>Vinveckan som varit – #23

8

>
De tio pappadagrna lider mot sitt slut och vardagen grymtar runt hörnet. Rutiner ska med andra ord skapas och slut är det på utsuddade gränser mellan dag och natt! Dessutom lär det inte bli ett utmattande besök i veckan på Junibacken även om den tvååriga stortjejen gjort stora framsteg besöken till ära och numer sjunger Karlsson, världens bästa Karlsson efter bästa förmåga!

Vinmässigt väntar en sommar (?) med mycket mogna portugiser på bordet. Överraskningar lär varvas med säkerligen stendöda flaskor. Med andra ord blir det en hel del stendamm, mogen söt bärfrukt, mineral och tobak till grillbitarna! Ett gäng gamla rödingar för dryga hundringen styck är svårt tacka nej till så är du besökare i vårt hem – räkna inte med enbart bombastiska 2007:or från Rhone till grillen!

Välkommen att läsa veckans vinkrönika, den 23:e i ordningen!

*


Vet du vart Michael Broadbent’s cykel befinner sig? I sådana fall bör du kontakta Decanter som bjuder på en flaska fin Madeira till den som kan lämna upplysningar som leder till att cykeln dyker upp!

Tydligen har någon norpat Broadbent’s gamla cykel ur dennes garage och man undrar faktiskt hur förövaren resonerat. Låter ju knappast som ett insiderjobb. Eller?

*


Min en primeur-leverantör, Berry Bros & Rudd, startar en ny on line-tjänst. Innan jul är det tänkt deras kunder ska ges möjligheten kunna sälja lådor från sin depå i en som de kallar det “trading platform”. Alla, även icke-kunder, kan bjuda och för tjänsten/försäljningen tar BBR 10%.

Smart som attan, lite jobb för BBR men ändå stor glädje för oss konsumenter som ges möjligheten handla från annan privatperson men uppbackad av BBR. Tryggt veta flaskorna förvarats i ett in bond lager där temperatur och säkerhet är ledorden. Dessutom, ett ypperligt tillfälle avyttra en låda som inte fallit en i smaken…

*


Jag kan inte mycket om öl men har man danskt blod så måste lite dansk dynamit slinka ner med jämna mellanrum!

Och danskarna kan mer än spela boll; Mikkellers Simcoe Single Hop IPA passar mig perfekt och visar varför många rankar bryggeriet som bland de allra bästa! Inte den billigaste av öl men värd att prova om du ännu inte testat Mikkeller.

*


Tänk tanken. Hur tror ni utbudet sett ut i Sverige om vi inte haft en centralstyrd inköpsenhet? Hade boxvin varit lika populärt, Sydafrika fortfarande varit var och varannan svensks favorit, eller skulle utbudet av enklare vin från världens största kvalitetsregion Bordeaux varit större?

Onekligen skapar vårt arkaiska inköpssätt problem, irritation och missgynnar de små producenterna. Systembolagets senaste utspel är ett tydligt bevis på detta. Färre nyheter men större mängder av de få som lyckas ta sig genom det objektiva (?) nålsögat? Detta på grund av att den stackars personalen inte orkar med den logistiska belastningen många nya viner innebär.

Jag förundras och förstår då verkligen inte syftet med monopoldriven verksamhet. Att minska tillgängligheten och hålla på ålderskontrollen köper jag rakt av men varför en enhet med oerhörda resurser och statens uppbackning låter det gå ut över inköpsförfarandet, och hela tiden önskar testa de tuffa paragraferna 30-36 i Romfördraget, är utanför mitt fattande. Antingen tolkar jag det som att man indirekt ger upp kampen om monopolet eller så är man helt enkelt inte mer förnuftig än så?

Frågan är väl när den starka lobby-grupp som väntar i bakhasorna av monopolets fall hittar en ny Harry Franzén att driva sak mot staten, i EU-domstolen?

