>Ürzig vs Erden

6

>
Det började egentligen riktigt bra. Maj bjöd inledningsvis på strålande väder även om det kom in kyligare vindar i slutet av månaden. Såväl juni som juli var utmärkta månader och inte minst juli fick kvicksilvret att stiga rejält! Torka blev ett problem men sedan kom en kylig och regnfylld augusti månad som fick fart på vinbönderna. Grön skörd och avlägsnandet av bladverk blev väsentligt för att bland annat undvika botrytiserade druvor redan i augusti.

Tyvärr fortsatte regnet falla och botrytismängden var ett faktum. Skördetiden var rasande snabb, mycket på grund av det oförutsägbara vädret som bland annat bjöd på ett rejält åskoväder, hagel och mera regn mellan varven.

Står det 2006 på etiketten är det lätt bli bortglömd i Mosel. Särskilt inklämd mellan två toppårgångar. Men årgångarnas variation är ju precis det som fascinerar kanske mest av allt och när botrytismängden kanske var det största dilemmat under 2006 är det spännande se hur en kille som Markus Berres hanterat ädelröan i sina söta viner.

Min danske vinvän Jesper har med sig 2006 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese Goldkapsel och en 2006 Erdener Treppchen Riesling Auslese*** från nämnda Berres.


Markus signum är ren modern frukt i kombination med växtläget vilket bör tilltala många Riesling-afficionados då han är på väg bli en av de främsta inom stilen.

Först ut; är vinmarken precis vid flodkröken; Würzgarten. Nollsexan visar upp en tämligen gul färg och direkt slås jag av den tydliga och markerade botrytistonen. Det dryper av acaciahonung, Salubrin, exotisk frukt och kryddig mineralton. Ok, så det här är vad alla menar med 2006 – botrytis någon?

Nu är ädelröta i grund och botten inget negativt; jag föredrar blott när min Mosel inte har för markerade toner av botrytis cinerea. Smaken är voluminös, kryddig och med fint syrabett. Honungen kommer åter och jag far tankemässigt iväg till Sauternes-stilen mer än en gång, mycket på grund av Salubrininslaget. Nu är alkoholen halverad jämfört med fransosen så vart jag befinner mig områdes-mässigt är det inte någon förvirring kring – smakmässigt! Markus stil; ren frukt är dock det som styr smaken och här bjudsman på ananasspad, persika och kokos. Ett skönt vin som för mig är ett typexempel på 2006.

(2006 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese Goldkapsel, 375 ml, 89 p)

Vi förflyttar oss längs floden och bara en kort bit från Ürzig ligger byn Erden. Byn ligger på motsatta sidan av floden i förhållande till Ürzig men vinmarkerna ligger på samma sida av varandra. Erden-invånarna kan njuta av en underbar utsikt med det branta Treppchen-läget framför sig – ett läge som jag märker tilltalar mig allt mer för varje år. Kanske är det den lite maffigare stilen eller så är det kombinationen av vinbärsblad, krydda och tuffare mineralbett som jag gillar. Särskilt när vinerna har lite ålder är Treppchen särdeles intressant.

En trestjärnig Auslese har vi i glaset och än en gång får jag ett kvitto på hur förbaskat kul det är med vin och terroirfunderingar. Det är inte långt mellan markerna men ändå är stilen så pass skiftande i samma årgång och trots att bägge stoltserar med sen skörd, Auslese.

Erdener Treppchen är betydligt ljusare i färgen än föregående, svalare och botrytiskänslan är blott en lagspelare i doften. Svag ljunghonungston, persika, våta stenar en masse, färska örter, modellera och kokos. Vansinnigt förförande smak, närmast beroendeframkallande läcker med tydlig kokoskrämighet, vinbär, persikoskal och modellera. Knappt någon botrytishonung. Lång, ren och elegant trots ganska rejäl koncentration. En blivande mästare har talat. Vem behöver 2005 och 2007 när det finns nollsexor av liknande kvalitet?

(2006 Erdener Treppchen Riesling Auslese***, 375 ml, 93 p)

N.B. Valda viner ur Berres sortiment kan köpas via Bristly.

Share.