>Vinveckan som varit – #18

8

>
Det blåser på norra Jylland; något jag fick erfara under mitt besök i såväl Kolding som Randers men även på flygresan hem från Århus som var minst sagt skakig. Häftigt däremot är att se vinkonkurrensen frodas i små städer som Kolding och att det faktiskt finns ett utbud som en jämnstor svensk stad inte är i närheten av.

Och för att hålla mig till de meteorologiska termerna råder skyhöga vinpriser på Kastrup. En svag krona gör sitt men priserna är astronomiska ändå. Fast är man på en flygplats och har en timmes väntan på sitt flyg är risken ändå stor man åker dit!

Roligare var det då att dricka en gammal Verdelho från Madeira, njuta av två olika Riesling från min favorit Dönnhoff, lansera en fjärde vinblogg och gå på fyrtioårsfest! Välkommen att läsa veckans vinkrönika!

*


Min vinbloggverksamhet är nu fulländad! Fjärde och sista bloggen är ett faktum i och med att Gutsabfüllung sett dagens ljus.

Mise en bouteille på tyska rätt och slätt och därmed har jag täckt in det jag vurmar mest av allt för; Frankrike, Madeira, Portugal och Tyskland. Självklart provas och dricks annat också men inköpslistan är till överväldigande majoritet från nämnda länder och ö.

Gutsabfüllung och Mise en bouteille – visst låter det häftigare än ‘tappat på flaska’? Attans bara att portugisiska termen ‘engarrafado’ var norpat – röda trådar är kul…

Men varför fyra bloggar? Tja, lika mycket som det är något av mina offentliga vindagböcker är det också förhoppningen läsaren snabbare finner det denne söker och att jag kan bidraga med inspiration inom mina preferensområden.

Jag tycker och tänker i mina vinbloggar – eller vindagböcker om ni så hellre vill. Åsikterna är mina egna och jag förväntar mig inte alltid medhåll för hur trist vore inte det! I och med fjärde bloggen känns dock anonymiteten utspelad och jag hoppas det ökar min trovärdighet som vintyckare.

Tack för att ni läser och kommenterar mina inlägg och välkomna att läsa Gutsabfüllung och första inlägget som hyllar unge och lovande Markus Berres!

*


Jag gillar att resa. Även i tjänsten. Veckan bjöd på ett par dagar i Danmark där allt från Köpenhamn till jyllänska Kolding och Randers förärades besök. Resor innebär möjligheter spana på vin på flygplatser och veckans resa gav mig även möjligheten strosa i lilla Kolding. Kommunen har runt femtiotusen invånare och under min hastiga promenad i stadskärnan sprang jag på flera vinhandlare med intressant utbud. Inte utan att man känner en viss avundsjuka.

I min kommun bor ungefär lika många men utbudet är tämligen mediokert. Tänk den dagen man kan strosa runt här hemma och göra sina inköp hos vinhandlare! Inget exotiskt i sig kanske men det är frihet och dessutom helt befriat centralstyrda och högst tveksamma inköpsprocedurer som inte anstår ett modernt samhälle. Jag längtar….

Århus flygplats, storleksmässigt att jämföra med Skavsta, hade ett mindre sortiment av vin. Knappast en flygplats värt en omväg. Köpenhamn har desto mer men fynden är förtvivlat få! Nu har väl aldrig flygplatser stoltserat med fyndstämpel men det var direkt löjeväckande att se priserna på Bordeaux 2006 som nu tagit över på hyllorna på huvudstadens flygplats. Får man verkligen sålt dem?

Men skam den som ger sig. Till slut fann jag en kabinett från Weil som inte bjöd på avgrundsdjupa hål i plånboken – eller övertrasseringar av kortet. Sjuttio danska var högst rimligt för 2007:an och nöjd släpade jag hem två flaskor.

Förresten, är ni på Kastrup så ta tillfället köpa med gräddbullar hem från Svend Michelsen. Mums mums, släng dig i väggen!

*


Om Bordeaux har det tufft och är hårt kritiserat just nu är det minst lika besvärligt vara portvinsproducent. Priserna har stigit å det grövsta och det har fått följden att försäljningen sviktat en längre tid. 2007 har precis deklarerats av flera större hus men tyvärr tycks försäljningspriset landa 10% över senaste stora vintage-årgången 2003. Vem är sugen på att betala mer än 800 kronor för en Taylor’s och vänta 30 år innan den bör drickas när man kan köpa en mogen för samma pris?

När nu portvinsproducenterna dessutom börjar fundera över en deklaration av såväl 2008 är det bara att konstatera vintage port möjligtvis är det mest idiotiska lägga pengarna på i sin ungdom. När nu en primeur i Bordeaux kanske börjar gå mot sin grav och slotten måste lära sig arbeta som majoriteten av vinproducenter världen över, ung vintage port kostar en halv förmögenhet, är det dags för oss konsumenter att också börja reagera mer.

I förra veckans krönika uppstod en debatt kring priser i då främst Bordeaux och en bloggkollega frågade om inte vi konsumenter ibland var lite väl korkade som följe med och villigt pungade ut med slantarna. En klok kommentar och något som kanske bör fungera som ledord för flertalet av oss vinälskare? Våga vägra köpa dina favoritviner när priset drar iväg och du vet det bara går till giriga vinhandlare och att fylla på Bordeauxslottens kassa!