*


17 juni håller Bruun-Rasmussen vinauktion i Köpenhamn. Utbudet på onsdagens förrättning är firmans största någonsin mycket tack vare två större privata samlingar. Magnumflaskor av främst Champagne och Bordeaux ska byta ägare men även några rariteter än mer i min smak, Madeira från 1790 och 1795 samt ett par 1800-talsårgångar från anrika Ferreira. Ferreira som sitter på en av de största samlingarna gammal port ställer upp med sin 1868:a som hyser ett internationellt renommé.

I övrigt? Tja, en Chateau Pavie 2000 som jag följer med stort intresse då en flaska är tänkt ingå i höstens vertikalprovning av slottet. Tretusen inklusive hammarslag är min förhoppning. Återstår se hur stort intresset kring Persé’s vin är i dessa kristider!

*


Midsommar närmar sig. Förutom kräftskivan är det denna högtid som är enklast välja dryck till maten. Öl och sill går hand i hand och i mitt fall blir det nordtyskt. Fattas bara då hustruns familj besöker och bonus-svärfar är från Hamburg! Hoppas förresten svärfar tar med sig några Flensburg till mig….

Vin till sillen är i mitt tycke horribelt och jag föredrar nog skåla i det vita, ta en öl till firren, kanske en Moscato till jordgubbstårtan för att sedan korka upp en maffig röd till grillen och avsluta med några droppar av livets elixir, Madeira!

*


När sken solen senast? I denna regntäta junimånad får man söka solens ljus på annat håll. Vissa åker till varmare breddgrader, andra besöker solariet. Vi föder barn och struntar i vädret utanför! Men nu måste jag erkänna det börjar bli trist. Således dags för något som hjälper smilbanden norrut. Ulrik bjuder in till en “BYOB -Bring Your Own Bottle” och det här är alltid lika kul! Dags förbereda sig på att bli grundlurad .

Ett öppet kort har jag dock lovat. En förhoppningsvis levande och njutbar Chateauneuf-du-Pape från det stora året 1955. Flaskan, en generisk sådan är från negociantfirman Bouchard och visar i glödlampeljuset upp en mycket ljus färg. Dock är nivån på flaskan hög och kanske, kanske vi får oss en häftig upplevelse imorgon!

*


Ulrik ja, sprang på honom på Bryssels flygplats av alla ställen. Vi hade aldrig träffats förr men tack vare mina vinbloggar kända han igen mig på en konversation jag hade med en kollega inne på Epicure, finvinsbutiken på flygplatsen. Än en gång, vin förenar och bjuder på nya bekantskaper! Visst är det häftigt!

Och så har vi en ny bloggare i cyberrymden. Ta en titt på Ulriks nyskapade vinblogg, Vinovis.

*


Fick chansen prova Duorum på nytt i veckan. Fem månader har gått sedan senaste smakprovet och redan då imponerades jag. Nu är det än bättre även om det fortfarande vinner på luftning. Doften är snyggt återhållsam, dock fortfarande ungdomligt bärig och bjuder på diskret rostad ek och kallare frukt. Smaken är i den nya skolan med gammalt kunnande.

Huruvida du väljer ständigt hyllade Vila Santa med sin yppigare och mer generösa stil eller elegantare och kallare Duorum är till syvende och sist en smaksak. Jag väljer dock alla dagar i veckan det sistnämnda som är mitt i prick min stil!

*


Norrköping borta känns inte kul. Och visst startade det också uselt. Underläge med såväl 0:1 och 1:2 men grabbarna vände och segrade med 4:2! Nu är det semester och serien startar först åter i juli. BoIS har ofta varit ett höstlag – håll er till traditionen snälla BoIS!

I övrigt. Trist se ett anrikt lag som Norrköping ligga i botten av Superettan. Ekonomin är körd i botten och självförtroendet i sank. Inget kan skyllas på bara en tränare men det är märkligt att BoIS och Norrköpings nedtur har varit med samma tränare?

*


Share.