>Vinveckan som varit – #22

3

>
Jag är tillbaka! Första veckan som tvåbarnsfar är avverkad. Fascinerande hur fort man förträngt det zombieliknande tillstånd en nyfödd skickar in en i! Förstår nu hur de levande döda i Resident Evil känner sig. Men naturligtvis är det också en euforisk känsla och en lycka se stortjejen ta till sig lillsyrran.

Vädret har emellertid knappast varit inbjudande och uppmuntrat till somrig spontanitet – men skam den som ger sig! Nu ska det drickas bättre rosé, portugiser, 2007 från Rhone och tysk Riesling vare sig sommaren vill eller inte! Jag har mina sommarfavoriter klara – har du?

Välkommen läsa veckans vinkrönika!

*


Minns ni hagelstormarna som drog in över Bordeaux nyligen, de som främst drabbade vissa gårdar i Saint Emilion? Tro’t eller ej men kvällen den 25 maj kom en ny runda hagel och främst drabbade det Premieres Cotes de Bordeaux. Hagel som vägde upp till 15 gram är inget en ranka kan skydda sig mot – inte heller fönsterrutorna på danskägda Chateau de Haux! Haglet krossade helt sonika fönsterna på slottets södra sida och gav sig även på bilarna!

Hagel i slutet av maj; tillfälligheter eller resultat av allt varmare klimat?

*


Ett missnöje pyr bland många handlare över 2008-års en primeur kampanj. Till en början var det god åtgång och alla tycktes nöjda men efter Robert Parkers offentliggörande av sina provningskommentarer tog priserna fart från slott och herresäte. Slott som Lafite-Rotschild och Latour har mer än dubblat priset till handlarna efter den första lott de släppte och ligger nu runt EUR 280-300. Även andra har följt efter och utnyttjat Parkers överlag mycket positiva omdöme rörande 2008. Men handeln har likväl varit trög och många handlare har tackat nej till 2008. Dels för sviktande intresse men även på grund av allt för stora lager av icke-säljbara och för dyra 2007:or.

Dessutom sviktar de mest trogna marknaderna säger Dirk Samyn till Decanter. Samyn, som är inköpare åt större belgiska varuhus och matkedjor berättar att Belgien som varit en av Bordeaux’s mest trogna köpare genom decennier har rasat rejält och 2008-års inledande flirtande med sänkta priser lockar inte längre belgarna. Negligeringen av en trogen marknad, i jakten på nya i Asien och Ryssland, har gjort att belgarna sökt nya inköpskanaler och släppt Bordeaux. När så negociant-firmorna lockar med prisreducering lyssnar man inte längre – nya favoriter på hyllorna och vinområden som varit mer måna om sina marknader har vunnit än mer terräng.

Frågan är egentligen om inte en primeur är något som snart skjutit sig själv i foten för många gånger och giriga Bordeauxslott och negociantfirmor fått sin sista chans? Ingen tycks någonsin vara nöjd och ärligt talat har jag svårt se att försäljningsförfarandet kan fortgå. Det är i grund och botten utmärkt för såväl slott som köpare men girighet och noll vinst för konsumenten har snart slagit ut nyttan. Kvar står istället den smala lyckan att ha kommit över en låda i kamp mot britter, amerikaner, ryssar och kineser.

Vad kostar det köpa en buteljerad 2005:a idag jämfört med en primeur 2005? Var det värt det? Hur många tror 2007-en primeur var billigare än det kommer bli plocka en flaska från butikshyllan?

*


Avstängningarna har duggat tätt på Mark Squires Bulletin Board. Moderator har inte visat någon pardon och många profiler som varit med många år försvann över en natt. Trist tyckte jag att förlora flera kompetenta profiler som i min mening knappast gjort något som förtjänar avstängning, Men forumet har blivit utarmat och oliktänkande har snabbt skyfflats bort. Metoderna är föga smickrande och forumet som hör under eRobertParker.com har knappast främjat advokatens renommé. Dessutom har dennes underhuggare inte levt upp till den kravfyllda bild Parker haft av en vinkritiker och det var väl här det hela tog hus i helvete.

Mark Squires vinforum är visserligen fortfarande läsvärt men jag har hela tiden det vakande ögat i åtanke. Tack och lov födde det hela ett nytt forum där åsikterna inte är reglerade och kontrollerade likt en östtysk underrättelsetjänst, Wine Berserkers. Frispråkigt, fullt av liv och en succé direkt! Ta en titt själv och häng med i de många intressanta diskussionerna!

*


2003 och Bordeaux är en lägerdelare, inget snack om saken. Visst har jag provat 2003:or som varit antingen rena alkoholbomber, obalanserade eller stjälkiga i sin karaktär. Det sistnämnda är nog orsaken till vinernas ojämnhet då många rankor stressades allt för snabbt till mognad vilket gett de gröna tonerna. Men jag har även provat 2003:or som överraskat positivt och som inte haft något gemensamt med de stressade vinerna.

Ett vin jag vart gruvligt besviken på var Chateau Picque-Caillou från Merignac i Graves. Normalt ett säkert kort och en gedigen Bordeaux – aldrig stort men oftast ett skönt glas. 2003:an var förra året stjälkig och obalanserad. Inte mycket alkohol, endast 12,5% men brådmognaden var skönjbar. Knappast attribut som försvinner med lagring och där den fula ankungen blir en svan. Men nu hade jag en flaska ytterligare och det var bara att ge vinet en chans till sådär nio månader senare.