Jag har knappast varit mönsterkonsumenten men tack Mina Vinare – du fick mig att fundera och det är nu dags jaga mer mogen drickfärdig Bordeaux, vintage port etc – till samma pris som en ung dito!

Och för att visa det är möjligt, ta en titt på Philps hörnaVinbanken. Chateau Mouton-Rotschild för DKK 1195. Drickmogen och lägre prissatt än yngre modeller. Eller en 1997 Figeac för ynka DKK 300! Jo jag tackar jag! Varför köpa en primeur egentligen?

Jag ändrar taktik; gör du?

*


Fino och vitlöksstinna tapas är en delikat kombination. Tyvärr dricks det allt för lite av det jästdoftande sydspanska vinet – mest för att ingen riktigt är klar över hur det bör behandlas. Men varför inte svänga samman några enkla tapasrätter och prova en flaska San León?

På stora aprilskämtsdagen släpptes en Manzanilla, en ursprungsskyddad fino från Sanlúcar de Barrameda, för 49 kronor per halvflaska. San León är knastertorrt och sprängfyllt med toner av jäst och nötter. För den oinitierade kan det vara snudd på chock vid första doft- och smakprovet men ge det en chans, lätt kyld, till tapas och du kanske förstår vinets charm och matvänlighet!

*


Det är inte bara europeiska vinmakare som prövar vingarna utanför sina egna områden. Även chilenare vill visa Europa vad de kan tillföra utanför landets gränser. Aurelio Montes som äger erkända vinhuset med samma namn, Montes, har planer på att göra vin i Douro. Montes startar med att kontraktera odlare och hyra in sig hos någon vinproducent innan han eventuellt köper marker.

Rött vin och portvin står på den tilltänkta produktionslistan och det är övertygelsen om att konsumenten vill ha annat än de världsdominerande mer välkända druvsorterna såsom Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot som styr Aurelios intresse.

Som Portugalvän ser jag fram emot få prova Montes tolkning av Douro och inte minst blir det spännande se hur en icke-europé mottas!

*


“Barbeito, one of the smallest and most dynamic Madeira producers, searches for purity and freshness: no added caramel here. This early-bottled single cask made 1,026 bottles: smooth and rich, but with an amazing lightness of expression”

Orden är Steven Spurriers och går att finna i senaste Decanter i Spurrier’s World – en sida där nämnde Spurrier rekommenderar en handfull viner varje månad. Vinet är en 2000 Barbeito Malvasia 44A från Madeira. Pris i UK för en halvlitersflaska; £22. Flertalet återförsäljare.

Jag fortsätter klagovisan vad gäller utbudet av Madeira i Sverige. I en konkurrensutsatt marknad hade jag funnit ett värdigt utbud – utan att behöva privatimportera en låda eller vända mig utomlands. Men nu har den centralstyrda inköpsenheten inte ansett Madeira nödvändigt i utbudet och då får jag vända mig till Portugal.

Visst, tack till EU-domstolen som möjliggjort internethandel men varför måste det vara så svårt? Jag köper gärna Madeira på hemmaplan men har jag lust köpa starkvinet på Systembolaget får jag nöja mig med en visserligen bra men enkel Colheita Malmsey, en ynka 5-årig Sercial och en 10-årig Malmsey från samma firma. Resten är gamla mediokra kvarlevor från V&S tid. Vart är resten av alla fantastiska Madeiror?

Dags mejla kundtjänst igen…

*


Det var några år sedan jag besökte Le Sommelier men i veckan gavs chansen. Vinlistan är ingen vinlista utan snarare en bok. Med andra ord; kom i god tid när du ska välja vin!

Nu blev det endast ett glas för min del då klockan ställts att ringa i arla morgonstund. Men det var finfina droppar från Vincent Girardin – en 2005 Pommard Vieilles Vignes. Ack så ungt men vilken härligt ren frukt och syra i vinet. Fortfarande en hel del ek, lite bångstyrigt och oförlöst men den tålmodige har något mycket angenämt se fram emot om några år.

Le Sommelier ligger på Bredgade och står högt i kurs hos mig, mycket på grund av en fantastisk middag där i början av milleniet. En tidigare arbetskamrat hade en stor händelse att fira och bjöd sina närmaste vinvänner. Minns fortfarande idag vi startade med 1990 Pol Roger Rosé och därefter fortsatte crescendot.

Le Sommelier erbjöd på den tiden BYOB (Bring Your Own Bottle) mot en så kallad propafgift. Jag hade tagit med mig en 1990 Rocche dell’Annunziata från Scavino och på den nivån var middagen. Kvällen fortsatte på Vinbaren på Dronningens tvärgade och vi avslutade med att dricka en Dominus från 1987 samt en Mouton-Rotschild från 1969. 1969 är tillsammans med bland annat min årgång 1972 bland lågvattenmärkena i Bordeaux senaste halva seklet, men makalöst nog inte bara höll Mouton, den var även ganska angenäm dricka!

Fast vad vet jag; kraven sänks när kvällen lider och törsten är släckt för timmar sedan!

*


En usel insats mot Åtvid följdes upp av en strålande mot Syrianska. 2:0 var i underkant och idiot som man är återvänder hoppet omgående om en plats i Allsvenskan! Och frågan är om det inte är ett måste om BoIS ska behålla sina två stortalanger, Christoffer Karlsson och Ivo Pekalski? Annars lär de vara lovligt byte för de flesta allsvenska lag…

*

Share.