>Vinveckan som varit – #19

2

>


Oj, vilken hektisk vecka! Inläggen ligger på hög och väntar på att bli färdigskrivna. Vinprovning på såväl tisdagen som onsdagen bjöd på många trevliga möten med producenter, vänner och medbloggare. Dessutom fick jag chansen träffa 13-rätt vinnaren Claes och ge honom sitt rättmätiga pris!


Helgen i sin tur bjöd på elementmålning, montering av tv-bänk och en jakt efter öppen simhall! Lilltjejen är tokig i simhallen. Väl där inser man snabbt något inte stämmer när det är lite 28 dagar senare-vibbar i simhallen. Och visst, stängt för allmänheten står det på en skylt. Man kunde se på lilla tösen hur besviken hon var när vi tvingades vända om. Snabbt vidare till Bosön; visst finns det en simhall där? Jodå, men öppet för kidsen och lek endast några futtiga minuter om dagen. Här gäller endast elitsim och inget kiss i bassängen! Så, sista kortet spela ut var GIH vid Stadion och se där; öppet! Att se lyckan när hon äntligen får bada är värt mycket!

Välkommen att läsa veckans vinkrönika!

*


1945 startade med en rysligt kall vår som slog ut stora delar av rankorna redan vid blomningen. 1961 råkade ut för en rejäl dos vårfrost som halverade skörden. Bägge hör till århundradets årgångar mycket tack vare fantastiska växtsäsonger i övrigt som såg till att de druvor som överlevde nådde en koncentration med bibehållen syra som sällan skådas. Förra veckan råkade så Bordeaux ut för en hagelstorm med hagel stora som bordtennisbollar! Värst drabbades Saint Emilion där man uppskattar 9 hektar drabbats riktigt hårt. Av de mer kända kommunerna fick sig även Margaux och Graves en omgång av hagelstormen.

Så Bordeaux; nu har ni chansen! Stormen har reducerat skörden innan den ens börjat. En jämn och fin växtsäsong kan således bjuda på en ny 1945:a eller 1961:a.

Kom ihåg vart ni läste det först; Bordeaux 2009 blir ett exceptionellt år!


*


Årgångsdiskussionen fortsätter. Veckan som gick bjöd på två möjligheter att bedöma Tyskland 2008, främst då Mosel; Origo Wines sortimentsprovning på tisdagen och Grosser Rings på onsdagen. Vinerna har precis buteljerats eller står i färd med att hamna på flaska och det bör vara med i bilden när man provar. Det är fruktsyra en masse, prutt från svavlandet och lätt bångstyrighet. 2008 är ingen ny stor årgång såsom föregångaren; 2007. Få har vågat sig på ens Auslese och nöjt sig med Spätlesenivå. Däremot var många producenter av den uppfattningen att deras Kabinett och Spätlese var i nivå med 2007: ornas.

Visserligen, vad ska de säga? Inte står de där och är missnöjda med året och vinerna! Nu sväljer jag inte det där tugget rakt av utan föredrar att skapa min egen bild. Att det är skillnad på 2007 och 2008 är det inget snack om. Det vågar jag säga efter att ha gått genom 2008:or från Haart, Zilliken, Schaefer, Haag, Karthäuserhof, Wegeler, Dr. Loosen och Joh. Jos Prüm för att nämna de största i Moselvärlden. Det är lätt dra likheter med 2004 som även den generellt sett hade hög syranivå. 2008 är dock utrustad med än högre syror och grönare, lite kartiga toner i en lättare skrud än vanligt.

Men faktum är att många viner är riktigt läckra! Jag faller för främst Kabinett-vinerna men även Feinherb överraskar positivt. Årgången lär inte locka de som föredrar lite fetare frukt men söker man fräschhet, syra, delikata viner och Riesling för tidigare konsumtion är det här helt rätt. Bäst sammanfattar Bernd Weber från Gebrüder Weber det. Bernd assisterar vid Fritz Haag’s bord och han berättar att de som hållit sig till traditionen 2008 har lyckats bäst. Med tradition menar han att en Kabinett är just en Kabinett och Spätlese en Spätlese. Och jag kan inget annat än hålla med. Vinnarna 2008 är främst Kabinett-vinerna som är klockrena!

