>Vinveckan som varit – #37

5

>
Jag är en tragisk pappa. Hemkommen från en två-dagars vistelse i Bryssel möts jag av en trio sjuklingar. Bägge småtjejerna är kassa och hustrun har fått sig en släng hon också. Och inte blir det bättre utan måndag morgon, när Köpenhamn står på schemat, inser jag att det bara är till att stanna hemma och likt en svensk jämställd man ta hand om min familj. Patetiskt säger säkert fru Anka; en riktig man hade hyrt in ett gäng underbetalda mexikaner till att ta hand om sjuklingarna, och själv begett sig till Köpenhamn. En riktig man försörjer nämligen. Kvack, kvack!

Mitt i allt elände finns ändå ljusglimtar. Bryssel bjöd på sommarvärme och fredagskvällen var sann njutning även om det “bara” var Cava i glaset. Och att promenera hem till hotellet vid midnatt, när det är tjugo grader ute, är bästa tänkbara sätt ladda reservaggregatet nu inför stundande höst och vinter.

Välkommen läsa veckans vinkrönika – den 37:e i ordningen.

*


Min arbetsgivare bjuder på en golflektion! I Brabentse utanför Bryssel får jag en timme på mig att svinga axeln ur led, skyffla grästuvor femton meter upp i skyn och inse Mark Twain nog hade rätt när han konstaterade golf var det bästa sättet förstöra en trevlig promenad på. Men solen värmde gott och cavan efteråt satt som en hole-in-one där vi satt utanför det slottsliknande klubbhuset, inte alls olikt en burgundisk domaine.

Som småbarnsförälder tillhör man numer det tråkiga gardet; de som avviker tidigare under kvällen. En majoritet av kollegorna beger sig till närliggande Leuven för efterfest, övriga stannar i intetsägande Diegem, Bryssels Silicon Valley, och kilar till en närliggande pub för att dricka öl med de lokala förmågorna.

Vi finner en öppen inrättning där klientelet ser ut att snitta runt 65; den cigarettgrå röken i lokalen reducerar möjligheten till ytterligare visuella betraktelser. Men är man törstig så är man; trots insikten hur förbannat skönt det är att slippa alla osande giftpinnar när man vill ha ett schysst glas.

Två timmar senare; tre personer och åtta öl. Gueuze, Bruijn, Duvel, Kriek och Affligem för att nämna några, kommer notan. EUR 15,65! Utan att ge mig ut på en komparativ skattepolitiksresa Belgien kontra Sverige är det väl ändå bittert veta du får åtta kvalitetsöl i EU:s högkvarter mot 3 dylika på hemmaplan. Belgien är knappast låginkomstland. Är det inte bättre vi dricker på puben än ur dunken hemma i soffan?

*


Man tager halvtaskigt bordsvin från Frankrike, italienskt dito och blandar ner en skvätt Amarone. På med en etikett som deklamerar epitetet Amarone och danskarna springer till sin Brugsen-butik och inhandlar sitt russinvin för det facila priset 85 DKK. Ingen som tänkt tanken på att ifrågasätta hur det är möjligt för få som gillar Amarone är säkert inte medvetna om produktionssättet. Alltså; tacksamt vin luras med.

Amarone är inte billigt framställa. Det kräver sitt utrymme och tålamod. Men likväl; “producenten” ifråga har under tre år lyckats få ut ca 1 miljon liter Amarone på marknaden, med hjälp av mediokra bordsviner och en liten skvätt av vinet från Veneto. Ingen har reagerat och det är först nu de italienska myndigheterna har stormat produktionsanläggningen i piemontesiska Fara Novarese och kunnat beslagta fuskvinerna.

Visst, som plagiatör spelar du på folks godtroende men hur det är möjligt själva vinimportören inte reagerat är lika mystiskt. Vinet för 85 danska pistoler visade sig dock ha en svårflörtad importör med icke-existerande telefonnummer även om livsmedelsaffärerna sägs ha fått förklaringen att importören köpt via ett tyskt exportlager.

Slutligen; varför inte som konsument hålla sig till den enkla tumregeln: ‘bättre äta enklaste rätten på en bra restaurang än dyraste på en sylta’ och applicera regeln på övriga inköp likaså?

*


Vinklubben befinner sig i totalt förfall. Forumet domineras idag av spam med syfte att förstöra för de intresserade och diskussionerna ser inga konstruktiva och givande slut utan oftast är det jantelagsfasoner och personliga påhopp i slutvinjetten. Trist på en annars god tanke men så går det när ett forum inte modereras.

Vi är knappast bortskämda med vinforum i Sverige men ett är värt ett besök; Fine Wines. Genom aktivt modererande hålls forumet proffsigt, rent och snyggt. Så för de som vill prata vin på modersmålet har hittat hem; för mer djupgående och bredare diskussioner gäller främst amerikanska forum.

*


Krabbsäsongen är här och med det fullmatade krabbor att frossa i! Jag erkänner; min repertoar vad gäller tillagning av kräftdjuret är begränsat men det beror främst på Petri Pumpas del. När jag som ung låg i Lund hade jag förmånen få dinera tre gånger på den då i Lund belägna restaurangen. Då, på mitten av 90-talet, en av Sveriges absolut främsta. Idag driver man Kronovalls hotell-, restaurang och konferensdel och tjänar säkerligen bra mycket mer på storskaligheten än den lilla entusiastiska restaurang man var i Lund.

Jag tillhör gardet som minns vad jag åt och drack på en restaurang trots mer än decenniet fortskridit. På Petri Pumpa en höstkväll för 12-13 år sedan var det dock extra lätt när det kom in en sagolik krabbanrättning och vinet därtill fick klockorna att klämta.

Ett savoykålsblad penslat med ägg som fick stelna till i ugnen så att det såg ut som en liten skål. Det glänsande bladet fylldes med krabbkött i botten och ovanpå det hade man vispat ut krabbrommen. Milda hackade gröna blad på det; jag använder färsk körvel i dag för att få fram den rätta smakkombinationen. Runt om en mogen balsamicovinaigrette och svårare än så var det inte!

I glaset en Sylvaner från en av Alsace främsta på druvan; Rolly-Gassmann. En fulländad kombination! Så, köper ni krabba i dagarna; ge Sylvaner en chans.

*


Måste se om den underbart roliga Dum Dummare nu när jag vet vi har en svensk anka med i filmen!

*


Back on me Clive! Många har försökt under de senaste 15 åren men ingen har nått samma underhållningsvärde som Keith Floyd. Andra har försökt närma sig matpubliken i rutan genom folklighet, sensualism eller genom att vara informativa eller enbart tråkiga.

Ingen slår Floyd som tycktes improvisera fram varje program i bästa Dario Fo-stil! Alltid med ett glas i ena näven och sleven i andra. Samma procedur i ottan som sena kvällen. Den galne kocken har nog en plats hos oss alla – RIP Keith Floyd.

*


Mjällby borta. Ingen lätt uppgift men å andra sidan passar det BoIS slå ur underläge. Samtidigt unnar jag Listerlandets stolthet ett avancemang uppåt i seriesystemet och kan ta en förlust. Sannolikheten för en kvalplats till Allsvenskan är ändå liten fast…kul skulle det vara om BoIS ställts mot Bajen i en kvalrunda! Linderoth mot sitt gamla gäng!

*

Share.