Tyvärr, ingen bättring. Picque-Caillou är en rejäl besvikelse 2003 och stjälkigheten hade på inga sätt avtagit. Jag försökte lufta i karaff över natten men inget hjälpte. Tummen ner med andra ord. Tack och lov visade slottet framfötterna med en strålande 2005:a och vad gäller 2003 rent generellt är det caveat emptor som gäller. Prova dig fram med försiktighet – köp inga stora mängder innan du provat vinet du är intresserad av!

*


Nytt erbjudande in från min portugisiske leverantör av gamla viner! En omgång moget rött.


Säkert en hel del trötta viner men pärlor finns det alltid! Provningskommentarer lär trilla in på min portugisiska blogg och även om det är viner som inte är tillgängliga i Sverige hoppas jag det inspirerar läsa om gamla mogna viner! Inspirerar till den grad att ni själva börjar beställa och får uppleva något totalt annorlunda. Kanske avskyr ni mognad, kanske blir ni förälskade. En sak är säker – önskar ni perspektiv på era vinodysséer är det bara börja beställa!

Hjälp längs vägen? Fråga på!

*


Jean-Luc Thunevin bloggar. Det är alltid lika kul ta del av mannens tankar om Bordeaux och för oss konsumenter känns det än roligare få information direkt utan mellanled. Men visste ni att även Churchill bloggar? Portvinsproducentens Johnny Graham delger sina tankar från Douro och det här är ju bara så kul läsa! För en Portugalfantast är det mumma och en upptäckt jag måste dela med mig av!

*


En sida värd hålla koll på är Wein-Plus. Jag använder främst dem för att söka information om tyska producenter och då är Wein-Plus oumbärligt. Dessutom vinnyheter i övrigt, forum och ett trevligt Stammtisch som rekommenderas.

Via Wein-Plus kom jag i kontakt med Gute Weine första gången och nu även 6000-weine.de. Utbudet hos 6000-weine i Hamburg är som hos många andra tyska handlare imponerande och gör bara vår detaljhandelsmonopol till åtlöje. Särskilt imponeras en Dönnhoff-fantast som mig själv av utbudet av dennes viner. Ojojoj!

Eller varför inte förkovra sig i tysk Pinot Noir från klassiska områden som Ahr och Baden, knappast överrepresenterade här på hemmaplan.

Allt är inte billigt. Vissa viner är bra bättre prissatta på Systembolaget. Men EUR 36 i transport för en låda till Sverige är det värt och kul som attan plocka viner som inte finns här.

EUR 36 för en tolva hem tar även Terra-vinum i Hamburg. Större sortiment än ovan nämnda och även här en mängd intressanta tyskar! Hamburg förresten, tycks vara något av ett centrum för större handlare i Tyskland…

Utnyttja er rätt och möjligheten köpa utanför monopolets ibland märkvärdiga inköpsramar och upptäck hur mycket mer det finns välja på!

*


Och så var det mina givna viner under sommaren! När värmen anlänt, makrillen hugger på allt som blänker så är det dags plocka fram en 2007 Quinta de Saes från Alvaro Castro. Makrill, fylld med persilja, en klick smör, citron och inlindad i folie slängs på träkolet och den vita portugisen är ypperlig till den rustika firren!

Ska det serveras rosa är det en Österrikare som får stå för njutningen. Rabl’s läckra Zweigelt är mitt i prick vad jag söker i en rosé; stram, mineralig och inte fullpackad med alkohol och klistrig frukt. Perfekt när salladen ska mätta mun och andra viner känns tuffare kombinera därtill.

Vinet som inte kräver en maträtt men gör de färska räkorna ljuvligt sällskap, det där som ger en gåshud varje gång man tar en klunk – eller bersåvinet om ni så vill, blir Fritz Haag’s Brauneberger Juffer Kabinett från 2007. Haag har gått från klarhet till klarhet senaste åren och 2007 och 2008 representerar bägge något av det bästa man kan få i Moselvärlden! Låg alkohol – ändå fulltankat med doft och smak. Endast möjligt i Mosel!

Grillvinet, såväl när du står där i rökmolnet som till maten får bli min stora favorit, Saint Cosme’s 2007. Ett vin jag följt de senaste åren men som jag vågar påstå aldrig varit bättre än i senaste utgåvan! Den renaste frukt du kan tänka dig, bärsötma när det är som bäst och fint drag i tanninerna. Vilket annat område än Rhone kan leverera i den här prisklassen?

Slutligen, när kvällssolen gjort sitt och filten åker fram avrundas kvällen med en åldring från vulkanön. En Bual eller Malmsey slår Cognac i alla lägen och bjuder dessutom på ett bombardemang av terroir och fräsch avslutande syra! Cossart Gordon’s 10 YO Malmsey är ett fantastiskt glas och kvällen kyler automatiskt vinet till perfekt dricktemperatur.

*


BoIS ja. vad ska man säga? Tror ärligt talat jag struntar i det och blott konstaterar jag just nu avundas dem som ger blanka fasen i sport och inte har ett lag de följer i med- och motgång, mest motgång.

*

Share.