>Våra bröllopsviner!

8

>Sådär, nu är vi gifta och vi hade den bästa av dagar! Vi föll inte för frestelsen att ha giftermålet på sifferkombinationen 080808 utan förlade det hela på lördagen istället – och tur var det för fredagen var regnig, mycket regnig!

Vinerna som skänktes till vår meny samt efteråt har jag inte fört några anteckningar på utan kommentarer kring dessa och maten är tagna från minnet.

Den inledande skålen, efter att giftermålet ingåtts, var Diebolt-Vallois Tradition, en mycket läcker och inställsam Champagne. Vi fick många lovord för valet och visst är det gott; fin mousse, mycket karaktär av syrliga gröna äpplen och nyjäst bröd. Smaken är stor och oerhört aptitretande med sin läckra livliga mousse. Jag gillar verkligen Champagne från och omkring Cramant – min typ av skumpa.

Förrättens bubblor var då raka motsatsen egentligen då det för det första var en rosé och dessutom från Gosset, beläget i Aÿ. Men ack vilken skumpa det här är! Mer återhållen mousse, mogen med andra ord, fina toner av röda bär och en distinkt ton jag först inte kunde placera men som jag i efterhand känner igen som citrusfrukt (grape). Smaken är läckert torr men känns knappast som zero dosage utan det finns socker. Vinet sjunger dock till rätten och är inte bara estetiskt tilltalande till förrätten på tunt skivad, grymt saftig och fin norsk lax, serverad med en laxmousse, citrussallad och blommor i olika färger. Klasskombination!

Till det helstekta kalvinnanlåret är Frescobaldi’s och Mondavi’s samarbete ett härligt val. Inget jag kanske köper normalt för att lagra men till en sådan här rätt var det en hand i handske-kombination. Kalven serveras med en lätt rinnig chevrékräm som ringlas varvvis mot en honungs- och svartpepparsås. Till rätten gul och röd beta som är perfekt kokta. Dekorerad med blommor (ätbara). Lucente är Merlot, Cabernet Sauvignon och Sangiovese i en skön mix på nya fat. Ett vin som gör rätten än större och som når en bred publik – precis som det ska vara på ett bröllop! En flaska sparad för att se hur den är om ett par år…

Desserten, klassisk Crème Brulée, friskas upp med en mycket fräsch Moscato d’ Asti från Bera. Pigg och livlig upplever jag den som ett friskare alternativ till den mer lättillgängliga Nivole från Chiarlo. Bera’s finns i beställningssortimentet och är för sina 109 kr helflaskan väl värd att testa innan sommaren är slut!

På kvällen dracks förutom ovan nämnda drycker även Dr Loosen’s 2006 Erdener Treppchen Kabinett – ett vin vi provade på plats hos producenten för 1,5 år sedan och gillade väldigt mycket. Treppchen-läget känns närmast underskattat och bortglömt men här blir Riesling’en från Mosel lite kraftigare och kryddigare och det här gör sig bra på kvällen. Återigen tänker jag på det att det är imponerande man kan få ut så mycket smak med så lite alkohol!

Idag är jag en gift man och det känns häftigt få kalla sin J för min hustru!

Share.