>Vinveckan som varit – #42

2

>
Oj! Vad var nu detta! Vinets doft fullkomligen sveper undan fötterna på mig och skickar mig till det där fånleendestadiet samtidigt som jag är kär. Violtonerna som backas upp av en svag lavendelton flirtar hejvilt med mig och det är inget snack om saken; jag är såld! Frågan är nu bara om smaken kan bjuda upp till dans, eller om det stannar vid doften?

Allt för ofta skruvas förväntningarna upp när man sniffat på ett vin fast man sitter där med vetskapen det smakmässigt sällan är på samma nivå. Men när det väl inträffar; när allt klaffar, då har du sannolikt ett vin i glaset som letar sig in bland de mest minnesvärda upplevelserna, din egen topp-tio lista. Viner som det sannolikt krävs demens av modell värre för att jag ska glömma heter 1961 Chateau La Mission Haut Brion, 1978 La Tache och 1920 Dow’s för att nämna några. När allt stämmer i såväl doft som smak får man kvittot på varför man egentligen blev vinnörd.

Vinveckan som varit har bjudit på åtminstone en storslagen upplevelse men den som fick mig doftmässigt på fall kostade blott en tvåhundring! Vin är underbart; eller hur?

Välkommen läsa veckans krönika; den 42:a i ordningen.

*


Viol och lavendel var inte de enda inslagen. Nej då; läder, våt jord, lakrits och mullbär fanns också med i bilden och skapade ett supercharmerande intryck. Men det var de blommiga dragen som gjorde mig knäsvag.

Det är fantastiskt kul att överraskas positivt när förväntningarna är något nedskruvade. I detta fallet stod årgång 2005 på etiketten och de som kan sin Nebbiolo vet det är ett tufft år för vinbönderna i Piemonte. Nu undviker jag emellertid inte besvärliga år för hur skulle det se ut; det kan ju vara en årgång som faller mig i smaken? Dessutom är lärdomen knappast utvecklande om man blott dricker stora år.

Tommaso och Franco Molino driver familjeegendomen Molino. Deras Barbaresco Ausario kommer från trakterna kring Treiso och vinmarken, som är belägen på toppen av en sluttning, planterades 1970 med klonerna Lampia och Michét. Ausario är inte tänkt som en långliggare utan lär vara som bäst med 6-7 år enligt Molino men vad gör det; det är ju jag som ska dricka vinet, inte barnbarnen!

Ausario är inget stort vin utan en skön, aningen modern Barbaresco som harvar kring 90-strecket. Men när man får så insmickrande doft och en delikat, om än lättare kropp, för EUR 18 så är då jag imponerad. Mat till? Tja, Spaghetti Bolognese gjorde knappast saken sämre…

*


“Servire il vino a temperatura di 22/25 Gradi perché possa emanare il suo delicato profumo”

Vad sägs om den; in your face 18 C serveringstemperatur! Servera vinet vid 22-25 C för att frigöra den fina doften tycker Pio Cesare om sin 1971 Barolo. Visst, en varm dag i Piemonte är säkerligen 22-25 C i glaset en befrielse men tyvärr Pio Boffa, jag tror nog majoriteten av oss som tänker dricka ditt vin den 14:e november är fullt tillfredsställda med 18 C – även om det skulle vara på bekostnad av doften!

*


Måhända jag blott fascineras av åldern men gamla flaskor är så mycket tjusigare än mången moderna. Inte minst gäller detta etiketterna som oftast varit totalt befriade från estetik i form av iögonfallande utformningar. Informationen har varit primär men på något märkligt vis har man ändå fått till det med teckensnitt, färg och storlek så att köplusten väckts till liv.

Samtliga 10 flaskor 1971 från Barolo och Barbaresco som anlände förra veckan är praktexempel på att old school-etiketter fortfarande regerar! Eller vad sägs om följande:

*


Bret Brothers. Hur skönt är inte det namnet! Vad tror ni de sysslar med då? Jo, tanken for även genom min skalle och för en sekund tyckte jag idéen var tuff men insåg snart att ‘brett är rätt’ nog ändå är en ganska smal marknad.

Nu är verkligheten en annan och Bret-bröderna som huserar på Domaine La Soufrandière har specialiserat sig på vita viner från Mâconnais. Och tydligen gör de ett riktigt bra jobb – utan Brettanomyces.

*


Våra vänner hade anlänt och som fördrink öppnades en tio år gammal Spätlese trocken från Bürklin-Wolf. Strålande glas. När jag så är i färd med att runda av i köket inför huvudrätten, och precis ska sätta skruven i korken, hör jag hustruns jubel och fattar ganska omgående vad det gäller.Jodå, nyheter av bästa slag och den röda Bourgognen får vänta på sin tur och fram åker istället 2000 Dom Perignon. Vinet som nyligen topplacerades i Fine, efter den guldförsedda och fruktansvärt gräsliga Armand de Brignac, som en av de bästa skumporna i en stor blindprovning, får ackompanjera den panerade gösfilén och samspelet är det inget fel på.


Med 1996:an färskt i minnet är en jämförelse på sin plats. Visst är kvällens glas i sin linda men oj vilken skön koncentration vinet har. Härligt intensivt och lite murrigare i sin stil jämfört med 1996 som bjöd på mer blommighet och yppig ek.

Mer mogen citrus, mineral och bröd i 2000 men också en längre eftersmak. Vilket som är bäst om tio år får den egna smaken avgöra men kvalitetsmässigt föredrar jag 1996:an. Ni vet, jag och blommighet går hand i hand…

*


Två vägar. Chateau Pavie satsar på tekniken och har för dryga millen införskaffat sig en sorteringsmaskin som med kamerans och laserteknikens hjälp frånsorterar druvor som inte når upp till den standard du knappat in! Naturligtvis är det frågan om en kostnad få slott kan ta men det finns även de som väljer en annan väg.

Hubert de Boüard, ägare till Château Angélus, menar att ingen maskin kan ersätta människan och skulle aldrig införa maskiner för att avstjälka och sortera toppvinet. Till sitt förstavin har Hubert använt sig av femtio personer som för hand avstjälkat Merlot-druvor motsvarande 15000 flaskor vin! Någon som undrar varför Bordeaux är dyrt?

Frågan är om detta har någon märkbar effekt? Det lär knappast bli samma diskussion kring maskinen som det var på 1970-talet när Petrus införde filtrering…

*


Jaha, Hammarby ur Allsvenskan. Nu blir det fart på Superettan nästa år och en sak är säker; mediebevakningen lär knappast försämras utan med lite flyt ser jag BoIS både en och annan gång i TV-rutan! Dessutom får jag återigen stå på Söderstadion och se BoIS lira mot Bajen; vilka matcher det var där i mitten av 2000-talet!

*
Share.