Jag går runt och provar med P. Vi är inne på samma spår och det är att många viner lider av en irriterande metallisk beska, främst de torra vinerna. Inget angenämt alls och jag kan bara beklaga att Mosel ens pysslar med torrt. Det når inga höjder här och när ska producenterna återgå till lite restsötma?

Att välja vinnare när så mycket provas på kort tid går inte. Däremot konstaterar jag att vissa lyckats bättre än andra, i alla fall utifrån vad jag söker, och att Fritz Haag rent generellt haft stor framgång. Vilken precision i vinerna och renare frukt har jag nog aldrig känt i en Fritz! Zillikens viner höll även de en mycket hög nivå rakt genom, likaså Joh. Jos Prüm, Wegeler och Schaefer för att nämna mina egna favoriter.

Största överraskning i positiv och negativ bemärkelse; 2007 Oberemmeler Hütte Spätlese Feinherb från von Hövel var allt jag önskar i en feinherb. Delikat, renklingande syra, lätt aptitretande bitterhet och mineralfräsig! Och när den jovialiske Eberhard von Künow berättar de tar EUR 5,40 är det till att tappa hakan! För er importörer som söker en Moselkille till portföljen; von Hövel är ledig!

Mindre kul var Dr.Loosen. Visst, prestigeläget Erdener Prälat var stort men övriga lägen var om än bra så oinspirerande. Känns tråkigt behöva skriva men det svajar rejält och Loosen är en skugga av sin forna storhet.


*


Jag har sällat mig till hyllningskören. Kören som lovordar 2007 i Rhone! Fler bevis på årgångens storhet gavs i veckan då Clos Montolivet’s viner provades men en som inte håller med är danske Sören Frank. Han har valt gå ut med en artikel på sin Berlingske blogg som både retat upp många men även gett medhåll; eller vad sägs om rubriken “Sydrhône = sur røv”. Frank angriper Parkers palett och poängsättning av området som skjutit i höjden men ger lika mycket dansk vinhandel en rejäl omgång.

“Det værste ved denne bærme af vine fra det sydlige Rhône er, at de stort set alle smager af sur røv – formentlig grundet højt indhold af eddikesyre som følge af oxidation. Indholdet af brettanomyces (en bestemt vildgær) er tillige så højt, at det til tider føles som at stikke hovedet op i underlivet på en hest.”

Jag lider med Sören Frank som tvingats uppleva ovanstående. Själv har jag bara känt lukten i ett stall.

Även om jag inte är någon anhängare av poängsättning så måste jag respektera allas val hur man vill gå tillväga. Men Franks påhopp är i min mening ogenomtänkt. Ingen har svaret; det finns inget rätt eller fel vad man ska/får tycka om. När artikelförfattaren angriper Parker och indirekt anklagar dennes för höga poängsättning av området så anklagar han även en personlig preferens. Den präktighet som Frank förmedlar, och även gjort i flertalet artiklar tidigare, känns trist och jag förvånas över klumpigheten att hacka på en betydande persons vinsmak, och framhäva sin egen som mer rätt – när man ändå varit med i gemet så länge som Frank har. När ska alla få ha sin alldeles egna åsikt och preferens utan att någon självutnämnd förståsigpåare ska komma och berätta det är fel?

Sören Frank; där sjönk du allt till bottennivå även om det bara är en blogg.


*


“Gör sig bäst med kryddigt, asiatiskt eller spänstig afrikansk båtflykting. Böljar härligt i magen och ger fin klang mot WC-porslin.”, Cusumano Angimbé 2004, Belönad med fyra antabus av Intetnytt.se.

I motsatta änden finner vi Speris Ripasso med bottenbetyget en antabus;

“Perfekt för ensamfestaren då den tillsammans med en karta citodon ger kraftiga hallucinationer och schizofrena effekter. Konsistens ormblod.”

Visst är det kul skämta om vinprovningsvokabulären och en sida som bjuder på många skratt är Intetnytt. Läs hela vinrescencionen och även andra nyheter. Och du, glöm inte bort läsa Westlings twittrande direkt från slottet!

