>Välkommen till förorten!

0

> Vad har Latin Kings och Chateau Haut-Brion, La Mission Haut-Brion och Les Carmes Haut-Brion gemensamt? Jo, de kommer alla från förorten; i slottens fall från Pessac. Det är märkligt egentligen att du åker bland hus och höghus inne i en förort till Bordeaux för att komma till nämnda slott. Men just så är fallet här och det beror på att vinmarkerna sålts av när behovet av pengar funnits, och bostäder har byggts. Men symbiosen tycks vara perfekt. Bebyggelse skyddar egendomarna och sedan det blev blyfritt i tanken finns ingen oro heller för störningar från trafiken. Det säger Pénélope Furt när vi träffar henne på Chateau Les Carmes Haut-Brion, inne i Pessac. Les Carmes Haut-Brion är inte känt i några större kretsar. Det är till och med okänt för många garvade Bordeauxrävar och det beror helt på den ytterst begränsade produktionen! Det vilar 99 barrique’s i källaren på slottet och dessa ger knappt 30 000 flaskor om året. Och ett hus som är granne med de två ovan nämnda slotten, Haut Brion och La Mission Haut-Brion och sitter på liknande terroir, gör vin i samma stil samt har långtgående ambitioner säljer sig självt – utan marknadsföring! Pénélope Furt är directeur sedan 2005 på slottet. Hon tog även då över vinmakningen från sin far och snacka om att det började bra! Kommer hon någonsin att kunna överträffa sin egen debutårgång, 2005? Pénélope tar emot oss på den lilla egendomen med det sagoliknande slottet. Det är väldigt familjär stämning och man märker direkt att det inte byggts upp samma media-apparat här som vid Haut-Bailly. Hon berättar hon är utbildad i Bordeaux och att hennes praktik varit på Nya Zeeland, Australien och slutat i Ribera del Duero. Hon berättar om egendomens historia och ger oss en rundvisning kring slottet, ut i vinmarkerna och in i källaren. Stockarna är gamla och snittet ligger på drygt 35 år med en plantering om 10 000 rankor per hektar. Sedan 2004 har man slopat andravinet då behovet inte ansetts finnas av ett sådant och Pénelopés första årgång var således att enbart göra ett vin, le grand vin! Druvmaterialet är lite annorlunda med vingården planterad med 50% Merlot, 40% Cabernet Franc och resterande del Cabernet Sauvignon.


I källaren öppnar hon en flaska för oss att prova och har älskvärt nog tagit fram en 2005:a! Det är stil det för en egendom som kanske gjort ett av sina bästa någonsin det året! 2005:an är stor och för mig den största upplevelsen under resan, tillsammans med Chateau Pavie. Vinet osar av mörk, närmast en sensuell fruktighet, inlindat i snyggt integrerad ek och en känsla av kompost och en sommarregnad grusväg! Så underbart! Smaken är på inga sätt maffig men rymmer ändå allt som man finner i doften; tecken på ett stort vin med andra ord då jag sällan finner smaken motsvara doften mer än i de största av viner.
Vi pratar om årgångar därefter och hur 2008 ser ut just nu. Pénelopé berättar vidare att hon faktiskt ska på besök i Stockholm under hösten och bjuder in oss till en provning! Jag kan knappt bärga mig! De har ingen uttalad försäljning på slottet då hela produktionen är såld men hon vaskar fram några 06:or (buteljerade i april) som jag gladeligen tar med mig hem och lägger undan för några års lagring! Har ni aldrig provat huset så gör ett försök finna en flaska eller två. Det kan vara besvärligt finna men är definitivt värt besväret. Som måttstock tog slottet EUR 48 för en flaska i årgång 2006, en bråkdel av de mer namnkunniga kusinerna bredvid.

Share.