud av Bordeaux. Naturligtvis blir det till att köpa några med hem och förhoppningsvis får jag några trevliga upplevelser under hösten.

Share.