*


Standardchampagne kan det vara lite si och så med. De flesta större hus verkar dessutom ha haft sina upp- och nerperioder. En som jag inte provat på år och dar och som jag dessutom inte hyser större tankar om är Lanson Black Label. Döm om min förvåning när vi då dricker en flaska Black Label till schlagerfestivalen och jag upptäcker hur bra den är. Nåja, nu ska jag inte ta i men den var oerhört mycket bättre än jag kunde föreställa mig och även om jag upplevde en relativt hög dosage var det ändå stramt och nyanserat. Flaskan hade legat till sig något år. Kan det ha gjort susen eller har standardskumpan helt enkelt fått sig ett kvalitetslyft? Att producenten kommit på bättre tankar står dock klart!

Flaskan dricks inte upp utan resten sparas till söndagen. Bubblorna är där fortfarande och vinet är lika bra än! Visst är det härligt överraskas! Något som däremot inte överraskade var Norges seger i schlagerfestivalen. Frågan är om jag ska nöja mig med att säga låten var överlägsen eller om det är läge inplantera konspirationsteorier? Jag menar, vinna minuterna innan landet ska starta firandet av nationaldagen är lite för bra för att vara sent – eller?


*


Dryckesauktionerna är snart här. Lilla dryckesauktionen hålls 2 juni medan den stora arrangeras den 9 juni. Inga kataloger uppe än men det ska bli intressant se status på köplusten. Nu är väl Sverige smått unikt eftersom auktionerna fortfarande är nyhetens behag och vi är svältfödda på försäljningsalternativ när det kommer till alkoholhaltiga drycker, men onekligen blir det kul se priserna!

Kan du inte vara där? Anmäla dig till Auktionsverket för kod och var med buda online!

Även Bruun-Rasmussen har auktion snart, 17 juni. Ta en titt på startfältet – många intressanta deltagare. Vad som förvånar mig är dock att det hela tiden dyker upp 1961 Chateau Latour a Pomerol och liknande (läs 1947 Cheval Blanc, 1961 Petrus eller 1947 Lafleur). Detta är viner som trots minimal produktion och ca 60 år på nacken aldrig tycks ta slut! Vilken tur de dessutom fått hundra poäng av Robert Parker. Ärligt talat; vem vågar köpa?

*

Först Coquelet, nu Bosarps ekologiska broilerkyckling. Vi är i färd med att smaka oss genom alternativ till de ganska intetsägande kycklingarna vi har i kyldiskarna i Sverige. Finare & Vinare inspirerade till sonderingen och helgens Bosarpare var ett rejält lyft i smak! Salt, peppar, citronsaft och olivolja. Mer behövs inte och så in i ugnen. Krispigt skinn, välsmakande kött och en gudomlig sky serverades med svensk färskpotatis och primörmorötter. För att distansera sig från alla färska intryck halades det fram en gammal portugis till middagen; 1990 Portalegre hade en mitt-i-prick mognad och var klockren följeslagare genom måltiden.

Stendammet var där, likaså de torkade bären såsom katrinplommon och korinter. Läder, örter och lakritspiptobak. Mjuk, mogen smak med återhållen alkohol. Ljuvligt till mat, ljuvligt efter mat. Men du, visste du att vin kan dofta barbiedocka? Det var i alla fall det första hustrun sade när hon fick doftat till det…tur hon är gravid och inte kan prova för vem vet vad hon sagt då??

*


Väsby borta, det vill säga Upplands-Väsby. Ingen munter arena och ingen drömmotståndare heller. Och trots Väsbys bottenplacering kör de över BoIS och varannandagslaget från Skåne är ett faktum. Jag nöjer mig med att konstatera att det var tur jag satsade på elementmålning hemma istället och inte åkte dit för att se eländet!

Dessutom, den riktiga fotbollssäsongen är över. Jag talar om den mer skönspelade Premier League. Jag minns fortfarande när ligaguldet gled Liverpool ur näven i sista minuten hemma på Anfield, mot Arsenal 1989. 0-2 på övertid av Michael Thomas och Arsenal vann guldet. Kanske den mest osannolika match jag sett! Visst, Liverpool vann guldet 1990 men sedan dess har intet trillat in. Och nu är dessutom Manchester United uppe på samma antal ligatitlar i och med segern i helgen. Mitt andra fotbollslag bredvid BoIS, Liverpool, har inte varit närmre guldet sedan 1990. Känns tråkigt man faller på alla oavgjorda mot mediokra lag den här säsongen…

*

Share.